≫ 

Nikola više puta prevario smrt, junački se bori: Još nije skupio novac za operaciju, a hitno mu je potrebna

Upišimo 72 i pošaljimo na 2407

  • 3
Nikola Stakić, humano Foto: Privatna arhiva

Dečak Nikola Stakić (6) iz Šapca odmah po rođenju prevezen je na Institut za neonatologiju gde je zbog srčane mane posumnjano, a kasnije, uz pomoć kariotipa i ustanovljeno, da ima Daunov sindrom. Prvu operaciju imao je sa šest meseci, više puta je izbegao smrt, a čeka ga još operacija i intervencija. Vreme za njihovo obavljanje, zbog nedostatka novca, ističe.

- Pričali smo o Nikolinoj operaciji u martu i i dalje skupljamo novac za to. Trebalo bi što pre da se uradi operacija ruke. Nikola zbog kontraktura mišića stiska ruke u pesnice. Zbog stezanja pesnica i kontraktura kosti kreću da mu iskaču. To je operacija koja traje pet-šest sati i treba da je urade da bi mogao da ispruži šake. Nikola je već bio u Turskoj na operaciju mišića nogu. Operacija je trajala oko pet sati i odrađena je uspešno. Korak po korak, došlo je do nekog napretka. Sad ima osećaj u nogama, sam ih savija, ali su mišići dosta pretrpeli jer je imao kontrakture - priča za Telegraf.rs Nikolin tata Darko.

Nikola je nakon oporavka od operacije krenuo na fizikalne terapije koje mu mnogo pomažu, ali iziskuju i mnogo novca i zbog toga porodica nikako ne može da prikupi novac za odlzak u Tursku na operaciju i transplantaciju matičnih ćelija.

- Nikola je na fizikalnim terapijama, dobar je, napreduje. Ostalo je da se skupi novac za operaciju i transplantaciju matičnih ćelija. Problem je što je 4.000 evra otišlo na terapije i što novac nestaje, ali on mora stalno da vežba. Umesto samo da skupimo 3.000 evra i to je to, mi smo potrošili 4.000, tako da nam sada treba oko 7.000 evra. Ipak, ne možemo da stanemo sa vežbama, one su mu konstantno potrebne. Bio je bolestan i neko vreme nije išao na fizikalne terapije i odmah su počeli da ga hvataju grčevi, počeo je da se koči. Idemo privatno u Loznici i mnogo je skupo, ali mu mnogo pomaže. Veoma znači to što je on tamo sam, nije u kolektivu, u banji. Imamo termin, bude sam sa fizioterapeurom, odradi vežbice i to mu puno pomaže. Četiri dana je bio u banji i dobio je upalu pluća, takve stvari mogu da budu opasne po njefa, zbog toga ne bi trebalo da ide na kolektivne terapije - dodaje otac.

Kako ističe, fizikalne terapije dovele su do značajnog napretka. Nikola se okreće, diže ruke, svlači se sa jastuka, pa sada roditelji moraju da mu stavljaju dodatni jastuk, da ne bi pao s kreveta. Darko napominje da redovne vežbe imaju dobar efekat po njegovog sina.

- U Tursku bi trebalo da ide što pre. Mi to lako možemo da zakažemo, ali nemamo dovoljno novca. Pitali su nas iz Turske kad ćemo da zakažemo, ali nemamo da platimo. Vodim lajvove po šest-sedam sati da bih skupio 150 evra. upujem i prodajem stvari i to je robija. Kupimo stvari za 1.000 evra, zarada od toga za Nikolu kad prodamo nam je 150 evra. Ali ne mogu da sedim kod kuće, da molim Boga da se nešto desi, od toga nemamo ništa. Trebalo bi što pre da prikupimo novac. Prošlo je mnogo vremena. Nikola treba da ide i na transplantaciju matičnih ćelija. Trebalo bi da se ostane u Turskoj najmanje mesec dana, možda i jače, jer je operacija sa oporavkom 10-ak dana, plus matične ćelije koje se rade u dve doze u razmaku od 15 dana. Samo hotel ćemo da platimo oko 3.000 evra - kaže Darko.

Neke stvari koje ne mogu da plate preko fondacije plaćaju sami, a suma nije mala. Brojke samo rastu, jer je Nikoli osim fizikalnih terapija potreban novac za lekove, specijalnu ishranu, aspiracione katetere, fiziološki rastvor, kanile. Novac je konstantno potreban.

- Kad se krene za Tursku, moramo da imamo i novca kod sebe za sve nepredviđene situacije, ako dođe do toga da treba da se rade dodatne analize da možemo da platimo odmah. Prošli put mu nije bilo dobro, dali smo 5.000 evra na sve analize. Nikada ne znate šta može da se desi. Ulaganja su konstantna. Ja bih voleo da to možemo da završimo sve odjednom, ali nikolino stanje nije takvo - zaključuje otac.

Srce mu stalo u majčinom naručju

U šestom mesecu Nikola je imao operaciju Vertikularnog septum defekta koja je obavljena u UDK Tiršova. Već posle nekoliko dana ustanovljeni je da se na mestu gde je operisan pojavila pukotina, te da je ostala veća plućna hipertenzija, zbog čega je nikola šesto imao respiratorne infekxije. Međutim, njega to nije mnogo sprečavalo da napreduje. Razvijao se normalno, razumno pričao u skladu sa svojim uzrastom, hodao i bio veselo, hiperaktivno dete.

U martu 2018. godine primljen je na odeljenje kardiologije, gde je ustanovljeno da se, posle sedme upale pluća koju je imao, stvorio edem pluća. Tada se znalo da kateterizacija mora da se uradi što pre. Mišljenje lekara bilo je da je on na sigurnom, da je bolje da sačeka kako bi se oporavio. Međutim, 10. aprila mali Nikola je doživeo srčani zastoj u majčinom naručju i svi organi su stali sa radom. Reanimacija je trajala oko 15 minuta, a kao posledica reanimacije nastalo je oštećenje mozga, nakon čega je dečak počeo da ima česte i jake epileptične napade.

Nikola je mesec dana bio u komi. Kada se probudio, njegovim roditeljima je saopšteno da će, zbog oštećenja mozga, da živi kao biljka. I pored svih muka koje je proživeo, kao i posledice nedostatka kiseonika u mozgu, javio se hidrocefalus i ugrađen mu je VP šant, traheostoma, preko koje diše i aspirira se, kao i gastrostroma, odnosno peg preko kojeg se hrani.

Iako je više puta bio na ivici smrti, Nikola se lavovski bori za svoj život. Sada prati pogledom, reaguje na zvuk, iskazuje emocije. Kad mu priđe neko od medicinskog osoblja, vidi se da je u strahu i grču. Počeo je da se opušta i pomera rukice, operacija mu je omogućila da savija noge.

Nikolino stanje se dosta popravilo u odnosu na to kakvo je bio na početku, što porodici daje nadu da će se on uz adekvatnu terapiju oporaviti. Nikoli je potrebno lečenje matičnim ćelijama u inostranstvu za koje roditelji nemaju sredstava, kao i za terapije i za aparate koji ga održavaju u životu.

Omogućimo da Nikola manje vremena provodi po zdravstvenim ustanovama, a više sa svojom sestrom.

Potrebni su mu aparati, finansijska pomoć za dalje lečenje, operacije, logopedske i defektološke tretmane, dalje transplantacije matičnih ćelija, rehabilitacije, medikamenti, medicinski potrošni materijal, kao i novac za putne troškove i smeštaj, jer je porodica imala velike novčane izdatke zbog njegovog nepredvidivog zdravstvenog stanja.

Omogućimo Nikoli srećnije detinjstvo!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 72 i pošaljimo na 2407

Uplatom na dinarski račun: 160-505638-48

Uplatom na devizni račun: 00-540-0002723.8

IBAN: RS35160005400002723857

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SVM

    5. novembar 2022 | 10:07

    Duša mila. Naravno da si je prevario. Neću ni da izgovorim tu reč koja nikako ne ide uz tebe. Junaci uvek pobeđuju baš zbog velikog srca. Ljudi moji,pa imate li vi srca. Postoje oni koji samo za dekoraciju i balone za svaki rođendan,a matori su,daju po četiri,pet hiljada evra. Gde će vam duše i šta slavite. Godinu dana života manje,govorio je moj deda za svaki rođendan. Pomozite ovom detetu da živi i u to ime otvorite samo jedan šampanjac

  • Beli

    5. novembar 2022 | 09:44

    Izdrži lutko medena. Podrška roditeljima.

  • NV

    5. novembar 2022 | 13:07

    Molim sve ljude da uplate za ovog malenog borca. Nije veliki iznos. Za neku decu smo skupilo milione, pa hajde da pomognemo i deci kojima je potrebno nekoliko hiljada eura. Ja sam uplatila i molim i ostale da uplate koliko mogu. Kao majka srce mi se cepa kad pročitam kroz šta prolazi to milo dete i njegovo roditelji u borbi da ga sacuvaju. Želim ti da uskoro otputuje i primiš terapiju da se vidi značajan napredak. Da stavis osmeh na lice svoje porodice junače maleni ❤️❤️❤️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA