≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Natalija pre 13 godina imala stravičnu nesreću: Doktori rekli da će biti biljka, ona pokazala koliki je borac

Vreme čitanja: oko 5 min.

Natalija je, kada se probudila nakon saobraćajne nesreće, dobila još jedno ime - Nika. Simbolično, po grčkoj boginji pobede

  • 0
Natalija Stevanović Foto: budihuman.rs

Natalija Stevanović (18) je medicinski fenomen. Rođena je mrtva, ali su doktori uspeli da je spasu. Na današnji dan pre 13 godina preživela je saobraćajnu nesreću nakon koje su prognoze bile crne, a prevarila je ukupno pet kliničkih smrti. Zbog toga je zovu Nika, po boginji pobede.

Ne samo da su lekari imali pune ruke posla da reanimiraju Nataliju jer je rođena mrtva, već je u petoj godini doživela nezgodu posle koje se jedva izvukla. Tada je zadobila potres mozga, subarahnoidalno krvarenje, subarahnoidalni hematom, epileptični status, kliničku smrt, prelom butne i pubične kosti. Posledice nesreće su hemiplegia, hemipareza leve strane, tremor, ventrikulomegalija i mikrocista.

- Mamu i mene je 24. marta 2009. godine ispred vrtića udario pijani vozač. Tada sam doživela prvu kliničku smrt. Hitno su me prevezli u Urgentni centar. Imala sam tri reanimacije za manje od 24 sata, od kojih je prva trajala dva sata. U komi sam provela 31 dan. Mojoj mami su doktori tada rekli da mi je mozak mnogo oštećen, da imam cerebralnu paralizu. Rekli su da ću, ako se uopšte probudim, biti biljka i da ću život da provedem na aparatima. I eto, ja sam biljka, drago mi je - priča Natalija za Telegraf.rs.

Kako dodaje, ne samo da hoda i govori, što niko posle udesa nije očekivao, već govori pet jezika - srpski, engleski, ruski, ukrajinski i španski. U srednjoj školi pohađa tri smera i sada treba da upiše fakultet.

- Najveću zahvalnost za to što sam sad živa dugujem doktoru Milanu Mrdaku iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, koji je danas moj dobar prijatelj i kog mnogo volim - ističe.

Isti lekar koji je Nataliji spasao život na rođenju, ponovo je uradio isto nakon nesreće.

- Doktori nisu odustali od mene i reanimirali su me. Noć je bila kritična, umirala sam im više puta. Novi doktor, koji je tada naišao, nije želeo da me ostavi da umrem sama u plastičnoj kutiji. Celu noć me je držao na grudima kako bih preživela. Babica Olja me je krstila u bolnici - dodaje Natalija.

Kao jednu od posledica nesreće ima cistu na mozgu koja ne može da se operiše.

Kako je za naš portal ranije rekla Nacina baka Mirjana, ona je, kada se probudila nakon saobraćajne nesreće, dobila još jedno ime - Nika. Simbolično, po grčkoj boginji pobede.

- Nazvali smo je Nika jer je pobedila. Svi je zovu tako. Više je ljudi znaju kao Niku, nego kao Nataliju. Ime se ne vodi u matičnoj knjizi rođenih, ali smo joj ga mi tako dali i dobro je što smo to uradili nakon prve bitke jer je i sve ostale dobila. Odaziva se na Natalija, Nika i Gavrilo, jer je to ime trebalo da dobije da se rodila kao dečak - priča baka.

Natalija preživljavanje nesreće slavi kao drugi rođendan - torta svećice i pokloni su neizostavni.

I dalje se bori sa zdravstvenim problemima

Natalija je nedavno ponovo bila u bolnici, iz koje je izašla 21. marta.

- Situacija je bila katastrofalna. Jako su mi skočili trigliceridi i holesterol. Pao mi je kalijum i EKG mi je bio loš. Prvo sam išla u Tiršovu i tamo je doktor rekao da on ne može da mi pomogne i da u životu nije video takvu situaciju. Onda smo otišli u Urgentni centar, gde sam dobila infuziju. Uveče smo išli na VMA, gde sam dobila infuziju i lekove. Na kraju sam završila u zemunskoj bolnici gde sam bila do 21. marta. Svaki dan sam primala po tri infuzije, a prvi dan sam primila šest. Sada se sve dovelo u granice normale i dobro sam.

Iako je navikla na boravak u bolnici, on nikada ne može da bude prijatan. Ipak, rekla je da joj je sada prvi put bilo lepo u bolnici.

- Sestre i doktori su bili mnogo fini. Bila sam glavna na celoj endokrinologiji i nefrologiji, kao i na onkologiji, gde sam tamo bila prvu noć. Poslednju noć u bolnici me je sestra obukla kao hirurga i slikale smo se - priča Natalija kroz osmeh.

Natalija je išla i u inostranstvo na transplantacije matičnih ćelija. Krajem prošle godine dobila je i dijagnozu cistične fibroze, retkog genetskog oboljenja koje zahvata pluća, pankreas, jetru, creva, kao i digestivni trakt. Osim toga, ima i dijabetes i celijakiju.

Pre nekoliko meseci je bila na VMA zbog dijabetesne ketoacidoze, akutne komplikacije koja se javlja kod dijabetečara i može da bude opasna po život, i tamo su otpočeli ispitivanja za cističnu fibrozu jer je bila na respiratoru. Za dlaku je izbegla traheostomiju, hirurško otvaranje dušnika sa prednje strane, kako bi se omogućilo disanje.

- Moj neurohirurg kaže da sam ja jaka i da ću da pobedim sve. Tako da se ja ne brinem oko ove cistične fibroze. Mislim da ću da budem okej. Ako je on rekao da će sve da bude u redu, ne može da ne bude - priča Natalija.

Bez obzira na sve nedaće, Natalija je nasmejana, nepokolebljiva i vedrog duha. Redovno osvaja srca medicinskih radnika koji su joj ujedno i inspiracija jer je njena želja da postane neurohirurg.

Nataliji su potrebna sredstva za buduće transplantacije matičnih ćelija u inostranstvu, laboratorijske analize, suplemente, kontrolne preglede, tretmane u hiperbaričnoj komori, troškove prevoda medicinske dokumentacije, putne troškove i smeštaj, kao i sve terapije i lekove koji dolaze sa svakom novom dijagnozom koju dobija.

Za Natalijin osmeh! Budimo humani!

Pomozimo Nataliji!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 908 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human908 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000795180-30

Uplatom na devizni račun: 160600000079552271

IBAN: RS35160600000079552271

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Video: Marinu Minić pokušao pre četiri godine da ubije bivši partner, ispalio četiri hica iz pištolja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA