≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zašto su baloni poleteli u nebo? U Beogradu obeležen događaj važan za sve građane, zelena boja je simbol

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nekoliko desetina građana okupilo se na otvorenom, u parku Ušće

  • 0
Evropski dan donora organa Foto: Milena Đorđević

U parku Ušće u Beogradu danas su se okupili građani. Nekoliko desetina prisutnih, među kojima lekari, pacijenti, članovi njihovih porodica i novinari obeležili su Evropski dan donora. Ovo je drugi put kako ga udruženja pacijenata obeležavaju na ovom istom mestu, gde je prošle godine podignuta spomen ploča u znak zahvalnosti donorima.

Neki od danas prisutnih, prošle godine u ovo vreme oporavljali su se od tek obavljenih transplantacija, kao što su naš sagovornik Dragiša Petković i njegova mama Biljana, ujedno njegov donor. Neki drugi, kao što je organizatorka ovog događaja Ivana Jović, u tom času bili su na listi čekanja. Danas se pojavila nakon mesec i po od transplantacije, takođe bubrega. Došla je sa ćerkom i sestrom, da se javno zahvali svom donoru i svim ostalim donorima, koji su sticajem nekih nesrećnih okolonosti položili svoje živote, ali i produžili tuđe.

Tu su bili i neki drugi pacijenti koji čekaju svoj čas. Zajedno su u nebo pustili balone zelene boje, koja je simbol doniranja organa.

Ivana Jović Ivana Jović / Foto: Milena Đorđević

Na KCS loša godina za transplantaciju 

Među predstavnicima struke na ovom mestu našao se i anesteziolog Kliničkog centra Srbije dr Saša Knežević, koga smo ranije upoznali kao osobu koja u času moždane smrti razgovara sa porodicom preminulog, pitajući za saglasnost za doniranje organa.

Dragiša Petković, Biljana Petković, Evropski dan donora organa Dragiša i Biljana Petković / Foto: Milena Đorđević

"Nažalost u Kliničkom centru Srbije imali smo strašno lošu godinu. Pacijenti su toliko bili oštećeni traumama, bolestima, infekcijom, da uopšte nisu mogli biti potencijalni donori, svega nekoliko puta", rekao je u izjavi za Telegraf.rs o ovogodišnjem iskustvu, dodajući da je do transplantacije došlo nekoliko puta, manje od deset, te da su kapaciteti ustanove kao što je KCS dvostruko veći.

"Klinički centar ima potencijala da ima bar 20 potencijalnih donora na godišnjem nivou."

Rekao nam je i da se situacija menja u korist pacijenata, ipak nedovoljno brzo.

Saša Knežević, Klinički centar Srbije dr Saša Knežević / Foto: Milena Đorđević

"Situacija se menja nabolje, ali polako. Nadamo se da ćemo dostići one brojeve od pre pet godina kada smo imali više od 100 transplantacija na godišnjem nivou. Imamo dosta pacijanata na listi kojima su zaista potrebni organi i najbolje je da te organe dobiju u svojoj zemlji, da ostane jedan uređen sistem našoj deci, da ne moraju da idu u inostranstvo u slučaju da im bude potreban organ", kaže osvrćući se na aktuelne podatke.

Cilj: dostići rezultate od pre pet godina

Prošle godine u zemlji je bilo dve kadaverične transplantacije. Ove godine, zaključno sa jučerašnjim danom, bilo ih je 30.

"To su tačni i transparentni podaci. Ništa ne krijemo, ovo je jedan transparentan proces. Svima nam je u interesu da se pomogne građanima. Transplantacija nije samo medicina, to je merilo svih socijalnih, ekonomskih, političkih, zdravstvenih, kulturnih odnosa u jednom društvu; spremnost naša da tražimo pomoć i spremnost da je dobijemo", rekao je uz objašnjenje o poboljšanju situacije i ipak nedovoljno brzom napretku.

S obzirom na to da je među danas okupljenim zahvalnim građanima upravo spomenuta Ivana Jović, koja se nedavno transplantirala u Belorusiji, Knežević je ocenio i da je to neslavan podatak.

"Za mene kao lekara i građane ove Srbije je poražavajući da pacijenti moraju da idu u inostranstvo da traže pomoć za organe. Nije cilj da svako individualno skuplja novac; neko će se snaći, neko neće. Za mene ljudski život ima jednaku cenu za sve, koliko god to možda zvuči izlizano, ali to je jedino ispravno i pravedno", istakao je uz napomenu da se nada priključenju velikoj međunarodnoj organizaciji kao što je Eurotransplant, te da bi to pružilo nadu pacijentima koji čekaju presađivanje organa.

(Telegraf.rs)

Video: Marko i Goran dele istu bolničku sobu i želju da žive: U grudima im kuca novo srce

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA