Vreme čitanja: oko 2 min.

"Nije mi teško da se borim za vas, deco moja": Braći Stevanu i Filipu još malo fali da bi otišli na terapiju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Braći nedostaje još 15.000 evra ili 9.000 poruka, aimaju i rok od 10 dana

  • 1
Filip i Stevan Stojanović, autizam, budi human Foto: Budi human

Filip (8) i Stevan (11) Stojanović iz Aranđelovca su braća sa autizmom. Njima nedostaje još 15.000 evra ili 9.000 poruka kako bi otišli na terapiju. Rok je, kako se navodi, 10 dana.

Kako je napisao Filipov i Stevanov tata, ništa mu nije teško da radi da bi zaradio za decu.

"Nije mi teško bilo da se borim za vas deco moja, po snegu, da skupljam novac za vaše lečenje i da deci osmeh stavim na lice, ne, nije mi teško kad po suncu prodajem kokice, al mi preteško kad kući Stevo plačeš za mnom pa me zoveš na telefon da mi čuješ glas da bi bio srećan. Nije mi teško ni kad kamion istovaram jer znam da ću zaraditi za vas, ali je težak bol što obojica imate autizam, težak je vapaj naš samo da vi budete dobro i da vas za život osposobimo. Dotukla me poruka o vama i svaki dan me muči kako ćete kad nas ne bude, zbog toga se i moje srce razbolelo, mlad sam otac, a tako veliku odgovornost nosim, deco moja mila. Ovim putem se zahvaljujem svima što pomažete mojoj deci, moli vas otac koji je očajan, koji više ne zna na koja vrata da pokuca".

Stevan (11) je rođen carskim rezom u terminu, iz trudnoće koja je bila rizična. Sa osam meseci je počeo da sedi, prve reči je izgovorio sa deset meseci, a sa 16 meseci je prohodao. Roditelji su već sa nepunih godinu dana primetili da je Stevan prestao sa izgovorom, da nema komunikaciju, ne prati pogledom. Posle obavljenih pregleda lekari su konstatovali da je kod Stevana prisutan autistični poremećaj. Uz pomoć logopedskih i defektoloških tretmana na koje su ga roditelji vodili, Stevan je sa punih šest godina ponovo progovorio. On sada pohađa i školu, ali povremeno ima periode agresije.

Njegov tri godine mlađi brat, Filip, rođen je u osmom mesecu trudnoće. On je po rođenju dobio krvarenje na mozgu zbog čega je bio u inkubatoru. Kao posledicu ima strabizam i nosi naočare. Filip je prve reči izgovorio sa osam meseci, a prohodao je sa 14.

Sa nepune dve godine roditelji su primetili da i Filip ima iste simptome kao i stariji brat, pa su nakon obavljenih pregleda lekari potvrdili da i on ima autistični poremećaj i od tada kreće borba za Filipov napredak. Filip takođe pohađa logopedske i defektološke tretmane koji mu pomažu u pravilnom razvoju i napretku, izvršava naloge, ali za sada ima mali fond reči, a treba da krene u prvi razred.

Stevanu i Filipu možemo da pomognemo na sledeće načine: slanjem SMS poruke sa brojem 1314 na 3030 ili uplatom na dinarski račun: 160-6000001421724-64

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

*Pristupite preko vaše mBanking aplikacije i skenirajte kod sa ekrana. Iznos je podešen na 1000 RSD, a korekcija iznosa se može uraditi u samoj aplikaciji.

Uplatom na devizni račun:

160-6000001422097-12

IBAN:

RS35160600000142209712

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    14. mart 2023 | 07:41

    Možemo zajedno da pošaljemo ove anđele i pomognemo ovu lavicu od majke ❤️❤️❤️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA