Vreme čitanja: oko 2 min.

Želim da budem uz ćerku, a ni na krkače ne mogu da je dignem: Dirljiva ispovest Dejana koji se bori da ozdravi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naš sagovornik ima 32 godine, već sada nigde ne ide bez supruge zbog narušenog zdravlja

  • 0
Dejan Novakov Foto: Privatna arhiva

Dejan Novakov (32) iz Pančeva otac je trogodišnje devojčice. Supruga i on su 12 godina par. U poslednje vreme postali su nerazdvojni. Odnos oca i ćerke, sa druge strane, delom je na čekanju.

Sagovornik Telegrafa, Dejan, čeka neke bolje dane da se izigra sa detetom.

"To mi pada stvarno teško, ne smem da je podignem. Možemo da slažemo slagalice, ali nema na krkače, toliko sam ograničen", kaže dodajući da se plavooka devojčica zove njegovim imenom, Dejana.

Ovaj mladić ima oboljenje burega. Problem se pojavio pre desetak godina, a u poslednje tri, četiri beleži pogoršanje. Oko pola godine je na tzv. kućnoj dijalizi. Četiri puta dnevno koristi apart. Zbog toga ne može ni da radi. Sada je, kaže, na bolovanju, ali je predao dokumenta za invalidsku penziju.

"Zbog ćerkice pokušavam da što pre odem na transplataciju, da bih mogao da joj pružim lepo detinjstvo i da bih mogao da budem uz nju, da je izvedem na pravi put", ističe.

Postao je i član fondacije "Budi human", gde prikuplja novac za presađivanje organa u inostranstvu.

"Do sada sam skupio 700.000 dinara, a treba mi 8,3 miliona, oko 70.000 evra da bih se transplantirao u Turskoj ili Belorusiji. U Turskoj je sa mojim donorom ako ga nađem, a u Belorusiji mi oni nađu donora. Mislim da je realnije da odem u Belorusiju", kaže navodeći čemu se nada.

Iako problem postoji već dugo, nov je u dijalizi. Na sve reakcije tela i osećaje duše i dalje pokušava da se navikne.

"Žena je zato uvek pored mene. I sad je sa mnom pošla, nigde ne idem bez nje", kaže nam na obeležavanju Evropskog dana donora, gde je došao u znak solidarnosti sa svojim već transplantiranim saborcima koji su puštanjem zelenih balona kraj ranije postavljene spomen ploče izrazili zahvalnost donorima.

"Dešava mi se neki put da mi skoči pritisak. Ja sam još nov. Odskora sam na dijalizi, a dobio sam i anemiju. Pozlilo mi je malopre, bio mi je nizak pritisak. Odmah mi zuji u glavi i onda moram da sednem", kaže vraćajući nas na početak priče i na obećanje "i u dobru i u zlu".

O uzroku problema ne zna mnogo. Ima autoimuno oboljenje bubrega. Pre otkrića te dijagnoze imao je infciranu limfnu žlezdu na ruci, gde ga je, prepričava, ogrebala mačka. Njegova pokojna majka takođe je imala oboljenje bubrega, ali drugačije od njegovog, a kao mali je preležao i šarlah. Svačega se tu nakupilo.

"Ne znaju šta je tačan uzrok. Ima ih hiljadu, može da bude i od stresa i od temperature, korone, gripa, sve to ima nekog uticaja... Meni govore da je genetski", kaže.

Upiši 1523 i pošalji SMS na 3030

Uplatom na dinarski račun:

160-6000001671011-73

Uplatom na devizni račun:

160-6000001671755-72

IBAN:

RS35160600000167175572

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA