Podmukla bolest napala braću Filipa (8) i Stevana (11): Odobrena terapija u Turskoj, majka moli za pomoć

Pomozimo Stevanu i Filipu da budu samostalni slenjem SMS poruke sa brojem 1314 na 3030

  • 0
Filip i Stevan Stojanović, autizam, budi human Foto: Budi human

Potresna priča o dva brata i jednoj stravičnoj dijagnozi koju dele. Kod Filipa (8) i Stevana (11) Stojanovića iz Aranđelovca je već nakon nekoliko meseci po rođenju autizam pokazao svoju prisutnost. Ovaj podmukli neprijatelj je nemilosrdno pod svoje okrilje uzeo oba dečaka, ali njihovim roditeljima snagu daje svaki njihov osmeh i napredak. Oni veruju da će Filip i Stevan uz pomoć dobrih ljudi uspeti da ostvare napredak u svom razvoju, od cilja ih deli 36.000 evra.

Stevan (11) je rođen carskim rezom u terminu, iz trudnoće koja je bila rizična.

Sa osam meseci je počeo da sedi, prve reči je izgovorio sa deset meseci, a sa 16 meseci je prohodao. Roditelji su već sa nepunih godinu dana primetili da je Stevan prestao sa izgovorom, da nema komunikaciju, ne prati pogledom. Posle obavljenih pregleda lekari su konstatovali da je kod Stevana prisutan autistični poremećaj. Uz pomoć logopedskih i defektoloških tretmana na koje su ga roditelji vodili, Stevan je sa punih šest godina ponovo progovorio. On sada pohađa i školu, ali povremeno ima periode agresije.

Njegov tri godine mlađi brat, Filip, rođen u osmom mesecu trudnoće. On je po rođenju dobio krvarenje na mozgu zbog čega je bio je u inkubatoru. Kao posledicu ima strabizam i nosi naočare. Filip je prve reči izgovorio sa osam meseci, a prohodao je sa 14.

Sa nepune dve godine roditelji su primetili da i Filip ima iste simptome kao i stariji brat, pa su nakon obavljenih pregleda lekari potvrdili da i on ima autistični poremećaj i od tada kreće borba za Filipov napredak. Filip takođe pohađa logopedske i defektološke tretmane koji mu pomažu u pravilnom razvoju i napretku, izvršava naloge, ali za sada ima mali fond reči, a treba da krene u prvi razred.

Da bi nastavili sa tretmanima i lečenjem svim drugim dostupnim vidovima lečenja, njihovim roditeljima su neophodna finasijska sredstva koja nisu u mogućnosti da sami obezbede.

Hrabra majka ova dva dečaka, Gordana, naglašava da su njeni sinovi dobili odobrenje u Turskoj za primanje matičnih ćelija za šta im je potrebno 36.000 dinara.

- Mi taj novac nemamo. Muž je operisao srce, imao je moždani udar, ali i dalje radi teške fizičke poslove kako bi zaradio za decu - rekla je Gordana.

Sredstva su im potrebna za logopedske i defektološke tretmane, hiperbaričnu komoru, lekove, suplemente, tretmane matičnim ćelijama, specijalističke preglede, geneska ispitivanja, kao i za putne troškove i troškove smeštaja u toku lečenja.

Za Stevana i Filipa! Budimo Humani!

Pomozimo Stevanu i Filipu da budu samostalni slenjem SMS poruke sa brojem 1314 na 3030 ili uplatom na dinarski račun: 160-6000001421724-64

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

*Pristupite preko vaše mBanking aplikacije i skenirajte kod sa ekrana. Iznos je podešen na 1000 RSD, a korekcija iznosa se može uraditi u samoj aplikaciji.

Uplatom na devizni račun:

160-6000001422097-12

IBAN:

RS35160600000142209712

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA