SMA bebe se udružile da pomognu drugaru Vukanu: Sa njihovih profila stiže ista moćna i ljudska poruka

I ovim bebama treba naša pomoć, ali njihovi roditelji nesebično pozivaju da se sada pomogne malom Vukanu

  • 5
SMA bebe Gavrilo Đurđević Minja Matić Vanje Malović Boško Gugleta Vukan Stoiljković Foto-montaža: Privatna arhiva

Prošli su pakao. Počev od trenutka kada su ubrzo po rođenju saznali da sa njihovim bebicama nešto nije u redu. Pa do momenta kada je krenula borba da se skupe milioni kako bi njihove bebe dobile šansu bar da mahnu ručicom, jedu samostalno, sednu.

Takav je put život odredio roditeljima SMA beba. Ali, nemojte ih sažaljevati. Sa tog puta oni dolaze kao jači i bolji ljudi. Ovoga puta to su dokazali tako što su sa profila svoje dece uputili jedinstvenu poruku - da se pomogne malom Vukanu, detetu kod koga je ova teška bolest tek otkrivena.

- Vukan je nova beba koja boluje od SMA tip 1. Znate sve, uradili smo to toliko puta, pomozimo i njemu. Ovaj početak treba biti takav da svi čuju za Vukana. Zato zapratite Da i Vukan pobedi SMA delite objave, i šaljite sms poruke. Pobedimo opet vreme i pošaljimo Vukana po svoj lek. Da i Vukan pobedi SMA! SMS 1239 ne 3030 - piše u poruci koja se deli na profilima sve SMA dece, i maleg Boška, i preslatke Minje, i borbenog Gavrila, i malog Olivera, i medene Lane...

Vukanova mama Ivana Stojiljković ispričala je za Telegraf kako su od lekara, 5 meseci po rođenju njenog divnog sinčića, ona i njen suprug čule reči koje lede krv u žilama.

- Nisam nikada mogla da čitam te priče o deci koja imaju spinalnu mišićnu atrofiju. Kad vidim apel za pomoć, pošaljem poruku. Bile su mu preteške te priče. A onda sam, eto, nikada to neću zaboraviti, pročitala tekst o maloj Vanji Malović, devojčici koja boluje od SMA. Uspavljivala sam Vukana. Čitam i vidim sve Vukanove simptome - započinje svoju tešku priču Ivana Stojiljković (33).

Kako kaže, njena trudnoća bila je uredna. Radila je tripl i dabl testove koji nisu ukazivali ni na kakav genski poremećaj. Ni ona, ni njen suprug, Vukanov tata, nisu strahovali. Verovali su, bili sigurni da je sve u redu.

Vukan je rođen 25 dana pre termina, ali kao potpuno zdrava beba, dobio je ocenu 9. I sve do trećeg meseca života bio je potpuno zdrava beba.

Prvo što je majka primetila bila je slabost trbušnih mišića, ali su, dodaje, lekari rekli da je to uobičajeno za bebe rođene pre termina. Najpre je dobio jednu kilu na preponama, a onda i drugu - na pupku.

- Kada mu je operisana ta kila na preponama, imao je dva meseca, a nogice su počele slabije da mu se pomeraju. Sve do tad imao je normalne pokrete, pa smo mislili da je to zbog operacije. Slabo je napredovao upravo zbog tih kila, i imao je refluks - hrana mu je curila iz želuca dok bi ležao na leđima. I za to su nam rekli da je normalno kod prevremeno rođenih beba - ispričala je ona.

Tek između 3. i 4. meseca života, roditelji su primetili slabije pokrete, a ubrzo posle toga stigla je i potvrda da je reč o SMA.

Da bi mu bilo bolje i kako bolest ne bi napredovala, ovaj predivni mališan mora da sakupi astronomskih 2,5 miliona evra. Za to smo mu potrebni mi.

Da i Vukan pobedi SMA! Budimo humani!

Pomozimo Vukanu!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1239 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1239 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001381533-66

Uplatom na devizni račun: 160600000138150165

IBAN: RS35160600000138150165

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Skeniranjem NBS IPS QR kod-a na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    23. mart 2022 | 03:34

    Bravvo za sve dobre ljude!

  • maki taki

    22. mart 2022 | 23:26

    Duše male ❤️🍀

  • Dar mar

    23. mart 2022 | 09:02

    Svi moramo pomoci koliko ko moze ,ali ovo ne resava problem . Sto rece JK ,dotakli smo dno ,kada doktor bebi naplati 2,5 miliona $ za zivot!!! A vojni budzet Amerike iznosi 570 milijardi $ .....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA