≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Lav želi, Lav hoće, ali ne može bez nas: Sa SMA bebom smo otišli u park, jedan detalj ganuće sve

Vreme čitanja: oko 5 min.

Lav je danas pokazao svima da on ima volju da pobedi sve što je pred njim, samo nažalost, nema čarobni štapić da dobije lek. Zato Srbijo, ujedini se i pošalji 1521 na 3030!

  • 29

Lav Teodorović, to je ime koje odmah mora cela Srbija da čuje. Lav je 20-mesečni dečak iz Novog Sada, kojem je pre dve nedelje dijagnostifikovana Spinalna mišićna atrofija, i koji ima manje od dva meseca da skupi 1,7 miliona evra da bi dobio lek Zolgensma.

Lavovi roditelji Sonja i Saša su, čim su saznali za dijagnozu, krenuli u borbu da obezbede novac koji će njihovom sinu pružiti šansu za život.

U kratkom roku organizovali su pomoć putem Fondacije Budi Human. Pomoć pristiže, ali potrebno je da se skupi najmanje još 1,5 miliona evra da bi se Lavu obezbedio lek. Iznos je ogroman, a vremena je sve manje.

"Hvala svim divnim ljudima koji nam pomažu, od srca hvala. Nadamo se da ćemo stići do cilja koji našem Lavu život znači. Novac pristiže, ali je potrebno još mnogo. Do sada smo prikupili možda tek 20 odsto neophodnog iznosa, a vremena je sve manje", kaže nam Sonja, majka lavica, koja čini sve da spasi svog sina.

I sam Lav se lavovski bori. I pored svih teškoća njega osmeh ne napušta. Očarao je naše reportere i snimatelje, ali i sve prolaznike dok smo se družili u parku.

Na naše druženje stigao je u kolicima, ali dete kao dete, hoće da istraži svet. Nije prošao ni minut već je mahao rukicama i bebećim jezikom objašnjavao da ne želi da sedi. Video je cveće u travi, želeo je da ubere cvetić.

Roditelji su sa njim u naručju seli na travu, ali Lavu to nije bilo dosta. Hteo je ne samo njima, nego svima nama da pokaže da on želi i može! Tražio je da puzi. Iako otežano, Lav nije stao dok nije ubrao jedan, pa drugi, pa treći cvet. Sve ih je redom mirisao pa delio okolo i mami i tati i našim reporterima.

Nijednog trenutka nije prestajao da se veseli svemu što ga okružuje. Kada bi se umorio i seo, veselo je prstićem pokazivao ka ulici i pričao: "Brmmmm, brmmmm, mama, brmmmm, brmmmm" tražeći da ide da se vozi.

Uputio je šarmantni pogled i osmeh pun belih zubića svakom ko bi kraj njega prošao i pogledao ga. Pružao je ruke ka tati, da ga podigne da dodirne lišće na drveću. Kad ga je tata vratio u kolica pokušao je nogicu da podigne na prečagicu, nije uspeo, pa je nogicu uhvatio rukicom i prebacio je preko, a onda je bio sav ponosan na sebe.

Pokazao je svima da on ima volju da pobedi sve što je pred njim, samo nažalost, nema čarobni štapić da dobije lek.

Lavu je potrebna pomoć svih nas da pobedi ovu životnu bitku. Najskuplji lek na svetu omogućio bi da se kod Lava zaustavi dalja progresija bolesti, a onda će on - borac, kao što je i do sada bio - nastaviti neumorno da vežba da sačuva sve funkcije.

Dok našem reporteru "baca pet", Lav svojim okicama obećava da će ispuniti sve što se od njega očekuje. Ko smo mi da mu to uskratimo!?

Zato, ponovo apelujemo i iznova ćemo apelovati. POMOZITE LAVU!!! Koliko god možete, naše malo njemu život znači.

Za Lava!

UPIŠI 1521 I POŠALJI SMS NA 3030

Jednokratna pomoć 200 din

Uplatom na dinarski račun:

160-6000001671007-85

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji - pogledajte na LINKU.

Uplatom na devizni račun:

160-6000001671742-14

IBAN:

RS35160600000167174214

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

Moguće su i uplate iz BiH:

Pozivom na broj 17068 darujete 1 KM za kupovinu leka, a pozivi su mogući unutar BiH putem operatera: MTEL, HT Eronet i BH Telecom do 31. avgusta 2023. godine.

Za uplate iz BiH:

Atos bank– 5672412700045303

Za uplate iz inostranstva:

Paypal: paypal@humanitas.ba

Podsetimo, Lav je rođen kao potpuno zdrava beba iz uredno vođene trudnoće. Bio je najveća želja i radost svoje sestrice Noe, koja je od prvog dana očarana svojim batom i neprestano se igra sa njim.

Dečkić sa rumenim obraščićima nije osvojio ljubav samo svoje sestrice i roditelja. Oduševljavao je sve koji bi ga videli. Kad je imao nešto više od dva meseca njegova mama Sonja primetila je da malo sporije pravi neke pokrete. Pomno ga je pratila i odlučila da se konsultuje sa stručnjacima. Rečeno joj je da je Lav hipotoničan i da sa njim treba raditi vežbe.

Čitava porodica uključila se aktivno u vežbanje sa Lavom, kako bi što pre bio bolje. Međutim, napretka jedva da je bilo. Konsultovali su se roditelji sa još lekara, svi su bili istog stava, da je hipotoničan i da treba nastaviti sa vežbama.

Vreme je odmicalo, a Lav, iako živahan, nije uspevao da stigne svoje vršnjake. Dok su deca njegovog uzrasta prohodavala, Lav je puzao, i to usporenije nego oni. Vežbao je svaki dan neumorno, i po neliko puta... Njegovi drugari krenuli su i da trčkaju, ali Lav i pored svog truda i želje, nije uspevao da se osloni na svoje nogice. To je bio alarm da mora da se rade nove analize. Lav je hospitalizovan, doktori su posumnjali da boluje od SMA, a onda su rezultati analiza pre oko dve nedelje to i potvrdili.

Lav je krenuo u trku sa vremenom. Pregledali su ga naši najveći stručnjaci za spinalnu mišićnu atrofiju. Oni kažu da je Lav odličan kandidat da primi najskuplji lek na svetu - Zolgensmu. Ono što je velika prepreka za Lava jeste da taj lek mora da se kupi, a košta mnogo više nego što ijedan običan čovek može da zamisli - 1,7 miliona evra.

Roditelje je ohrabrila vest da bi Lav mogao da bude prva beba koja će Zolgensmu primiti u Srbiji, s obzirom na to da je bolnica u Tiršovoj prošle godine dobila certifikat da mogu da doziraju lek. Loša vest je da Zolgensma može da se primi do 2. godine života i 13 kilograma težine. Lav ima već 12 kilograma!

I pored korigovanog režima ishrane, ubrzo će dostići kritičnu granicu i neće smeti da primi lek koji će pomoći da se dalja progresija bolesti zaustavi i koji će ovom predivnom dečaku pružiti priliku da živi.

Novi Sad već danas vodi bitku za Lava, u centru grada će danas, 12. jula u 18 časova biti organizovan humanitarni Bazar. Svi koji dođu od 18 do 20 časova moći će da pomognu ovom anđelu da bude korak bliže svom cilju.

Srbijo, ujedini se! Za Lava.

(Telegraf.rs)

Video: Pošalji poruku i spasi život: Lav je nova SMA beba u Srbiji, ističe mu vreme, pomozite!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    12. jul 2023 | 16:44

    Svi bar po 1sms mozemo...nama je to nista a Lavu znaci puno...od srca se nadam da ce ovaj mali Andjeo u najkracem vremenskom roku primiti svoj lek... 🙏🙏🙏❤️

  • 💙

    12. jul 2023 | 16:57

    Šaljemo sms za našeg bebama Lava ajmo ko može i hoće 🌹💯♥️.

  • Banja Luka

    12. jul 2023 | 17:02

    Dajte neku akciju sa ove strane Drine, pomoce ljudi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA