Emotivna priča oca malog Romana, koji je bio "zamrznut" u inkubatoru: Išao sam na drugi kraj sveta zbog sina

Dečaku su potrebne brojne terapije za koje roditelji mesečno moraju da izdvoje bar 2.000 evra

  • 2

Dečak Roman Šarenac, iako ima tek 6 godina, svojim primerom može da bude učitelj velikom broju odraslih. Roman je dečak koji se u koštac uhvatio sa cerebralnom paralizom, bolesti koju su mu lekari dijagnostikovali 5 meseci posle rođenja.

Njegova majka Milana imala je veoma težak porođaj, koji je završen forcepsom, što znači da su lekari hirurškim makazama morali da izvlače bebu iz stomaka.

Roman je dugo bio bez kiseonika, a morao je da bude "zamrznut" u inkubatoru da bi mozak dobio šansu da očuva vitalne funkcije. Usled oštećenja mozga, nije mogao ni da guta, ni da sisa, a u petom mesecu života postavljen mu je PEG - sonda preko koje se hrani. Doktori nisu bili optimistični. Ali, lekari nisu mogli da znaju koliko je volje i snage ta beba imala u sebi.

Pušten je iz bolnice, a tada je započela još jača i intenzivnija borba cele porodice Šarenac koja i dan-danas traje.

- Lekari su nam rekli da od njega nema ništa po puštanju iz bolnice. Ipak, to je dete izuzetno jake volje, koje je odlučilo da se bori. I mi sami primećujemo kako napreduje iz godine u godinu, mada ne smemo sebe da zavaravamo. Čovek mora da bude realan prema sebi. Ne postoji nikakva garancija, lekari ne znaju šta da nam kažu - priča Romanov tata Boško za naš portal.

Mesečno potrebno bar 2.000 evra

Kako kaže, kao građevinski inženjer, išao je bukvalno na drugi kraj sveta da zaradi za lečenje svog deteta.

- Išao sam na drugi kraj sveta zbog sina, u Rusiju, Nikaragvu... Tamo sam uspeo da uštedim 50.000 dolara za njegovo lečenje i terapije. A najveći problem je u tome što tim troškovima nema kraja. Svakog meseca nam za njegove terapije treba minimalno 2.000 evra. Roman vežba na klinici u Novom Sadu, ali to nije sve. Mora da ide kod logopeda, defektologa, psihologa, na terapijsko jahanje... - nabraja Boško.

Svakodnevna vežbanja sa logopedima pomogla su Romanu oko spazma orofacijalne muskulature - dečak je počeo da se smeje, vilica mu se opustila, počeo je da stavlja prste u usta. Uspeo je i da savlada pljuvačku i čak je počeo da guta tečnost.

Ojačao je, pokretljiviji je, može samostalno da sedi, da stoji uz oslonac i pokušava da puzi. Od nepokretnog lutka, koji nije mogao da hoda, hvata, guta, sedi, došli smo na korak do pravog puzanja, što bi trebalo da bude i uvod u hodanje.

Pedijatar nutricionista Andrija Šrek lečio je malog Romana, a kako je rekao, dečiji neurolozi prognozirali su da od deteta nema ništa i da treba da dignu ruke od njega.

- Posle opsežnih pretraga, dobio je određenu količinu hrane i počeo je da napreduje. Posle dodatnih psihomotoričkih vežbi, dete je krenulo i da se psihomotorno razvija - rekao je doktor.

Sa 4 godine je počeo da hoda samostalno, razume naloge, naučio je da guta tečnost.

- Roman ne govori, ali je veoma osećajan i ljubavan. Sa nama se sporazumeva tako što nam na nešto pokaže, uzme me za ruku, pa me odvuče do mesta na kojem nešto želi. Vrlo je nežan i samo bi da se mazi - priča Romanov otac sa ljubavlju o svom divnom sinčiću.

Dugi niz terapija i tretmana

Roman svakodnevno intenzivno vežba sa terapeutima i roditeljima od šestog meseca života. Nije pedijatrijski stabilan da bi bio smešten u banju ili institut, zbog velikog rizika od infekcije.

Zbog česte aspiracije usta i nosa, kao i zbog specifične ishrane i refluksa, neophodni su mu nega i nadzor 24 časa dnevno, što podrazumeva i angažovanje ličnog asistenta.

Romanu su za nastavak lečenja sredstva potrebna za neurorobotiku, tretmane hranjenja i gutanja, intenzivnu fizikalnu rehabilitacija, rad sa psihologom, defektologom i logopedom, hidro i hipoterapije, tretmane u hiperbaričnoj komori, laseroakupunktura, muzikoterapija, elektrostimulacije, personalni asistent.

Tu si i dodatna dijagnostika i pregledi, zamena gastrostome i fregabuton PEG-a, pasaža jednjaka, kao i potrošni materijal u koji spadaju kateteri za aspiriranje, špricevi za hranjenje, gaze, lekovi i posebni suplementi za ishranu, brojna ortopedska pomagala, inhalator, prenosivi aspirator i održavanje istog kao i za troškove puta i smeštaja za lečenje u inostranstvu.

Za Romanovo bolje sutra! Budimo humani!

Pomozimo Romanu!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 485 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human485 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-503236-76

Uplatom na devizni račun: 00-540-0002652.5

IBAN: RS35160005400002652562

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Video: Uroš boluje od cerebralne paralize, sve je manje novca za njega: Sestre su mu najveća radost

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S

    18. mart 2022 | 02:20

    Kumini bratanci. Cerebralci. Jedan decak je umro sa 3 meseca, a drugi sredinom decembra prosle god, posle Covida u 14oj godini. Tuga. Na zalost kratko zive ta devica i puno ih opasnosti vreba u ovom surovom svetu.

  • Maki

    19. mart 2022 | 15:36

    Jos jedna dirljiva prica.Svaka cast roditeljima na posvecenosti i privrzenosti,koji svaki atom snage usmere ka svom detetu, kojem itekako treba pomoc. Apelujem,ljudi pomozite,jer nase malo njima puno znaci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA