Nikolina rođena sa 850 gr, deo mozga je kao želatin: Lekari rekli da neće dočekati 1. rođendan, ona slavi PETI

Lekari u Turskoj otkrili su da je deo Nikolininog mozga kao želatin, ali su ostali u čudu da je devojčica i pored toga uspela da progovori

  • 2
Nikolina Ćirić Foto: Privatna arhiva

Nikolina Ćirić od rođenja je pravo maleno čudo. Loše prognoze koje joj lekari postavljaju, ova slatka devojčica pobija iz godine u godinu. Uprkos teškim dijagnozama, ona raste i napreduje.

Danas slavi peti rođendan, iako su lekari, kad je u sedmom mesecu rođena sa svega 850 grama, rekli da neće dočekati ni prvi. Nikolina je zbog prevremenog rođenja nepokretna, ima cerebralnu paralizu, epilepsiju i bolest "leptira", ali je vežbama i trudom svojih roditelja, uspela da progovori, a odnedavno i da napravi par koraka uz pridržavanje.

Ponosna mama Danijela napisala je rođendansku čestitku posvećenu svojoj maloj lavici.

- Dočekala sam i to da ti uzmeš petu godinu. Kad sam te na svet donela tako pre vremena i tako malenu sa velikih 850 grama, rekli su da ni prvi nećeš dočekati. Sve su rekli moja jedina, sve. Sem toga da si moj od Boga Blagoslov, da si savršeno nesavršena.... Da ću uz tebe upoznati sva Božja čuda, da ću milion puta pasti i ustati, ali da nikada neću odustati.

Da će mi tvoj smeh biti zvezda vodilja i da ću naučiti sve što je Bog u tebi stvorio, želju za životom, upornost, snagu. Nek se dijagnoze nižu, nek pričaju sve i ponovo, ispočetka, nas lome, ali neće nas slomiti slova na papiru, jer ti savršeno moje skačeš ka novim ciljevima. Dočekaćemo i to da bezbrižno prošetaš na svojim nogama podignute glave - napisala je mama Danijela.

Put u bolnicu u Turskoj trebalo je da bude njihovo spasenje - očekivali su da će lekari operisati Nikolinu, što bi joj omogućilo da možda već kroz godinu dana prohoda. Međutim, snimanja su otkrila strašne vesti.

- Takozvana potkovica u obliku slova "S", koja povezuje mozak, kod moje Nikoline je obrisana masovnim krvarenjem. Jedan deo njenog mozga je želaste strukture. To je nepopravljivo - ispričala je tada za Telegraf hrabra mama Danijela.

Ipak, i pored loših nalaza, doktor u Turskoj ostao je zatečen Nikolininim napretkom. I rešio da tom malom čudu pomogne da napreduje koliko god je moguće. Lekari su doneli odluku da Nikolinu vrate u Srbiju dok joj se ne smanje ciste na mozgu, nakon čega bi možda ipak mogli da je operišu, odnosno da urade proširenje fontanele.

- Čekamo da nam jave datum u maju, kada bi trebalo opet da putujemo u Tursku. Terapija deluje. Nikolina sve više priča, a naučila je i da broji do 10. Juče smo se rasplakali, pričali smo da ćemo joj danas slaviti rođendan, a ona je slušala sve i samo se u jednom trenutku okrenula i rekla "ne, hvala". Počela je i da korača uz oslanjanje. Očekujemo lepe vesti u Turskoj - kaže Danijela za naš portal.

Nikolini je, pored novca za operaciju, sada potreban novac i za pomagala koja su preporučili lekari u Turskoj.

Pomoć za devojčicu može se uplatiti preko fondacije „Budi human“:

- slanjem SMS poruke 1148 na 3030 ili

- uplatom na dinarski račun: 160-6000001248314-83.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA