≫ 

Riđokosa Helena sa nebo plavim okicama sve je veselila, njena slika sada slama srca: Roditelji mole za pomoć

Hrabra devojčica se ne da i bori se i poslednjim atomima snage

  • 2
Helena Gavran Foto: Privatna arhiva

Mala Helena Gavran u Rusiji vodi tešku bitku protiv tumora. Više niko ni ne broji koji je ovo put da se opaka bolest vratila, a da se devojčica i poslednjim atomima snage bori za život. Apel roditelja sada je jeoš veći, jer su ostali bez sredstava za njeno lečenje.

Podsetimo, Helena (6) je rođena 17.novembra 2015. godine u Beogradu. Najstarija je od tri sestre, jedina riđokosa sa nebo plavim okicama. Bila je uvek veselo, nasmejano i radoznalo dete.

- Sve se promenilo jednog momenta kada Helena počinje svakodnevno da povraća, postaje pospana, razdražljiva, ljuta, odbija da jede. Pomislili smo  da je u pitanju ljubomora prema tek rođenoj trećoj sestri.

Njene mučnine i patnja traju mesec dana, a nakon toga 17. avgusta 2019. godine nakon odlaska kod lekara, dijagnostikovan joj je hidrocefalus. Tog dana ostaje u bolnici na Kliničkom centru na odeljenju neurohirurgije gde je porodici saopšteno da Helena pored hidrocefalusa ima tumor na malom mozgu. Već sutradan je prvi put operisana, a nakon toga je usledila još jedna operacija. Ona iz obe izlazi kao pravi mali heroj, sa osmehom na licu. Tumor je maligni (meduloblastom IV gradus). Potrebno je nastaviti lečenje u Parizu.

Roditelji nisu posustali, tragali su za svim klinikama u svetu koje mogu pšomoći Heleni.

- Bili smo dve godine u Francuskoj, ali su nam rekli da je Helena veoma ozračena i da nemamo nikakve šanse. Nismo odustali, našli smo kliniku u Rusiji - počinje priči Radovan Gavran otac male Helene.

Put Rusije dogodio se istog trenutka, kao i sve nade da će Heleni biti bolje i da će bolničku posetlju zameniti igralištem za decu.

- Došli smo tamo na konsultacije i rekli šta se dešava, a potom smo uradili magnet gde smo primetili da su metastaze porasle za oko 10 milimetara u odnosu na pre mesec dana, kada je poslednji put rađen magnet. Jedan doktor je odlučio da ponovo uradi magnet, i rekao nam je da su šanse 10 odsto, ali da ima plan i da preuzima Helenin slučaj za njega.

Helenini rezultati nisu dobri, ali je svakako situacija bolje od terapija koje prima.

- Bila je dva i po meseca na zračenju, a sada su nam rekli da mora da ostane u bolnici 45 dana. Prema rečima lekara, ona nema tumor ali ima metastaze, na tri mesta. Ona je sada trenutno u bolnici, gde će ostati mesec i po dana.

Sva sredstva sa računa fondacije, morali su da daju za lečenje, a troškovi su sve veći, pored toga moraju da se plate i predstojeće terapije.

- Trenutno se nalazimo u Sankt Petersburgu, ovde je jako skupo, mi smo morali za ove terapije da damo 65.000 evra, na fondaciji nam je ostalo oko 1 ili 3 hiljade, jedva smo seuklopili. Pored toga, sve je skupo, hospitalizacija, putni troškovi, ako i smeštaj koji ovde plaćamo - Kaže Helenin otac, koji apeluje na sve koji su u mogućnosti da im pomognu.

Da bi Helena još jednom pobedila bolest, potrebni smo joj svi mi da joj pomognemo.

Sredstva su joj potrebna za lečenje u inostranstvu, hemioterapije, zračenja kao i za putne troškove i smeštaj.

Uplatom na dinarski račun:

160-552151-92

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

*Pristupite preko vaše mBanking aplikacije i skenirajte kod sa ekrana. Iznos je podešen na 1000 RSD, a korekcija iznosa se može uraditi u samoj aplikaciji.

Uplatom na devizni račun:

160-54000042539-35

IBAN:

RS35160005400004253935

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

Video: Tužna sudbina Jane Mihajlović (10), devojčice zlatne kose iz Vranja: Ganula je celu Srbiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA