≫ 

Majka Dragiši (27) želi da dâ bubreg, muž joj pre smrti poručio: "Taj organ ostavljamo, čuvamo za sina"

Dragiša je za tri meseca smršao 16 kg, njegov otac je preminuo nakon dve i po godine dijalize

  • 3
Dragiša Petković Foto: Privatna arhiva

Dragiša Petković iz Beograda od svoje četvrte do 18. godine lečio se na Institutu za majku i dete. Odmalena ima problem sa bubrezima, koji je eskalirao u njegovoj 25. godini. U "godini korone" možda je bio jedan od prvih slučajeva zaraze. Kako njegova majka objašnjava u razgovoru za Telegraf.rs, imao je simptome, ali ne i pozitivan test kojim bi sumnje dokazale. Ipak je bio kratko hospitalizovan sa upalom pluća, potom otpušten na kućno lečenje, a senka sa pluća ni šest nedelja kasnije nije se pomerila.

Od tada bubrežne analize pokazuju značajno pogoršanje, bez jasnog razloga. Već u maju lekari su imali loše prognoze. U decembru su se ostvarile - Dragiša je krenuo na dijalizu. Danas ima 27 godina, skoro godinu i po iskustva na dijalizi, a transplantacija bubrega sve je izvesnija.

Majka Biljana, nada se, biće mu donor. Prema krvnoj grupi i tipizaciji tkiva, njen bubreg bio bi rešenje za ozdravljenje mlađeg sina. Ipak, s reči na delo ni u ovom slučaju nije lako preći. Najpre je potrebno dovršiti kompletne lekarske preglede, koji bi je kao potpuno zdravu učinili odgovarajućim davaocem.

- Dovoljno je da se jedna stavka ne poklopi i da ne mogu da budem donor. Ako se ta varijanta pojavi do kraja pregleda, da mu ja ne mogu donirati bubreg, u Turskoj oni nalaze pacijenta kome ja mogu dati organ, a oni će obezbediti davaoca koji će ga dati njemu. To je zamenska transplantacija i zato Turska - objašnjava koje su neizvesnosti i zbog čega je plan da transplantacija bude obavljena u inostranstvu.

Takođe je potrebno da Dragiša bude stabilan pre nego što postane kandidat za transplantaciju.

- Odavde mora krenuti stabilan. A on je za tri meseca izgubio 16kg. I sada je ponovo počeo da gubi na težini - kaže majka za Telegraf.rs dodajući da je borba za vreme epidemije za njenog sina i njihovu porodicu bila iscrpljujuća.

Najpre je, objašnjava, imao problema sa mogućom koronom, onda su bubrežne analize pokazale pogoršanje, utom mu je u decembru ugrađena fistula, kako bi počeo sa kućnom dijalizom, a u jednogodišnjem periodu, koliko je hemodijaliza odlagana, počeli su drugi problemi. Tegobe sa stomakom majka je opisala kao zemljotres za koji se ne zna ni kada će početi ni koliko će trajati. Te epizode, koje su se dešavale i u šetnji i u autu, na putu za Urgentni, opisuje kao vrlo bolne. Kaže da su mu podizale pritisak, te da je utisak kako mu kućna dijaliza nije prijala. Na hemodijalizu prešao je u decembru prošle godine, a u bolnici je bio od sredine novembra do sredine februara. Deset dana kućnog mira i povratak u bolnicu desio se već 25. februara.

- Dragiša je pripremljen do određene granice. Da bi bio pripremljen kompletno, mora da uradi kompletne analize i da stane na srpsku listu za davanje bubrega. Tek onda možemo on i ja da zakažemo za Tursku - kaže nam majka dodajući da su sa stranom klinikom tek stupili u kontakt.

Bolest nasledio od oca

Dobra vest je da su prikupljanje novca počeli na vreme, te da se potrebna suma skupila i brže nego što su očekivali. Korisnički broj u Fondaciji Budi human dobio je 21. decembra, a prema poslednjim podacima, novac je skoro sakupljen.

- Samo što smo pogledali. Prikupljeno je 89 posto potrebnih sredstava, a puno je i neproknjiženih poruka - kaže Biljana dodajući da su pokrenuli lavinu.

Sin i snajka su, ističe, uključeni u rad humanitarnih organizacija, što joj je bio pokazatelj da se dobro dobrim vraća.

Kako veruje, u Dragišinom slučaju, korona nije jedini krivac. Ima tu malo i genetike, prepričava Biljana.

Dragiša Petković, BiIjana Petković BiIjana Petković / Foto: Privatna arhiva

Kako nam je kazala, bez supruga je ostala 2011. godine. Zoran, kako se Dragišin tata zvao, bio je srčani i bubrežni bolesnik. Srce je operisao 2007, a ubrzo su propali bubrezi. Dijaliza ga je održala u životu još dve i po godine.

- Znam šta je dijaliza. To sam preživela sa sinom i sa suprugom. Rekao mi je: 'Ti mi se ne možeš ponuditi kao donor, taj bubreg ostavljamo, čuvamo za Dragišu'. Ostavio mi je to u amanet - rekla nam je.

Za sina kaže da nije klonuo duhom. Navodi da se bavi folklorom. Kaže da će njegovi prijatelji organizovati dobrotvorni koncert u aprilu. Kaže i da se u njihovim životima u proteklom periodu dešavalo i dobro i loše. Dragišin brat dobio je dete.

- Eto, dešavaju se i lepe i ružne stvari. Ne klonjavamo - poručuje Biljana.

Da Dragiša pobedi! Budimo humani!

Pomozimo Dragiši!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1188 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1188 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001292442-07

Uplatom na devizni račun: 160600000129273598

IBAN: RS35160600000129273598

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Video: Dobrivoje je moja podrška od kad znam za sebe: Jasmina neumorno sakuplja pomoć za brata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ☝️

    17. mart 2022 | 20:44

    Jedna je majka ♥️ Dragi decko sto pre da ozdravis,od boga zdravlje zelim ti 🙏🙏🙏

  • Vesna Rakonjac

    18. mart 2022 | 08:57

    Упарене донације бубрега раде се и у Србији, у Центру за трансплантацију Клиничког центра Војводине у Новом Саду и то о трошку РФЗО-а. Распитајте се о тој могућности пре него донесете коначну одлуку за одлазак у иностранство.

  • Aleksandra

    18. mart 2022 | 00:46

    Kakav otac... Neka mu je laka zemlja... Krenuse mi suze... I majcinska i ocinska ljubav su nemerljive

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA