• 16

Nije prikupljen novac za malu Lanu, koja ima 100 napada dnevno: Roditelji očajni, nastavljaju da se bore

, Telegraf

Pomozimo Lani, upišimo 1113 i pošaljimo SMS na 3030

  • 16
Lana Stefanović, epilepsija

Foto: Privatna arhiva

Prelepa devojčica Lana Stefanović (9) iz Novog Pazara, koja boluje od sistemske bolesti - tuberozne skleroze, i njeni roditelji doživeli su danas veliki poraz. Na računu male Lane nije bilo dovoljno novca za njeno lečenje koje je do 18. marta moralo da bude uplaćeno bolnici u Hjustonu, koja je jedini spas za njen boljitak.

Cifra - skoro 457.000 evra. Nedostižna i nerealna za porodicu Stefanović. Nada da će njihovo milo dete što pre početi sa analizama, terapijama i operacijama u Sjedinjenim Američkim Državama, srušila se kao kula od karata. A znaju da ne smeju da se predaju.

Lana je imala 4 meseca kada joj je postavljena dijagnoza - multisistemska bolest do koje dolazi mutacijom gena zbog koje ima epileptične napade. Svakog dana. Ponekad čak i 100 dnevno. Nije komunikativna, ne govori, te ne može da kaže šta joj smeta i da li je nešto boli.

Lanino stanje se iz godine u godinu pogoršava, zato roditelji strepe i svakog dana gledaju u prikupljena sredstva na Fondaciji Budi human. Sakupljeno je svega 20 odsto od potrebne sume. Zato roditelji mole i apeluju na sve ljude dobre volje da pomognu njihovoj ćerkici, kako joj se stanje ne bi pogoršalo.

- Lana je nedavno ponovo bila hospitalizovana, korigovana joj je terapija. Lekari više ni sami ne znaju koju kombinaciju lekova da joj daju - ispričala je za Telegraf.rs zabrinuta majka Marija.

Ukoliko ode u SAD, devojčica će dobiti lekove kojih nema kod nas.

- Vrtimo se u začaranom krugu i sve to zbog novca, nažalost. Lana ima farmakorezistenciju, odnosno, određeni lekovi uopšte više ne deluju na nju. Sad još i kreće pubertet, i zato je važno da što pre ode u SAD, kako bi se njeni napadi smanjili. Pojavili su se prvi simptomi autizma. Strahujemo šta još može da se pojavi, ukoliko ne ode na lečenje - objašnjava majka.

Bolnica zahteva da se sav novac, ukupna svota, uplati odjednom.

- Tek kada bolnici uplatimo pun iznos, dobićemo termin za Lanino lečenje. Ti zahvati će zaustaviti epileptične napade, i Lana će biti mirnija, manje uplašena. Doneće joj olakšanje. Epi-napadi su u stanju da obrišu sve što je ona do tog momenta naučila. Lana ima toliko tumora na mozgu, da lekari ne mogu sve da ih izbroje. Nije moguće ni otkloniti ih sve, ali neki nisu, za sada, toliko opasni - kaže naša sagovornica.

Kako objašnjava, doktori u Americi lokalizovaće sve njene napade, testirati lekove i kombinacije medikamenata, kako bi se Lani pružile veće šanse za oporavak. Majka naglašava i da moraju da nastave da se bore, te da će u subotu na Tašmajdanu u Beogradu biti održan bazar za njenu ćerku.

Sa Lanom do pobede! Budimo humani!

Pomozimo Lani!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1113 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1113 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001216626-87

Uplatom na devizni račun: 160600000121704785

IBAN: RS35160600000121704785

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok