≫ 

Dušan imao malu čvrgu, a onda se jednog dana probudio i video krvavu majicu: Borba za život još traje

Upišimo 775 i pošaljimo SMS na 3030

  • 0
Dušan Jakšić, humano Foto: Privatna arhiva

Dušan Jakšić (19) godine vodi tešku bitku protiv tumora. Dva puta ga je uspešno pobedio, a onda mu se u 17. godini vratio. Početak njegove borbe seže u detinjstvo. Kada je imao samo 13 godina, "mala čvrga" naterala ga je da odraste preko noći. Stigla je i dijagnoza - Juingov sindrom. Tumor.

Humani ljudi dali su sve od sebe da mu omoguće odlazak u Izrael. Ipak, u novembru je, po preporuci lekara, hitno došao u Istanbul. Tada je morao na hitnu operaciju jer mu je ispadala proteza na ruci. Tada je i situacija sa tumorom bila kritična - metastaze su se proširile na noge i lumbalni deo kičme. Iako inače pun nade i vedrog duha, Dušan je bio umoran, posustajao je.

- Kada sam dolazio u Tursku u novembru ili decembru probudio sam se i video da mi je majica krvava. Odmah smo otišli kod ortopeda. On je pogledao ruku, pitao me je da li trpim bolove... Potom, posle nekoliko snimaka, rekao je da je stara proteza koju sam imao ispala iz ležišta. Rekao je da pritiska tkivo i da pokušava da izađe. Objasnio mi je da sa tom operacijom ne čekam predugo jer će da bude sve gore i, nažalost, bio je u pravu. Sama ta rana bila je sve veća i veća. Operisan sam 11. decembra.  I dalje se navikavam, vežbam ruku jer još nemam toliko osećaja u njoj - priča Dušan za Telegraf.rs.

Dušan se trenutno nalazi u Turskoj. Tamo je nedelju dana, a još nedelju je pred njim. Ovog puta, lekari su se fokusirali na njegovu ruku.

- Radim razne preglede, snimanja. Sutra imam još jedno snimanje, idem na skener ruke. U ovom delu lečenja su se skoncentrisali na to, zbog te nedavne operacije zbog proteze. Treba da krenem na fizikalne terapije. Juče sam išao neurologu, pošto su mi tokom operacije izgleda presekli nerve, pa treba da se proveri da li je sve lepo sraslo - dodaje.

Kako kaže, kada sledeći put dođe u Tursku, treba da uradi pet skener i tada će lekari da obrate pažnju na pluća, kako bi videli da li je terapija koju sad prima dobra, da li pokazuje rezultate ili ne.

- Ja sam sada bolje nego što sam bio. Bolje se osećam. Nemam toliko loših simptoma, kao što su kašalj i krvarenje. Sve se to sad zaustavilo, tako da mogu da kažem da sam, prema nekom ličnom osećaju, bolje. Situacija ide na bolje, ali ćemo najpravilnije da sagledamo situaciju kada uradim pet skener - kaže Dušan.

Za sledeći korak lečenja, kaže ima dovoljno novca, ali je prikupljanje i dalje u toku jer je još mnogo pred njim.

- Dosad je sakupljeno oko 50 miliona, možda malo manje, ali idemo do one cifre od 83 miliona, tako da se još sakuplja novac jer se tokom svakom lečenja, nažalost, desi nešto nepredviđeno. Tako su ovog puta bili potrebni dodatni pregledi zbog srca. Moraju da proveravaju srce jer su citostatici koje primam jako teški za organizam, kao otrov su. Dobro podnosim lekove, bolje nego ranije. Posle svake kraće pauze, kada ponovo krenem sa tim tabletama koje mi daju, budu mučnine, malaksalost, povraćanja, ali nije strašno u poređenju sa onim kako je bilo pre - objašnjava.

Doktori u Turskoj mu, prema njegovim rečima, ulivaju nadu.

- Rade svoj posao kako treba. Veoma su me zadivili svojim znanjem. Verujem im nadam se da će sve da bude bolje. Nadam se da će mi lečenje pomoći. Ne predajem se. Ne smem da izneverim svoje prijatelje, sebe i, što je najvažnije, svoju majku. Ona ne može bez moje pomoći, ipak sam joj potreban. Nastavljam borbu za svoje snove i normalan život - kaže Dušan.

Još mnogo terapija je pred njim, pošto u Turskoj prima i imunoterapiju.

- Možda će mi ubaciti dodatne lekove. Imaću dosta vežbi i pregleda za ruku. Pošto su pluća osnovni problem, jer imam dosta metastaza, treba da vide da li je potrebna operacija, zračenje ili čak oba. Ne zna se ništa. Ja navijam da bude operacija, smatram da je to najpravilnije i najčistije. Ipak, kako doktori kažu, tako će da bude - dodaje.

Dušan je srednjoškolac sa snovima i maštanjima. Želi jednog dana da bude doktor kako bi pomagao drugima. Baš kao što sada pomažu njemu u najtežoj životnoj bitki.

Njemu su neophodna sredstva za dalje lečenje u inostranstvu, za putne troškove i smeštaj u toku lečenja, kao i za medikamente i terapije.

Da Dušan dobije životnu bitku! Budimo humani!

Pomozimo Dušanu!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 775 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human775 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000006082-39

Uplatom na devizni račun: 00-540-0004335.7

IBAN: RS35160005400004335706

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Skeniranjem NBS IPS QR kod-a na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

Video: Uroš boluje od cerebralne paralize, sve je manje novca za njega: Sestre su mu najveća radost

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA