Matične ćelije "probudile" malog Iliju, emotivniji je i bolje hoda: Još samo 10 dana ima da sakupi 7.000 evra

Upišimo 980 i pošaljimo SMS na 3030

  • 0

Ilija Miloševski (6) dete je rođeno iz uredno vođene trudnoće. Ipak, komplikacije koje su se javile pri porođaju bile su prve u nizu stvari koje su ostavile trajne posledice po njegovo zdravlje i uticale mu na kvalitet života.

Iliji su uspostavljenje tri dijagnoze - zaostajanje u razvoju, epilepsija i spastička jednostrana paraliza.

Dečak se otežano kreće, ne govori razumljivo i jede samo kašastu hranu. Takođe, često ima epileptične napade, ruke i noge mu se grče i nije imao mogućnost izražavanja emocija i volje.

U novembru prošle godine započeo je lečenje u Turskoj, gde odlazi na transplantaciju matičnih ćelija. Do sada je primio dve doze matičnih ćelija u novembru i dve u martu, a terapija je pokazala napredak.

Potrebna su minimalno tri odlaska na terapije kako bi napredak bio značajniji, a Ilijin odlazak na treću je sve bliži.

- Ilija bolje komunicira i više povezuje stvari. Emotivniji je, više sarađuje. Hod je znatno poboljšan. Proredili su se i epileptični napadi, sada su primetniji samo kada dođe do promene vremena. Ima pomaka, vidi se da terapije pomažu. Svaki odlazak na terapiju matičnim ćelijama podrazumeva dve doze koje se primaju u razmaku od 15 dana. Primio je dve terapije u novembru i dve u martu. Sada u oktobru bi trebalo da primi još dve - kaže za Telegraf.rs ilijina majka Andrijana.

Roditelji smatraju da će terapija sigurno da pomogne Iliji.

- Krenuli smo u akciju da skine pelene, pošto ih i dalje nosi. Nabavili smo mu mali pisoar za kupatilo za dečake. Prihvata i to, sarađuje, više povezuje stvari. Sada je mnogo živahniji, napredak je primetan. Lekar nam je rekao da je napredak kod svakog deteta individualan. On zavisi od organizma deteta i toga da li sam organizam prihvata ćelije. U zavisnosti od reakcije se nastavlja sa daljim lečenjem. Kad završimo sa trećom terapijom videćemo da li lekar savetuje da nastavimo sa matičnim ćelijama ili ne - dodaje.

Da li će treća terapija ujedno biti i poslednja, znaće tek kada odu u Tursku.

- Smatramo da je to to, da ćemo posle da se fokusiramo više na logopeda i fizioterapeuta u Srbiji. On je sad predškolac, pa polako da se skoncentrišemo na to. Mnogo smo odsutni bili i on i ja, pa da se vratimo u neku normalu - objašnjava majka.

Na put u Tursku idu 13. oktobra, a 14. bi Ika trebalo da primi prvu od dve terapije. Novac, ipak, još nije prikupljen.

- Datum odlaska se bliži. Ukupno je potrebno 19.600 evra za terapije, put i smeštaj, te nam je baš hitno da skupimo novac do polaska. Fali nam još oko 7.000 evra - kaže majka.

Na porođaju uboden makazama u glavu

Porođaj je kasnio pet dana i trajao duže nego što je trebalo. Kako je Ilijina majka Andrijana ranije objasnila, vodenjak nije pukao, pa je babica morala da ga probuši. Tada je Ika dobio svoj prvi ožiljak, jer mu je makazama zakačila glavu.

Međutim, to nije bio jedini problem. Plodova voda je bila zelena, što znači da je beba u stomaku patila. Plodova voda je zelena kada beba prvu stolicu, koju treba da dobije kad se rodi, zbog panike ima dok je još u majčinoj utrobi. Ilija se nagutao takve plodove vode, ostao je bez kiseonika i imao izliv krvi na mozak.

Sve to je uticalo na to da dođe do oštećenja desne strane moždane hemisfere. Njegova majka bila je upućena da, usled nedostatka kiseonika, do takvog oštećenja može da dođe do prevremeno rođenih beba, ali nije znala da identična situacija može da se dogodi i kada porođaj kasni.

Dečak je imao i visok bilirubin i žuticu prvog dana života, te je odmah poslat na sunčanje da bi mu se spustio nivo bilirubina. Drugi dan po rođenju prevezen je na Institut za majku i dete kako bi mu, zbog povrede koju je zadobio tokom porođaja, uradili ultrazvuk glave. Ipak, majka je za spomenutu povredu saznala tek usputno, trećeg dana. Sama nije mogla da je primeti jer je beba konstantno bila u inkubatoru.

Majka je sa Ilijom vezbala od kad se rodio jer je imao povišen tonus mišića i kriv vrat od ležanja u stomaku. Kada je imao oko sedam meseci, roditelji su primetili da slabije koristi levu ruku.

- Pre toga nismo primetili nikakve veće komplikacije. Bio je vesela i nasmejana beba. Na dodatnim analizama utvrđeno je da ima hemiparezu. To je bilo kada je imao oko godinu i po dana. Mesec i po dana je imao visoku temperaturu kašljao. Bila je u pitanju skrivena upala pluća, koju lekari nisu mogli da primete. Tada je dobio prvu konvulziju - rekla je ranije majka za naš portal.

Kako je majka početkom godine objasnila, Ilija ima velike probleme sa epileptičnim napadima.

- Skoro godinu dana je imao mioklonične napade više od sto puta dnevno. Kada smo bili na Institutu za majku i dete jednom sam mu u minutu izbrojala 48 napada. To su kratki preseci, klecaji. Dogodi se jedan, minut-dva bude dobro, pa već dođe do sledećeg - objasnila je Andrijana.

Ilija je, bez obzira na sve, veselo dete, koje uživa u muzici.

Novčana sredstva su mu potrebna za tretmane matičnim ćelijama u inostranstvu, specijalističke preglede i kontrole, fizikalne i logopedske tretmane, banjsko lečenje, za "američko odelo" - robotsko odelo koje uz pomoć malih motora pokreće određene delove tela. Sredstva su mu potrebna za lekove, suplemente kao i za putne troškove i smeštaj, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Roditelji se obraćaju svim humanim ljudima da im pomognu da iz Ilije izvuku maksimum i olakšaju mu život.

Olakšajmo Iliji put ka ozdravljenju! Budimo humani!

Pomozimo Iliji!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 980 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human980 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000844043-08

Uplatom na devizni račun: 160-6000000844067-33

IBAN: RS35160600000084406733

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Skeniranjem NBS IPS QR kod-a na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA