≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nađa (11) iz Mladenovca je svima primer humanosti: Svakog dana izlazi na tezgu, skuplja novac za Vukana i Leu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Reakcije komšija su uglavnom pozitivne, kaže majka. Svi zastanu, neko kupi, neko ne, ali oduševljenje je tu. Ipak, tvrdi da su imali i neprijatnih situacija

  • 1
Nađa prodaje za Vukana i Leu Foto: Privatna arhiva

Jedna naizgled obična devojčica iz Mladenovca pokazala je celom komšiluku, a i Srbiji, da su deca svetla tačka naše budućnosti. Iako je na raspustu, Nađa (11) je umesto igre sa drugarima odabrala da svaki dan otvori svoj maleni štand i na taj način pomogne Vukanu Vidojeviću i Lei Jovanović, kojima je to u ovom trenutku preko potrebno.

Devojčicu ceo komšiluk poznaje kao malog "uličnog prodavca" velikog srca, a kako njena ponosna majka Milica kaže za Telegraf.rs, jednog dana samoinicijativno je odlučila da krene u akciju prikupljanja novca za dvoje bolesnih mališana.

- I ranije je prodavala stvari, ali ne ovako ozbiljno. Sada je na raspustu pa je proširila tu priču. Pomažemo joj i tata i ja, pravimo limunadu, pletemo narukvice. Izađe svaki dan oko 5, pola 6 i tu prodaje sve. Samo je ustala i rekla da bi htela da im pomogne, preosetljiva je na takve stvari od rođenja, svima bi da pomogne i učini. Od najranijeg detinjstva je preosetljiva na tuđu bol, pa čak i kuce i mace koje smo sretali na ulici bolesne i bespomocne smo morali da hranimo, zaštitimo,pravimo skloništa, dovodimo u stan da utoplimo i spasimo - navodi Milica.

Devojčica je već ranije za Vukana ukrašavala kamenčiće i medenjake koji su se prodavali na bazarima, a pored prodaje ručnih radova, planira da organizuje još jednu akciju.

- Ona inače pohađa i muzičku školu, svira klavir, pa će ići sa drugaricom da sviraju na Zemunskom keju za njih.  Ja Vukanovu mamu znam iz tinejdžerkog uzrasta. U nekoj tv emisiji je Nađa videla Vukana i tako odlučila da krene da ocrtava kamenčiće i svašta još nešto da mu pomogne. Prodavali smo i na humanitarnim licitacijama igračke. Kada smo pre neko veče videle pricu o Lei,ne znam ko je više plakao ona ili ja... Tako je Nađa došla na ideju da bi mogla da pravi narukvice i pomogne im - dodaje majka.

Reakcije komšija su uglavnom pozitivne, kaže majka. Svi zastanu, neko kupi, neko ne, ali oduševljenje je tu. Ipak, tvrdi da su imali i neprijatnih situacija.

- Verovali ili ne imali smo i loš slučaj. Baš oko Đurđevdana, prodavala je venčiće i jedna starija gospođa je pitala kako je nije sramota da prodaje venčić za 100 dinara. Pritom, nema cena ni za šta, sve je "koliko ko da". Ali to je nije zaustavilo i kad joj kažemo nas dvoje da nam je naporno da svaki dan iznosimo i unosimo sve to iz zgrade i nazad, jer ima milion delova, stočic,pano,stolice, ona kaže "pa mama nađite pa mi kupite neku malu tezgu na rasklapanje" - dodaje majka.

Milica ne može biti ponosnija na svoju ćerku, te kaže da je ovo znak da nisu "gubili vreme" 11 godina. Sve napore su uložili da bude pristojno, dobro i kulturno dete, a činjenica da su komšije prepoznale Nađin trud naterala joj je suze na oči.

Ova divna devojčica poziva sve koji su u mogućnosti da je pronađu na njenoj improvizovanoj tezgi u Đul bašti na 25. maju u Mladenovu gde će svima ponuditi limunadu, nakit, keksiće i kokice.

Podsetimo, Preslatki Vukan Vidojević rođen je 8.juna 2020. kao prvo i jedino dete u Srbiji sa izuzetno retkim genetskim poremećajem za koji nije sigurno ni da li bi terapija matičnim ćelijama pomogla. Lea Jovanović (4) rodila se dok joj je majka bila u komi, a nažalost, devojčica nikada nije uspela da je upozna, jer je preminula. Lea ima velikih problema, loš hod, koordinaciju, napravi par koraka i padne na glavu, mora neko stalno da bude pored nje.

Vukanu možemo pomoći slanjem SMS poruke sadržaja 990 na 3030 ili: 

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000856467-81

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

Uplatom na devizni račun: 160-6000000857055-63

IBAN: RS35160600000085705563

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Lei možemo pomoći slanjem SMS poruke sadržaja 1501 na 3030 ili: 

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001670854-59

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

Uplatom na devizni račun: 160-6000001671250-35

IBAN: RS35160600000167125035

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Predrag

    12. jun 2023 | 22:34

    Ćero bog te poživeo dugo,dugo!!! Danas su ovakva deca prava retkost. Svaka čast i roditeljima na ovakvom vaspitanju,budite ponosni što u ovako ludom vremenu imate tako divno i vaspitano dete👏👏👏👏👏

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA