≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbi iz Kosovskog Pomoravlja krenuli na glasanje još u 4.30: Svoj glas daće u Vranju

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbi iz Gornjeg Kusca, Vitine, Kosovske Kamenice i drugih mesta u kojima Srbi žive u Kosovskom Pomoravlju već od 4.30 su se u velikon broju uputili na glasanje da ispune svoju građansku dužnost

  • 2

Srbi iz Kosovskog Pomoravlja noćas su prvi krenuli na glasanje. Srbi iz Gornjeg Kusca, Vitine, Kosovske Kamenice i drugih mesta u kojima Srbi žive u Kosovskom Pomoravlju već od 4.30 su se u velikom broju uputili na glasanje da ispune svoju građansku dužnost. Oni će glasati na izdvojenim biračkim mestima u Vranju, zbog odluke Aljbina Kurtija da zabrani glasanje Srbima na prostoru KiM. Odziv je veliki, kako se i vidi po koloni vozila.

Tanja Nedeljković iz Gračanice istakla je da je odluka o zabrani glasanja na Kosovu sramotna.

"Pošli smo na glasanje da podržimo našu Srbiju. Sramotna je odluka da ovde izbori budu zabranjeni. Nije mi teško da putujem do Kuršumlije, kako bih pružila podršku Srbiji", rekla je Nedeljković.

Sa autobuskog stajališta u Severnoj Mitrovici jutros su građani krenuli u šest časova ka biračkim mestima izmeštenim u centralnu Srbiju, prenosi Kosovo online.

Srbi krenuli na glasanje Foto: Telegraf

Iz Severne Mitrovice jutros je krenulo prvih 10 autobusa, dok se u toku dana očekuje da će do Raške krenuti još 40 autobusa.

Julija Vrzić, građanka Severne Mitrovice kaže za Kosovo onlajn da zbog zabrane prištinskih vlasti da biračko pravo ostvari tamo gde je rođena mora da glasa u Raškoj, ali da je to neće sprečiti da glasa.

"Ovde sam rođena i ceo život sam ovde provela sa porodicom. Sada kad treba da idemo za Rašku ali kada je u pitanju naša Srbija nije ništa teško. Tako da, džabe Kurtiju ovo opstruiranje, to je što je", poručila je ona.

Prvi autobusi iz Štrpca sa Srbima koji će danas glasati na izborima u Srbiji krenuli su jutros oko 6.20.

Državljani Srbije sa prebivalištem na Kosovu, zbog zabrane prištinskih vlasti da na teritoriji Kosova izraze volju na parlamentarnim izborima, moći će da glasaju u četiri opštine u centralnoj Srbiji.

Birači sa teritorije Kosovskog upravnog okruga, meštani Prištine, Podujeva, Obilića, Kosova Polja, Glogovca, Štimlja, Štrpca, Uroševca, Kačanika i Lipljana, glasačku volju izraziće u opštini Kuršumlija.

(Telegraf.rs)

Video: Ambasador Đurić glasao u Vašingtonu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Somi

    17. decembar 2023 | 08:37

    Pa gde je evropska unija kada su prava srba upitanju ne mogu da obezbede ni glasanje u svom mestu sram ih bilo

  • Zoran

    17. decembar 2023 | 14:34

    Kurti nije ništa bolji od Netjanahua.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA