Vreme čitanja: oko 6 min.

Ivica Dačič: Vučić i ja imamo čvrstu zajedničku politiku već deset godina

Vreme čitanja: oko 6 min.

"Naša koalicija je garant stabilne Srbije, one Srbije u kojoj nema neizvesnosti ni za posao, ni za budućnost naše dece, ni za naš suverenitet"

  • 21
Ivica Dačić Foto: Filip Plavčić

Ja ponekad razumem to što pred svake izbore krene priča da smo Vučić i ja u lošim odnosima i da će baš sad da pukne naš savez. Razumem to kao neko ko se školovao za ovaj posao, pa mi je jasno zašto se podmeće ovaj trač i to baš uvek pred izbore. U nedelju, 17. decembra biramo između Srbije koja raste i napreduje i koja štiti Kosovo i Metohiju i onih koji žele da zaustavi sve što smo do sada uradili. Izbor je lak, kaže u intervjuu za Telegraf Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova i nosilac liste Socijalističke partije Srbije.

Kampanja je u punom jeku izbori su blizu... Kako ste zadovoljni?

- Ja sam zadovoljan, mnogo ljudi u Srbiji hoće da čuje to što imamo da im kažemo, a mi se trudimo da dođemo do svakog od njih, na noge. Bez direktnog razgovora sa ljidima, oči u oči, nemate čemu da se nadate na izborima. Neki naši protivnici to ni danas ne razumeju a bave se politikom tolike godine. Oni se od početka kampanje bave samo napadima i podmetanjima prema Vučiću, a prema meni, i misle da to donosi glasove. Rade isto što su radili i ranije na izborima i dobićete od naroda isti odgovor.

Posle toliko godina političkog iskustva, svedok ste dešavanja i promena kroz koje je Srbija prošla? Kojom ocenom biste ocenili period pre 10 godina a koju ocenu dajete danas?

- Mnogo bolje od mene ocenjuju građani na izborima. A oni su svaki put dali poverenje ovoj politici koju vodimo Vučić, ja i naše partije. I to ne neku tesnu podršku, nego najveću koju je bilo ko imao na izborima još 90-ih. To je zato što se uvek sve svede na to da li si nešto uradio za Srbiju i za narod ili nisi. I džabe se trude iz opozicije da ubede narod da to nije ništa. Ne valja stanica Prokop, ne valjaju auto-putevi po celoj Srbiji, ne valja što imamo fabrike iz Nemačke, iz Japana iz Italije, ni što su plate i penzije pet puta veće nego u njihovo vreme. Pa ako to ništa ne valja zašto vi niste bolje uradili kad ste bili na vlasti? Nego ste doveli Srbiju do prosjačkog štapa i da u svakoj kući bude najmanje jedan nezaposleni?

Ivica Dačić Foto: Filip Plavčić

Kosovo nam je u fokusu. Da li ima rešenja na vidiku? Neki tvrde da smo maksimalno popustili drugoj strani...

A tek sa Kosovom im ništa ne valja što mi radimo. Pa da li je trebali da nastavimo njihovu politiku, da ćutimo i da ne preduzimamo ništa što je Kosovo proglasilo nezavisnost, a po svetu ga masovno priznavali? Da smo nastavili kao oni, Kosovo bi odavno bilo u Ujedinjenim nacijama, u Interpolu, u UNESKO, ceo svet bi ga priznao. Mi smo preokrenuli, Vučić i ja. Nasledili smo njihovu katastrofalnu politiku, koja je odgovarala i Prištini i Zapadu, da brzo završe tu priču sa Kosovom onako kako odgovara Prištini. I deset godina se borimo da izvučemo Srbiju i za naš narod najviše što može od onoga što nam je ostalo posle njihovog nerada. I nigde nismo popustili, koliko god su nas pritiskali. Gde smo to popustili? Ako jesmo, zašto i dalje traje dijalog i još nema rešenja? Zato što se sada Srbija pita šta treba da bude sa Kosovom i Metohijom, a pre 10 godina se nije pitala. Mi ćemo i dalje da se pitamo i nijedno rešenje neće biti doneto bez nas, a to znači da nema priznavanja Kosova i Metohije i nema članstva u Ujedinjenim nacijama, a pre svega toga formiranje Zajednice srpskih opština.

Zameraju vam da ste dugo u politici, šta imate da poručite onima koji tako misle?

Ti koji zameraju su isto toliko dugo u isto toliko dugo u politici kao i ja, samo su kivni što nisu uspešni, što nemaju poverenje kod naroda. Većina tih iz opozicije je u politici još od početka 90-ih, a iza ovih mlađih opet stoje neki koji se 30 godina bave politikom. Sve su probali i nisu uspeli. Samo još nisu probali da rade za svoju zemlju i za svoj narod, i to po ceo dan, njih to ne zanima.

Kakav je odnos na relaciji SPS-SNS? Da li se odnos između vas i predsednika Aleksandra Vučića promenio ili je sve u najboljem redu?

Ja ponekad razumem to što pred svake izbore krene priča da smo Vučić i ja u lošim odnosima i da će baš sad da pukne naš savez. Razumem to kao neko ko se školovao za ovaj posao, pa mi je jasno zašto se podmeće ovaj trač i to baš uvek pred izbore. Naši protivnici žele da bude istina to što podmeću - Što je babi milo to joj se snilo. Ali, sve je suprotno, jer oni ne mogu da shvate da mi imamo čvrst savez oko najvažnijih državnih i nacionalnih interesa i da sve prodređujemo Srbiji. Tu nema ničeg ličnog, tu su se dve politike spojile u jednu i zato i zato je naš savez neraskidiv sve ovo vreme. Vučić i ja imamo čvrstu zajedničku politiku već deset godina i dogovorili smo se da nastavimo da radimo u interesu Srbije i posle ovih izbora.

"Dačić premijer"! Koliko je izvesno ovo mesto i šta bi bila alternativa? Da li priželjkujete nešto drugo?

Mi smo jedna partija koja je jasno rekla biračima ko će biti premijer ako glasaju za našu listu. To niko drugi nije uradio. Sve velike partije u Evropi kažu unapred ko će biti premijer ako pobede. Mi idemo iskreno prema biračima, hoćemo da budu načisto sa nama. Ako budu glasali za to, ja ću biti premijer. Opozicija ne kandiduje svoje glavne ljude, oni se kriju iza nekih drugim podmeću drugi ešalon umesto prvog. Kako vi varate?

Zašto je važno da SPS bude deo vlasti?

SPS je ubediljivo druga po snazi snaga u Srbiji. Mi smo sidro stabilnosti u svakom smislu, i oko Kosova i Metohije, i oko ekonomije, i oko standarda naših građana. Narod to prepoznaje i zato naša podrška raste iz godine u godinu. Probajte da izbacite SPS iz političke slike Srbije, i šta ćete dobiti - nestabilnost i strančarenje. SPS je najdugovečnija partija u Srbiji, jedina je istinska socijaldemokratska opcija pred biračima i naš narod to prepoznaje, kao sigurnost da će država da vodi računa o njima.

SPS je velika stranka; gledajući sa strane stiče se utisak o zajedništvu. Koliko je to realna slika, ima li struja u stranci, kao što je inače običaj?

Velika, nego šta. SPS se nikada nije pocepao, niti je imao sukobljene frakcije. Pitajte sve druge, zašto su se cepali i zašto su im odlazili najvažniji ljudi. Pa cela opozicija koja sada ima deset stranaka nastala je iz jedne ili dve stranke. U čemu se oni razlikuju osim po tome što svako hoće da bude predsednik neke partije?

Kome najviše verujete od političara i zašto?

Ako izuzmem svoje drugove iz partije sa kojima sam zajedno već dugo godina, imam najveću veru u to što radim zajedno sa Aleksandrom Vučićem. Mi smo se našli oko zajedničke borbe za Srbiju, za njen ekonomski napredak i za očuvanje njenog suvereniteta i to nas drži zajedno sve ove godine. Imamo veliku podršku građana za to što radimo i naš zadatak je da ta očekivanja ispunimo.

Koja je poruka građanima Srbije?

U nedelju, 17.decembra biramo između Srbije koja raste i napreduje i koja štiti Kosovo i Metohiju i onih koji žele da zaustave sve što smo sada uradili. Izbor je lak. Možemo da imamo Srbiju koja brine o svojim ljudima, kao što radi sve ovo vreme, ili možemo da imamo Srbiju koja ne zna gde ide, gde su joj granice i kako da štiti ono što je njeno. Naša koalicija je garant stabilne Srbije, one Srbije u kojoj nema neizvesnosti ni za posao, ni za budućnost naše dece, ni za naš suverenitet.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Acs

    7. decembar 2023 | 17:04

    Koferče

  • Uhj

    7. decembar 2023 | 17:05

    Imao si ti cvrstu zajednicku politiku i sa Tadicem, tvoja jedina politika i ideologija je ostanak na vlasti, a u koaliciju ces sa onima koji ti ponude vise. Da li ove ili sledece izbore u jednom momentu kad pro procenis da tako treba napustices Vucica, a tad mu realno ja ne bi bio u kozi koliko te kinjio, pa kad krenes da mu se svetis.

  • Srbin

    7. decembar 2023 | 17:10

    🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA