Vreme čitanja: oko 3 min.

"Maksim i Marko su heroji 2023. godine" On je jedini sa ovom dijagnozom, a profesor je trčao da mu spase život

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da bi spasili Maksimov život, roditeljima je potrebno da skupe čak više od 500.000 evra

  • 0
Marko Nikolić, Maksim Milenković Foto: Pokreni život

Maksim Milenković (4) iz Niša jedino je dete u Srbiji sa specifičnom mutacijom gena, za koju ne postoji ni naziv. Roditelji se svakodnevno bore, mole i nadaju se da će njihov sin jednog dana imati normalan život. Ili, da će barem samosrtalno moći da diše, jede i sedi. Prethodne godine, profesor fizičkog Marko Nikolić (36) iz Vranja odlučio je da pretrči skoro 1.500 kilometara za ovog mališana i tako skupio 60.000 evra za njegovo lečenje.

Maksimovi roditelji su, malo9 je rećši zahvalni za ovaj divni gest, a za Telegraf.rs kažu da su njihov sin i Marko heroji 2023. godine.

- Maksim, jer je ove godine tri puta bio hospitalizovan, borio se sa infekcijama i na kraju je operisan. Pregurao je sve to da dočeka humanog Marka koji je 2023. godine oborio sve rekorde što se tiče humanosti. Mi smo mnogo zahvalni Marku, jer je tokom akcije "Maraton za život" sakupljeno 60.000 evra. Iako je Marko pretrčao pustinju i stigao do cilja, akcija se i dalje nastavilj i ljudi dobre volje i dalje se odazivaju i doniraju novac. Ogroman je ovo podvig, ogromnu je stvar Marko uradio za našu porodicu. Jedan deo novca smo sakupili vrlo brzo i uplatili klinici u Berlinu, a onda je sve stalo i godinu dana već nismo uspeli da sakupimo novac - ispričali su oni za naš portal.

Još jedna lepa vest koja je ovoj porodici ulepšala ulazak u novu godinu jeste činjenica da Maksim više nije životno ugrožen. Ipak, strah i dalje postoji jer u njegovom stanju sve može da se zakomplikuje u toku noći, s obzirom na to da je vrlo loše.

- Maksim osim što se hrani putem gastrostome od 6. meseca života, pre par meseci mu je ugrađena i traheokanila preko koje diše. Za nas je to bio jos jedan veliki udarac koji nosi njegova mutacija gena, ali nam je bila jedina opcija da mu spasimo zivot - kažu roditelji sa mukom u glasu.

Da bi spasili Maksimov život, roditeljima je potrebno da skupe čak više od 500.000 evra, a nadaju se da će taj iznos biti na računu klinike iz Berlina što pre. Sa doktorima su u kontaktu svaki dan, a ostalo je samo da se pripremi papirologija kako bi novac bio prebačen.

- Nadamo se da ćemo što pre da sakupimo celokupan iznos i da uplatimo klinici u Berlinu. Sa doktorom smo svakodnevno u kontaktu i redovno nas obaveštava koji deo je završen što se tiče genske terapije koju Maksim treba da primi i pripremamo potrebnu papirologiju kako bi uplatili novac - zaključuju Milenkovići.

Marko Nikolić iz Vranja, humanitarna akcija za Maksima Milenkovića Foto: Humanitarna fondacija Pokreni Život

Podsetimo, Maksim je rođen prevremeno, ali bez komplikacija na porođaju. Iz bolnice je pušten kao zdfrava beba, ipak, nakon mesec dana dobio je urosepsu. Tada i počinje njegova borba.

Ubrzo, ovaj mališan dobija epileptične napade, gubi kilažu, otežano diše, a ostaje i bez refleksa. Ipak, nakon svih ispitivanja, Maksim nije dobio uzrok za ovakvo stanje. Maksim još uvek ne može samostalno da drži glavu, ne može da sedi, ne pomera ruke i noge, ne govori, ne prati pogledom, hrani se putem PEG-a. Na žalost, ustanovljeno je da je kod Maksima prisutna mutacija gena koja je uzrokovala metaboličko i genetsko oboljenje koje uz ionako teško stanje, dodatno otežava kliničku sliku.

Velika nada rodila se u Milenkovićima kada je profesor fizičkog odlučio da krene u trku za Maksimovu budućnost. Kako je ranije objasnio, primetio je da se za malenog Nišliju već godinama skuplja novac, te je odlučio da pomogne.

Maksim Milenković Foto: Budi human

- Cilj mi je da animiram javnost i da svaki moj pređeni kilometar bude „kupljen“ sms porukom ili uplatom na račun. Svakog dana ćemo praviti presek da vidimo koliko smo prikupili i dokle smo stigli. Niko to do sada nije uradio. Zamislite da prelazite između sedamdeset i devedeset kilometara dnevno gde nema apsolutno ničega oko vas, a vi jedino vidite samo pesak i gole planine. Samnom će ići još dva čoveka, Marko Perović i Dušan Crnobrnja. Oni će me pratiti biciklama i nosiće svu potrebnu opremu za sobom - rekao je Marko.

Da Maksim primi genetsku terapiju!

Slanjem SMS poruke 61 na 3800

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001495942-25

Uplatom na devizni račun: 160-6000001495995-60

IBAN: RS35160600000149599560

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom putem Paypala na linku: Paypal

Uplatom putem kartice na linku: E-doniraj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA