Vreme čitanja: oko 2 min.

Porodica iz Gadžinog Hana na rubu egzistencije: Sedmo dete na putu, a jedna ćerka boluje od leukemije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pomoć Tomislavi, Bojanu i njihovoj deci može se uplatiti na račun 200 128386157 33, na ime Bojana Durkovića.

  • 4
Tomislava Durković Foto: Privatna arhiva

Tomislava Durković (31) iz Gadžinog Hana ovih dana ući će u deveti mesec trudnoće, ali sa zebnjom očekuje rođenje svog sedmog deteta zbog teške ekonomske situacije u kojoj se njena porodica nalazi.

Tomislava zbog obaveza oko dece ne može da se zaposli i prima socijalnu pomoć od 26.000 dinara, dok su prihodi njenog supruga Bojana neredovni pošto se bavi preprodajom stvari na pijaci.

Durkovićima je ovih dana stigao račun za struju od 106.000 dinara i strepe da će Elektrodistribucija uskoro isključiti sa mreže socijalni stan od 50 kvadrata u kome žive.

Tomislava kaže da joj je zaista strašna pomisao da bi mogla da ostane u mraku sa a bebom i šestoro dece od kojih najmlađi Milija ima četiri godine, a najstarija čerka Miljana 13 godina.

„Zaista želimo da redovno plaćamo struju, ali kako sa ovim troškovima koje imamo i parama koje primamo. Bliži se početak školske godine i Miljanu (13), Marka (12), Anđelu (11) i Iliju (9) treba da opremimo za školu, a Viktora (6) za predškolsko. Ništa im još nismo kupili, a toliko toga im treba, odeća, obuća, knjige i školski pribor. Ide i zima i brinemo zbog ogreva, nemamo novac da kupimo drva za ogrev“, kazala je Tomislava.

Prema njenim rečima, deca su februara ove godine, zbog nepotpune dokumentacije, ostala bez dečijeg dodatka, pa su morali da angažuju advokata da bi sakupili sve što se od papira traži, uključujući i sporni papir o starateljstvu nad tri detata sa njenim bivšim suprugom.

„Očekujemo uskoro da to bude rešeno, ali ni sa tim parama nećemo moći da platimo dug za struju. Za četvoro dece dečiji dodatak je 14.700 dinara. Pre mesec dan podnela sam Centru za socijalni rad zahtev za isplatu jednokratne pomoći. Odobrili su nam samo 5.000 dinara, ali neizvesno je kada će nam ih uplatiti, jer kako su nam rekli opština nema para u budžetu“, izjavila je Tomislava.

Ona je kazala da, pored svakodnevnih troškova, imaju i dodatne troškove oko lekarskih kontrola na koje mora da vode ćerku Anđelu koja je pre šest godina bolovala akutne limfoblastne leukemije i primila osam hemioterapija.

Veliki izdatak, dodala je, predstavlja i njeno lečenje trombofilije i lek fraksiparin koji mora da prima, a koji mora da kupuje u apotekama.

„Zaista se nalazimo u teškoj situaciji i potrebna na je pomoć humanih ljudi. Šta god budemo dobilii nama će dobro doći, odeća i obuća za decu, školski pribor, hrana, sredstva za higijenu. Svakako nam je najpotrebnija novčana pomoć kako bi platili dug za struju“, kazala je Tomislava.

Pomoć Tomislavi, Bojanu i njihovoj deci može se uplatiti na račun 200 128386157 33, na ime Bojana Durkovića.

Opština Gadžin Han jedna je od najsiromašnijih u Srbiji i jedna od opština sa najmanjim brojem stanovnika. Na njenom području živi 6.000 stanovnika, a tokom godine rodi se svega dvadedesetak beba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zora

    25. avgust 2023 | 17:59

    kONTRACEPCIJA sta je to? Sami sebe uvlace u jos vecu bedu jer ne razmisljaju racionalno. Zasto bi neko pravio i dalje decu kad ni rodjenoj nemoze da pruzi sta treba? Narode najlakse je napraviti ih.

  • Nina

    26. avgust 2023 | 19:41

    Strahota Bozija 🥹 zašto tolika deca? Dece nikad nije dosta ok ali ljudi stanite.

  • Sanja

    28. avgust 2023 | 16:48

    Samo ih "štancujte" i osudite na bedu...kako bre ljudi, zašto? Moraš li ženo svake godine rađati po jedno u ovim uslovima? Pa imate li mozga? Ako ste već u ovoj situaciji stanite, informišite se o kontracepciji pa nismo u srednjem veku, zar vam nije jasno šta svojoj deci činite!? Da ste živi i zdravi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA