≫ 

Baka malog Vukana, koji ima SMA, savladala opaku bolest: On je najveći borac, dala bih život za njegov lek

Vukanova baka Ljiljana kaže da je on junak i da veruje u njegovu pobedu

  • 0
Ljiljana Đurđević, Vukan Stoiljković Foto: Privatna arhiva

Život je neprekidna borba - ja sam jednom već pobedila opaku bolest, karcinom dojke, snagom volje, a znam i verujem da će pobediti i moja uzdanica Vukan, hrabri se Ljiljana Đorđević Kažić, baka malog osmomesečnog Vukana Stojiljkovića iz Vranja koji se bori sa spinalnom mišićnom atrofijom, kaže za portal eKlinika ona. 

Ljiljana je jedna sasvim obična, ali i neobična baka. Obična po tome što se njene želje ne razlikuju mnogo od želja svih drugih baka: da njihovi bližnji, odnosno porodice, deca i unuci, budu zdravi. Neobična na neki način, ipak, po tome što njen, i život njene porodice obeležavaju borbe u nizu i velika zdravstvena iskušenja. U jednoj od bitaka učestvuje i cela Srbija.

Najvažnija je volja da se bolest pobedi

Svaka informacija o tome da vam se u telu probudila maligna bolest je veliki šok. Ni sagovornica eKlinika portala iz Vranja nije bila izuzetak.

- Doživela sam to iskušenje u najplodonosnijim godinama života, u petoj deceniji, kada je trebalo najviše da se radujem odrastanju i napretku svoje dece, ćerke i sina. Kada saznate tako nešto, u vama se prepliće previše osećanja, od velikog šoka, preko tuge, ali i inata. Uz podršku porodice, dobila sam volju i odlučila da pobedim to zlo. Tako je i bilo. To je ujedno i moja poruka svima koji se suočavaju sa ovakvim iskustvom koje je sve češće - priča nam Ljiljana, uz veliku želju da ova njena priča ne bude samo vapaj za pomoć, već i motiv svim zdravima i bolesnima da istraju u borbi.

Operacija, hemioterapija, zračenje…

Ljiljani je dijagnostikovan karcinom dojke, a operacija je bila neizbežna. Intervencija je uspešno urađena na Institutu za onkologiju i radiologiju u Beogradu. Tom prilikom su joj izvađene i sve žlezde, a nalazi su potvrdili da su tri bile pozitivne, odnosno, potvrđen je malignitet.

Lekarski konzilijum je odlučio da se naša sagovornica podvrgne ozbiljnom broju ciklusa hemioterapije, ukupno 6, kao i da prođe kroz ukupno 21 zračnu terapiju.

Usledilo je lečenje u Vranju i u Nišu, a Ljiljana se tog vremena seća kao najtežeg iz perioda svoje bolesti. Terapije su pratile izrazito jake mučnine. Iscrpljena, u jednom trenutku je htela da od hemioterapije odustane – jednostavno, nije imala snage za dalje.

– Na sreću, moj doktor me ubedio da to ne uradim, da ne smem da odustanem. Uz njega, tada su moj najjači oslonac i snaga bili suprug, ćerka, sin, prijatelji i rođaci. Posle te krize, dobila sam novu snagu i ponovo sam osećala da će sve biti u redu – priseća se Ljiljana.

I bilo je. Stigli su radosni događaji zbog kojih se i vredelo boriti. Ćerka Ivana se udala, a stigla je i baka Ljiljanina najveća radost, njeno prvo unuče, Vukan.

Vukan je junak, sigurna sam da će pobediti

Ni šok kada je saznala da ima opaku bolest, priča  Ljiljana Đorđević Kažić, ne može da se uporedi sa onim koji ih je kao porodicu pogodio pri saznanju da mali Vukan Stojiljković boluje od podle spinalne mišićne atrofije (SMA).

- Moj Vukan je najveći borac koga znam. Njegova životna radost, snaga i želja, energija sa kojom se bori, daju i nama snagu da istrajemo i zamolimo sve ljude dobrog srca da pomognu i da se skupi novac za lek. Velika je drama koju naša porodica preživljava, kao i sve one koje su pogođene ovom bolešću. Zbog toga se molimo da sva deca mogu da dobiju lek i imaju što bezbrižnije iskustvo - kaže Ljiljana koju ne napuštaju je nada, vera i pozitivna energija uprkos svim iskušenjima:

- Da mogu, ja bih dala svoj život u zamenu za lek i njegovo zdravlje. Njegovi zagrljaji, naši zajednički trenuci koje ćemo, kada pobedi, provesti zajedno u igri i bezbrižnosti, jedino su čemu se nadam i za šta se molim.

Svaki dan je dragocen u Vukanovoj borbi

Podsećamo, Vukanu Stojiljkoviću je sa 6 meseci dijagnostikovana spinalna mišićna atrofija tip 1. Tada je i primio lek Spinraza (nusinersen), dostupnu terapiju u Srbiji za SMA. Stanje mu se posle toga neznatno popravilo. Lakše diše i guta hranu, ali se, kao što je poznato, radi o bolesti progresivnog tipa, teškoj, i životno ugružavajućoj. Da bi se zaustavila atrofija mišića kao i gubitak vitalnih životnih funkcija, potrebno je da mali Vukan primi gensku terapiju Zolgensma (onasemnogene abeparvovec-xioi). Radi se o trenutno najskupljem leku na svetu.

Budući da je aktuelna akcija za sakupljanje sredstava za Vukanovo lečenje usporena, a da je za malog heroja svaki dan značajan, roditelji, baka, i drugi članovi njegove porodice mole sve ljude dobre volje da se odazovu koliko je u čijoj moći.

Pomozimo Vukanu

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1239 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1239 i pošaljimo SMS na 455

VIPPS na 91945

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001381533-66

Uplatom na devizni račun: 160600000138150165

IBAN: RS35160600000138150165

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Austrija: https://gofund.me/6de70468

Amerika: https://Gofund.me/3f702681

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA