Vreme čitanja: oko 3 min.

Borki hitno treba naša pomoć: Prelepoj heroini život napisao jeziv scenario, ljubav na tren vodila bitku

Vreme čitanja: oko 3 min.

Borka je sa 35 godina saznala da ima karcinom, a izazovi su se samo nizali

  • 0
Borka Stefanović

Foto: Facebook

Društvo onkoloških pacijenata objavilo je na svom zvaničnom Fejsbuk kanalu da je njihovoj članici Borki Stefanović, iz Vranja, hitno potrebna pomoć.

- Našoj članici Borki Stefanović zdravstveno stanje se pogoršalo. Potrebna joj je naša novčana pomoć, kako bi nastavila lečenje u inostranstvu. Dok ne dobije broj u fondaciji Budi human i predračun za lečenje, novac možete uplatiti na njen tekući račun - stoji u objavi.

Sa 35 saznala za karcinom, zaprošena na dan kada je čula da ima metastaze

Podsetimo, Borkina priča nalik je na holivudski film. Ova prelepa, jaka žena sa 35 godina saznala je da ima karcinom, a zaprošena je baš na dan kada je čula da ima metastaze.

- Znate, najčešće kada neko boluje od raka dojke, na početku se sve „zna“: tako je kako je, boriš se, izlečivo je, radiš šta ti kažu i šta moraš. Iako sam ja pratila dojku na kojoj sam imala fibroadenome, moj karcinom se pokvareno krio iza njih. A onda je klupko dijagnoza počelo da se odmotava - ispričala je Borka nedavno za portal eKlinika.

Bio je avgust 2020. godine. Naša junakinja radi u prodavnici sportske opreme. Pripreme su za polazak đaka u školu, velike gužve, iako korona divlja. Počinje da oseća bolove u kičmi.

- Snimanje pokazuje promenu u pršljenu L1. Promena je ušla u kičmenu moždinu i prekida nerve. Odlazak u Niš, gde moram hitno na operaciju pršljena. Dolazim u bolnicu, gde drugog dana kinem i ostajem nepokretna čitavih 38 dana. Saborci i novi prijatelji iz sobe se smenjuju na dva dana… Nošenje pelena ti postaje normalno, dovijaš se sa hranom koju ne možeš pojesti u ležećem položaju - vraća sećanje na prve bolničke dana ova mlada žena sa imenom ratnice.

Prva operacija protekla je uredno, ali čim se vratila u svakodnevnicu stiže novi šok. Ono što tada nije znala, jeste da je bolnicu napustila samo na kratko. Nalaz biopsije stiže, sa dijagnozom C 50.9: maligni tumor, karcinom desne dojke.

Kreće i novo ludilo. Zbog pandemije Borka ne može da bude operisana ni u Beogradu ni u Nišu. Rečeno joj je da nije hitan slučaj. Operacijom u Vranju, 18. decembra 2020. godine uklonjena joj je desna dojka. Delovalo je da je ovaj ružan san gotov, i to je prihvatila mirno, koliko je bilo moguće.

Košmar se, međutim, nastavlja nepunu godinu kasnije, kada u oktobru 2021. godine saznaje za metastatske promene na jetri, pršljenu, ramenu, butnoj kosti.

- Pamtim da sam tog dana pustila sve sačuvane suze, na putu od Niša do Vranja. A onda mi je taj dan postao i najlepši mogući. Moj dečko, koji je mogao da ode u svakom trenutku, zaprosio me je - priča Borka Stefanović o čudu ljubavi i u najvećim izazovima.

"Neću roditi dete, a tako volim decu…"

U novembru prošle godine počela je sa hemioterapijama. Njena divna, plava, tek sređena kosa posle velikih izazova, opada. Vene pucaju. Neki ljudi odlaze, ali u njen stižu neki novi koji će joj, sigurna je, biti prijatelji za ceo život. Na jednom od konzilijuma novi šok. Lekari kažu da je između hemioterapija neophodno i uklanjanje jajnika.

"Neću roditi dete, a tako ih volim, tako volim decu!"

I sa tim je hrabra, večito nasmejana i pozitivna, morala da se suoči. Ipak, svetlo na kraju tunela ali i ozbiljna životna lekcija ne samo za nju već i za sve nas jeste podrška njenog partnera, koja joj je u tom trenutku značila više od bilo čega drugog.

Borki možemo pomoći uplatom na njen račun u OTP banci:

Broj računa: 325-9300700598140-14

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA