≫ 

Jugoslav se bori sa dekubitnim ranama, čije lečenje mnogo košta: Jedva je preživeo zbog teške sepse

Jugoslavu možete pomoći slanjem SMS poruke: Upišimo 110 i pošaljimo SMS na 3030

  • 4
Jugoslav Berklović, dekubitne rane Foto: Privatna arhiva

"Molim vas od srca, pomozite mi da skupim novac da izlečim dekubitus rane."

Ovo je status koji je pre dva dana na svom Fejsbuk profilu bio prinuđen da postavi Jugoslav Berklović (45) iz Sremske Kamenice, kojem je potreban novac da bi izlečio dekubitne rane, koje je dobio nakon što je 2019. godine slomio butnu kost. A, do toga ne bi ni došlo da 2103. godine nije doživeo soabraćajnu nezgodu posle koje je postao paraplegičar.

I tako, problem za problemom...

Za njega se novac sakuplja i putem Humanitarne fondacije Budi human - Aleksandar Šapić

Berklović bi bio zahvalan da mu svako ko može pomogne, jer mu je na svaka tri, do četiri dana neophodno 16.000 dinara, a on živi od tuđe nege i pomoći koja iznosi 36.000 dinara. 

- 2019. godine sam ležao u bolnici zbog preloma butne kosti. Tako sam i dobio dekubitne rane, imao sam dve, pa sam jednu izlečio, a sada imam ponovo dve rane - počinje razgovor za Telegraf.rs Jugoslav.

On je polomio butnu kost dok je obuvao patiku. Međutim, sve se to sigurno ne bi desilo da 2013. godine nije doživeo saobraćajku, posle koje je postao paraplegičar.

- Oduzeti su mi udovi, u donjem delu noge ne osećam. Imao sam saobraćajku 2013. godine i od tada sam paralpegičar. Butnu kost sam slomio kada sam obuvao patike. Niko nije bio kod kuće da mi pomogne da ih obujem, da izađem napolje. Jednu sam obuo, a drugu kada sam obuvao, imao sam jak spazam, i iz nekog trećeg. četvrtog pokušaja, pukla mi je butna kost - kaže on.

Zbog rana koje su mu se stvorile na sednom delu, krajem prošle godine, tačnije u novembru, kaže da zamalo nije umro, pošto je dobio sepsu.

- Bila mi je takva rana da sam dobio sepsu. Bila je zelena, i skoro crna. Imao sam visoku temperaturu. Smršao sam, ništa nisam mogao da jedem. Sve što bih stavio u usta, ja bih povratio... Hranu, lek...

Pokušao je rane da leči u državnoj zdravstvenoj ustanovi, ali mu je plastični hirurg u Univerzitetskom kliničkom centru Vojvodine rekao da nema mesta za terapiju vakum sistemom.

Jugoslav Berklović dekubitne rane Foto: Budi human

Prinuđen je da ide privatno, počeo je u ponedeljak, 14. marta, ali to jako puno košta.

- Rečeno mi je i da nemaju taj dekubitni jastuk da postave. Morao sam da odem privatno da se lečim. Terapija koju sada koristrim je vakum sistem. Postavljanje vakum sistema košta 36.000 dinara, a to podrazumeva da doktor postavi sunđere i prevoj. Svako pražnjenje kanistera u koji vakum usisava krv, sluz, taj sekret iz rane, košta 16.000 dinara i postavljanje novog kanistera. On se odmah postavlja, pa opet kad se prazni potrebno je još 16.000 dinara. Dakle svaki put kad se prazni i postavlja potrebno mi je 16.000 dinara. Doktor je rekao da će kanister izdržati 4, 5 dana, a evo meni je sad izdržao tri dana. A, ne znam koliko to može da traje. Devojka koja se lečila na isti način, izlečila je rane za 42 dana - kaže Jugoslav za Telegraf.rs i moli sve koji mogu da mu pomognu.

Jugoslavu možete pomoći:

Slanjem SMS poruke: Upišimo 110 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human110 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-429496-39

Uplatom na devizni račun: 00-540-0001241.9

IBAN: RS35160005400001241988

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MAJKO MILA

    18. mart 2022 | 07:11

    Sram bilo sistem i bolnicu dr.ako se ovo nema...strasnoo...

  • maja

    18. mart 2022 | 07:57

    Pa prsluk nije otisao juce da kupi ko zna od kada ga ima ili od koga je dobio,kakve gluposti.Ti ga sigurno imas pa si pun ko brod pisalji neki dinar moncler

  • M

    18. mart 2022 | 09:52

    Savet : aktivni kiseonik,hidrogen,jod,rivanol gaze,flaster.Ujutro lepo isprskati zahvacenu povtsinu koze sa kiseonikom pa posuti hidrogen kad se prosusi staviti jod gazu i zalepiti flasterom Sledece jutro hidrogen pa rivanol za mesec dana prodje dekubit pozdrav.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA