≫ 

Vreme čitanja: oko 30 min.

Zatvorena birališta u Srbiji: Izlaznost za nijansu veća od prethodnih izbora

Ekipa Telegrafa

Vreme čitanja: oko 30 min.

Svoje biračko pravo moći će da iskoristi 6.500.666 birača do 20 časova

Izbori 2023, Infografik, mapa Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

U Srbiji se danas održavaju republički, pokrajinski, beogradski i lokalni izbori. Biračka mesta su otvorena u 7, a zatvaraju se u 20 časova.

Svoje biračko pravo moći će da iskoristi 6.500.666  upisanih birača na jednom od ukupno 8.273 biračka mesta. Srbi sa Kosova i Metohije glasaće na biračkim mestima na jugu centralne Srbije - u Vranju, Kuršumliji, Raškoj i Tutinu.

Građani koji su se prijavili za glasanje u inostranstvu to mogu da učine na 81 biračkom mestu koja će biti otvorena u 31 zemlji. Zbog vremenske razlike u subotu je organizovano glasanje u Portugaliji, Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD i Kanadi, dok će se u ostalim zemljama glasa danas.

Birači koji se nalaze na odsluženju vojnog roka moći će da glasaju na 36 biračkih mesta u više opština, a u zavodima za zvršenje krivičnih sankcija biće otvoreno 29 mesta.

Na republičkim izborima glasači će moći da biraju između 18 lista sa ukupno 2.817 predloženih kandata za 250 mesta u parlamentu. Za pokrajinske izbore utvrđeno je 13 izbornih lista, za izbore za Skupštinu grada Beograda 14, a lokalni izbori biće organizovani u ukupno 65 gradova i opština. Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Sve o rezultatima izbora čitajte na našem BLOGU.

20.51 Ruski posmatrač: Nije bilo nepravilnosti tokom izbora u Srbiji

Senator Ruske Federacije i šef Posmatračke misije Interparlamentarne skupštine Zajednice nezavisnih država Dmitri Vasilenko izjavio je večeras da ta misija nije uočila ozbiljne nepravilnosti tokom održavanja parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji i da oni protiču u fer i korektnoj atmosferi.

Vasilenko je rekao da je misija došla na poziv Republičke izborne komisije, da su članovi te grupe posmatrali izbore na 17 biračkih mesta u Beogradu i da nisu uočili ozbiljne nepravilnosti.

"RIK i lokalne izborne komisije stvorili su sve uslove za izražavanje slobodne volje građana. Birači su demonstrirali visok nivo poverenja prema strukturama koje su sprovodile izbore. Priprema i održavanja vanrednih izbora za poslanika Skupštine Srbije bio je u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i međunarodnim standardima održavanja demokratskih izbora", poručio je Vasilenko i dodao da o svemu tome svedoči visoka izlaznost na izbore.

Senator Ruske Federacije Jurij Fjodorov rekao je da su izbori održani na najvišem mogućem nivou.

"Birači su dolazili na biračka u dobrom raspoloženju. Nismo zabeležili nikakve nepravilnosti", rekao je Fjodorov. Senator Republike Belorusije Igor Gedić takođe je visoko ocenio nivo organizacije i održavanja glasačkog procesa u Srbiji.

"Ubeđen sam da neće biti nikakvih problema sa neregularnostima, mi ih nismo zabeležili. Ocenjujemo da su izbori održani u korektnoj atmosferi u skladu sa svim međunarodnim demokratskim standardima", rekao je Gedić. Senator iz Republike Tadžikistan Šarif Hakim Zoda izjavio je da su izbori održani bez nepravilnosti.

"Izbori su prošli na visokom demokratskom organizacionom nivou, nisu primećene nikakve nepravilnosti", rekao je Zoda.

20.05 Šapić: "Ovo je prilika da zadržimo ekonomski razvoj Srbije"

Potpredsednik Glavnog odbora SNS-a i kandidat za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić poručio je da su današnji izbori prilika da se očuva normalnost u teškim vremenima.

"Ovo je šansa za sve nas da zadržimo jednu normalnost u teškim vremenima u kojima se nalazi čitav svet, verovatno najtežim nakon Drugog svetskog rata što se tiče geopolitičkih promena. Ovo je prilika da zadržimo stabilnost, da zadržimo ekonomski razvoj Srbije", rekao je Šapić nakon glasanja na biračkom mestu u OŠ "Borislav Pekić" na Bežanijskoj kosi.

20.04 Petković: Na izborima se odlučuje da li će srpski narod ostati na svom KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i član Predsedništva Srpske napredne stranke Petar Petković poručio je da će se na današnjim izborima pre svega odlučivati o tome da li će srpski narod na Kosovu i Metohiji ostati i opstati u svojoj državi Srbiji i na svom Kosovu i Metohiji, preneo je Tanjug.

20.03 Dačić: Izbori veoma značajni jer je Srbija u odlučujućem periodu

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić poručio je da su današnji izbori veoma značajni, jer je važno da u narednom periodu Srbija ima političku stabilnost i državno jedinstvo.

20.02 Ana Brnabić posle glasanja spomenula suparnike

Predsednica Vlade Srbije i potpredsednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke Ana Brnabić rekla je danas da očekuje da će lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" pobediti na ovim izborima.

"Nadam se da će ljudi glasati za rezultate, da će glasati za plan i program, za jasnu viziju, nadam se da će glasati protiv mržnje, nadam se da će pobediti pristojna i normalna Srbija", izjavila je Brnabić posle glasanja u opštini Savski Venac. Ona je navela da se nada da će izborni dan proći u redu i miru, kao i da će svi koji imaju pravo glasa izaći na izbore.

20.01 Vučić poručio šta očekuje od izbora

Predsednik Srbije i nosilac liste "Srbija ne sme da stane" Aleksandar Vučić poručio je jutros da očekuje dve stvari - veoma dobru izlaznost na izborima i ubedljivu pobedu liste na kojoj je nosilac.

"Kada kažem ubedljivu pobedu, verujem da će lista "Srbija ne sme da stane" biti blizu apsolutne većine ili će imati apsolutnu većinu.

20.00 Zatvorena birališta u Srbiji: Do 19 časova glasalo 55,9 odsto birača

Birališta u Srbiji zatvorena su u 20 časova, a prema poslednjim do 19 časova glasalo 55, 9 odsto birača

19.37 Vučić stigao u sedište stranke

Predsednik Aleksandar Vučić stigao je u sedište SNS-a. U prostorije stranke stigli su i Vladimir Orlić, Goran Vesić, Miloš Vučević, Vladimir Đukanović.

19.35 RIK:Preliminarni rezultati u roku od 24 sata od zatvaranja biračkih mesta

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević izjavio je večeras da će po zakonu preliminarni rezultati glasanja biti saopšteni u roku od 24 sata od zatvaranja biračkih mesta.

Na pitanje novinara na konferenciji za novinare RIK-a kada se može očekivati da RIK objavi preliminarne rezultate, Dimitrijević je rekao: "Što se tiče preliminarnih rezultata, u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika, RIK je obavezna da utvrdi preliminarne rezultate u roku od 24 časa od zatvaranja biračkih mesta. Dakle, taj krajnji zakonski rok jeste nešto posle 20 časova sutra, dakle ponedeljka".

Na konstataciju novinara da RIK neće večeras objavljivati preliminarne rezultate, on je rekao da RIK to ne može da uradi ako postupa po zakonu. "Po zakonu rok je 24 časa, dok se utvrde svi rezultati glasanja sa biračkih mesta i budu verifikovani kroz Republički zavod za statističku obradu", rekao je Dimitrijević. On je rekao da je hipotetički moguće izaći sa preliminarnim rezultatima i za dva sata, ali da neće biti uneti rezultati. Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević je objasnio da se primenjuje nova tehnologija sa video bimovima u RIK-u.

"Na video bimovima od početka unosa materijala imate podatke u realnom vremenu. Pa sad, do momenta u kome gledate, uneta je neka količina izbornog materijala i na osnovu te količine vidite kakav je rezultat. Ali ti rezultati su samo možda indikativni, recimo, posle unesenog 30 ili 40 odsto materijala. Ali, to nisu preliminarni rezultati.

Sledeća konferencija RIK-a biće oko 20.15 časova, kada će biti više reči o izbornim rezultatima.

19.30 Do 19 časova glasalo 55,9 odsto birača u Srbiji

Do 19 časova u Srbiji je ukupno glasalo 55.9 odsto građana sa pravom glasa, objavio je IPSOS.

19.22 GIK: Netačne informacije o nepravilnostima u glasanju na Vračaru

Gradska izborna komisija saopštila je da je povodom napisa u pojedinim medijima, prema kojima je na jednom biračkom mestu na Vračaru birač glasao bez pokazivanja dokumenata, GIK izvršila proveru tih navoda i utvrdila da je u pitanju potpuno netačna informacija. ''Naime, potpuno je netačna informacija da je na biračkom mestu 36 u Osnovnoj školi 'Jovan Miodragović', na opštini Vračar, jedan birač glasao bez prethodne provere ličnih dokumenata'', navodi se u saopštenju. Gradska izborna komisija je izvršila proveru ovih navoda, dodaju iz GIK i ističu da je, prema informacijama sa tog biračkog mesta, svim građanima tražena na uvid važeća lična karta ili pasoš, kao i na svim drugim biračkim mestima u Beogradu.

19.07  RIK: Do 18 časova glasalo 51,93 odsto

Republička izborna komisija saopštila je na 6. konferenciji održanoj u 19.05 časova da je do 18 časova glasalo 51, 93 odsto upisanih birača. Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević saopštio je podatke po regionima.

- Region Vojvodine 52,24 odsto, region Šumadije i Zapadne Srbije 52, 75 odsto, region istočne i južne Srbije 51,84 odsto i beogradski region 51, 07 odsto. Na parlamentranim izborima 2022. godine u 18 časova izlaznost je bila 50, 82 odsto a konačni rezultat 58, 60 odsto - naveo je Kovačević.

19.00 Izlaznost birača u AP Vojvodini do 18 časova 52,24 odsto

Prema podacima Pokrajinske izborne komisije izlaznost birača na teritoriji AP Vojvodine do 18 časova iznosi 52,24%. Naredna konferencija za medije Pokrajinske izborne komije biće održana u 20.30 časova, u sali 1 Skupštine AP Vojvodine.

18.41 Izlaznost do 18 časova i dalje najveća u Kosjeriću - 62 odsto

U Zlatiborskom okrugu do 18.00 sati najveća izlaznost na birališta je bila najveća u Kosjeriću od 62 odsto, javlja Tanjug. Prema podacima lokalnih izbornih komisija, u Novoj Varoši glasalo je 59,3 odsto upisanih birača, u Požegi 57,94, Prijepolju 57,03 odsto, dok je u Užicu izlaznost 56,14 odsto. Izlaznost u Bajinoj Bašti je 57,1 odsto, Arilju 55,6, u Priboju 53,81, a u Čajetini 53,5 odsto. U Sjenici je i dalje najmanja izlaznost - 32,91 odsto.

18.25 Više javno tužilaštvo: Nema krivičnih dela u vezi izbornog procesa

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je večeras da za sada nema dokaza da je izvršeno bilo koje krivično delo u vezi izbornog procesa. Istovremeno, apelovalo je da se javnost ne uznemirava neproverenim informacijama koje plasira deo medija, a pogotovo, kako su naveli, pripadnici tzv. Proglasa. Dodaje se da Tužilaštvo nastavlja da prati izborni proces u okviru svojih nadležnosti u saradnji sa osnovnim tužilaštvima sa teritorije grada Beograda i drugim državnim organima.

17.55 Izlaznost do 17 časova 47,2 odsto

Prema procenama koje je objavio CeSID/IPSOS, na osnovu uzorka od 94,5 odsto, izlaznost do 17 časova na parlamentarnim izborima iznosila je 47,2 odsto. Na izborima prošle godine izlaznost je bila 45,1 odsto.

U Beogradu je izlaznost do 17 časova bila 46 odsto, dok je na prošlim izborima iznosila 44,8 odsto, naveo je RTS.

Kada je reč o izlaznosti na pokrajinskim izborima, dosad je izašlo 47,4 odsto birača, dok ih je prošle godine do 17 sati izašlo 49,9 odsto.

17.50 Grenel: Izbori u Srbiji važni za srpski narod i region

Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel saopštio je danas da su izbori u Srbiji veoma važni za srpski narod i ceo region. On je na platformi Iks objavio da je na današnjim izborima u Srbiji prisutan rekordan broj međunarodnih posmatrača.

17.42 RIK: Glasanje se odvija nesmetano

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da na teritoriji KiM, privremene prištinske institucije nisu dozvolile da Srbi glasaju i da je do 16.00 časova 18.500 birača glasalo na jugu centralne Srbije.

"Privremene prištinske institucije na čelu sa Aljbinom Kurtijem nisu dozvolile da naši građani, koji imaju pravo glasa na KiM glasaju tamo gde žive. RIK je organizovao glasanje na 51 biračkom mestu blizu administrativne linije sa KiM, u Vranju, Raškoj, Tutinu i Kuršumliji. Do 16.00 časova, pravo da glasa iskoristilo je više od 18.500 birača", rekao je Dimitrijević.

Što se tiče cele zemlje, dodao je, glasanje se nesmetano odvija na svim biračkim mestima.

"RIK pokušava da sve nepravilnosti i 'rekla-kazala' proverava. Važno je da se na bilo koje tvrdnje - da se vrši pritisak na birače ili iznose listići obavezno obaveštavaju nadležni organi, odnosno policija i tužilaštvo, oni su spremni da reaguju promptno na sve takve navode", rekao je Dimitijević.

Dimitrijević je rekao da su provereni navodi da je bilo incidenata na biračkom mestu u Medicinskoj školi u Vranju i da su dobili informaciju od koordinatora RIK za KiM i zamenika predsednika RIK Marka Jankovića da je tamo sve u najboljem redu, i da glasanje protiče bez problema.

17.36 U Novom Pazaru do 16 časova glasalo 42 odsto birača

Na 99 biračkih mesta u Novom Pazaru, danas do 16 časova glasalo je oko 42 odsto građana upisanih u birački spisak. Predsednik Gradske izborne komisije u Novom Pazaru, Radoslav Milić, kazao je Tanjugu da glasanje u tom gradu na jugozapadu Srbije tokom čitavog dana protiče bez većih problema i nepravilnosti. "Na biračkim mestima primetne su velike gužve, čini mi se da je to pokazatelj da ćemo imati veliku izlaznost. Većih problema nije bilo osim onih ustaljenih, manjih, tehničkih koji prate svaki izborni proces. Veći problemi nisu prijavljeni. Izbori u Novom Pazaru protiču u svečarskoj atmosferi. Verujem da će tako ostati sve do 20 sati", rekao je Milić. Prema podacima, u Sjenici je do 14 časova glasačko pravo iskoristilo oko 19 odsto građana sa pravom glasa. Pravo glasa u Novom Pazaru za lokalne izbore ima 91.136, a za vanredne parlamentarne 91.262 građana. U Sjenici pravo glasa ima 27.145 birača. Oni svoje pravo mogu iskoristiti i glasati na nekom od 69 biračkih mesta.

17.30 PIK: Izlaznost birača u AP Vojvodini do 16 časova 42,43 odsto

Prema podacima Pokrajinske izborne komisije izlaznost birača na teritoriji AP Vojvodine do 16 časova iznosi 42, 43 odsto.

17.30 U Vranju do 16 časova 43,7 odsto glasalo

Gradska izborna komisija u Vranju saopštila je da je izlaznost na lokalnim i parlamentarnim izborima u tom gradu danas do 16 časova iznosila 43,7 odsto. Izlaznost se prati na biračkim mestima broj 21 i 23. Predsednik Gradske izborne komisije Novica Stanisavljević istakao je da komisija prati rad biračkih odbora i da do sada, od strane biračkih odbora, nije bilo primedbi u vidu incidenata ili nepravilnosti u radu.

"Što se tiče birača, imali smo primedbe dva birača na biračkom mestu br. 21 u OŠ 'Vuk Karadžić', koja se odnosila na to da nisu mogli da glasaju. Gradska izborna komisija je odmah izvršila proveru i utvrdila da ti birači nisu upisani u birački spisak. Koristim priliku da obavestim birače, da oni koji nisu upisani u birački spisak, danas neće moći da glasaju, jer na današnji dan nije moguće izvršiti bilo kakvu promenu u biračkom spisku", rekao je Stanisavljević.

17.20 Do 16 sati na izbore u Pirotu izašlo 52,8 odsto birača!

Prema preseku u 16 sati, pravo da glasa iskoristilo je 52,8 odsto upisanih birača, rekao je za JuGmediu predsednik GIK-a u Pirotu Jovan Milenković.

On je dodao da nema zabeleženih nepravilnosti i da se glasanje odvija bez problema.

17.15 Maričić: U Zagrebu do 14 časova glasala 42 od 192 upisana birača 

Predsednik Izborne komisije u Zagrebu Nenad Maričić, izjavio je danas da glasanje na biračkom mestu 67, u konzularnom odeljenju Ambasade Srbije u Zagrebu, protiče bez poteškoća i problema, i da je od 192 upisana birača, do 14 časova glasalo nešto preko 23 odsto, odnosno 42 birača. "Do kraja dana pretpostavljam, po ranijim nekim iskustvima, u popodnevmim časovima obično taj broj bude značajno povećan. Dobrodošli su svi koji su upisani u izvod biračkog spiska i uvereni smo da će birački dan proći u najboljem redu", rekao je Maričić za Tanjug.

17.10 Najnoviji presek izlaznosti (RIK): 42,36 odsto birača izašlo na glasanje do 16 časova

Po regionima, do 16 časova, ocene su sledeće: Vojvodina - 42,43, Zapadna Srbija i Šumadija - 42, 64 odsto, region Južna i Istočna Srbija 42, 88 odsto i Beograd - 41, 87 procenata.

17.05 Do 16 sati u Bujanovcu glasalo 27,5 odsto birača 

Do 16 časova u Bujanovcu je glasalo 27,46 odsto birača, objavila je Opštinska izborna komisija (OIK). U Bujanovcu se glasa na četiri biračka mesta, na kojima pravo glasa ima 4.221 građanin, prenosi portal Bujanovačke. U odnosu na izbore prošle godine izlaznost je neznatno manja, s obzirom da je tada do 16 časova glasalo nešto više od 28 odsto birača.

17.00 Najmanju izlaznost do 16 sati na jugu Srbije beleži Medveđa, Leskovac i Vlasotince - još nisu prešli 50 posto

Do 16 sati u Leskovcu svoje pravo glasa iskoristilo je 42 posto birača, u Vlasotincu do 15 sati 43,6 posto, u Lebanu 52,1 posto, u Medveđi 39,5 posto, Bojnik 50,5 posto i u Crnoj Travi 56,3 posto, saopštile su gradske i opštinske izborne komisije.

Do zatvaranja biračkih mesta ostalo je još tri sata.

Podelite:

16.50 Kako glasa Šabac: Pogledajte izlaznost do 16 časova 

16.30 Do 16 sati na biralištima i dalje najviše glasača iz Kosjerića 

Do 16 sati na biralištima u Zlatiborskom okrugu najviše građana glasalo je u Kosjeriću - 50 odsto upisanih. Kako javlja novinar Tanjuga, u opštinskim izbornim komisijama su rekli da je izlaznost u Požegi bila 48,18 odsto, u Novoj Varoši 48,1 odsto upisanih birača, a u Bajinoj Bašti 46,1 odsto. U Arilju je na birališta do 16 sati izašlo 47 odsto upisanih, u Užicu 46,40 i Čajetini 41,9 odsto. U Sjenici je do 16.00 sati glasalo 24,35 odsto upisanih građana sa pravom glasa.

16.20 RIK objavio: Do 15 sati glasalo 36,2 odsto birača

16.10 Hil: Za građane je važno da imaju priliku da iskažu svoja demokratska prava 

16.05 Radosavljević:Izlaznost na bir.mestu u "Drinki Pavlović" veća nego 2022.

Predsednica biračkog odbora u Osnovnoj školi "Drinka Pavlović" Ivana Radosavljević istakla je da je danas do 15.00 časova na tom biračkom mestu zabeležena veća izlaznost u odnosu na ceo izborni dan na izborima prošle godine na tom mestu. Radosavljević je za Tanjug navela da na biračkom mestu 28 nije bilo nepravilnosti, kao i da su građani kontinuirano u velikom broju dolazili do 14 časova, dok od 14 do 15 časova nije bilo mnogo ljudi. Ona je podsetila da građani mogu da iskoriste svoje pravo do 20 časova i daju glas onima koji će ih predstavljati naredne četiri godine. Na pitanje da li je neophodno da građani imaju kod sebe poziv, Radosavljević je rekla da nije ali da je poželjno, jer se na taj način ubrzava rad biračkih odbora, odnosno lakše se pronalazi birač u spisku. "Neophodno je da birač ima lični dokument sa fotografijom i jedinstvenim matičnim brojem, odnoso jedino se priznaju lična karta, pasoš i vojna legitimacija", navela je Radosavljević.

16:00 Izlaznost u Vojvodini do 14 časova 32,62 odsto

Pokrajinska izborna komisija saopštila je da je izlaznost na teritoriji Vojvodine danas do 14.00 časova 32,62 odsto. Predsednika Pokrajinske izborne komisije Rajko Marinković je na trećoj konferenciji za novinare rekao da je izlaznost sada veća u odnosu na prethodne izbore 2020. godine kada je do 14.00 sati bila 27,73 odsto. Prema njegovim rečima, nema zvaničnih informacija o nepravilnostima. Konačni podaci o izlaznosti biće saopšteni u 20.30 časova.

Irena Vujović i Jelena Karleuša Ana Brnabić i žena Ivica Dačić  žena Foto-kolaž: M.A./ATAImages, Mileta Mirčetić, Tanjug/Strahinja Aćimović

15.40 Kakva je izlaznost u Beogradu - Ovo su manje nepravilnosti

GIK: Izlaznost u Beogradu do 14 časova 31,86 odsto

Izlaznost na izborima na teritoriji Grada Beograda je u 14 časova iznosila 31, 86 odsto od broja ukupno upisanih birača, saopštio je predsednik

Gradske izborne komisije Zoran Lukić na konferenciji za novinare. On je istakao da se na 1.180 biračkih mesta u Beogradu obavlja glasanje u

skladu sa Zakonom, kao i da birački odbori obavljaju redovne dužnosti. Prema njegovim rečima bilo je manjih nepravilnosti, što je rezultiralo kraćim

prekidima glasanja na dva biračka mesta.

– Na biračkom mestu 70 u Novoj Galenici došlo je do kraćeg prekida glasanja, od nekih 15 minuta, zbog pokušaja upotrebe mobilnog telefona u

prostoriji za glasanje od strane jednog birača. Birački odbor je prekinuo glasanje, pozvana je policija i nedugo zatim glasanje je nastavljeno. Slična

situacija bila je na biračkom mestu broj 62 u Zemunu, gde je glasanje nastavljeno posle desetak minuta, pa na ova dva biračka mesta neće biti produženja vremena glasanja. Na Savskom vencu je došlo do problema kada su akreditovani posmatrači grupe građana „Kreni promeni“ remetili javni red, zbog čega su im oduzete akreditacije – rekao je Lukić.

On je dodao da je bilo više primedbi o nedovoljnom raspoznavanju članova biračkih odbora na biračkim mestima, pa su svi članovi biračkih odbora dobili uputstvo da moraju da istaknu svoju legitimaciju na vidnom mestu. Lukić je izrazio nadu da će do kraja izbora čitav proces biti urađen po zakonu i bez većih nepravilnosti.

15.28 Srbi u Crnoj Gori masovno izašli na izbore, mogu da glasaju u 4 grada (FOTO) 

15.10 Pogledajte u čemu se Jovana Jeremić pojavila na glasanju: Zbog bogatog detalja nije mogla nikome da promakne 

15:00 RIK: Izlaznost do 14 sati je 32,38 odsto birača

Izlaznost u 14 časova na prethodnim izborima

Na prethodnim izborima održanim u aprilu u 14 časova izlaznost je bila 31,56 odsto, a konačna 58,60 odsto.

14:20 Đorđević glasao na opštini Stari grad

Funkcioner SNS i vršilac dužnosti direktora Pošta Srbije Zoran Đorđević glasao je danas u Elektrotehničkoj školi, na opštini Stari grad. Đorđević je glasao oko 7 sati.

Zoran Đorđević Foto: Pošta Srbije

14:16 Do 14 časova, ukupna izlaznost birača u Srbiji na vanrednim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima iznosi 32,3 odsto, prema najnovijim informacijama Ipsos/Cesid.

14:07 Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović glasala u društvu supruga

13:59 Aleksandar Šešelj glasao u Batajnici

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj glasao je danas u 7.30 u Batajnici.

On je došao sam na biračko mesto 103 u Osnovnoj školi "Svetislav Golubović Mitraljeta" u Batajnici.

13:48 Šubarić: Gužve na biralištima pokazatelj da Srbi sa KiM daju punu podršku Srbiji

Gradonačelnica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić glasala je nešto pre 13 časova na biračkom mestu u Rači kod Kuršumlije.

13:45 Najviše birača je do 12 sati izašlo na birališta u Vojvodini

13:35 Kako teče glasanje u Beogradu: Pogledajte kolika je izlaznost

13:30 Izlaznost u Zapadnoj Srbiji nakon prvog preseka

13:25 Dragan Marković glasao u Končarevu

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma sa porodicom je glasao za parlamentarne izbore na biračkom mestu u rodnom Končarevu u 10 h.

13:20 Boško Obradović glasao u MZ Alvaldžinica u Čačku

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović, glasao je u mesnoj zajednici Alvaldžinica, u Čačku. Obradović je glasao u Vatrogasnom domu, na biračkom mestu broj 2.

13:10 RIK: 21,33 odsto izlaznost do 12 sati

U Regionu Vojvodine glasalo je 22,88 odsto, u regionu Šumadije i zapadne Srbije 19,58 odsto, u regionu južne i istočne Srbije 22,21 odsto, a u beogradskom regionu 20,77 odsto.

13:10 Predstavnici Srpske liste glasali u Raški

Predsednik Srpske liste i direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek glasao je u Raški.

Pre njega to su učinili i kandidat za poslanika na listi Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane i doskorašnji predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsednik Srpske liste Igor Simić, prenosi TV Most. Glasanje je na istom biračkom mestu obavio i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Ivan Zaporožac.

12:55 Rasim Ljajić glasao u Novom Pazaru

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić glasao je danas u Novom Pazaru. Ljajić je glasao na biračkom mestu 82, u mesnoj zajednici Hadžet u Novom Pazaru.

12:45 Do 12 sati najviše glasali Prijepoljci - 22,79 odsto,u Sjenici izlaznost 10 %

U Zlatiborskom okrugu je do 12 sati u Prijepolju bila najveća izlaznost birača - 22,79 odsto dok je u Sjenicu izlaznost 10 odsto, javlja izveštač Tanjuga.

U opštini Arilje izašlo je 18,6 odsto upisanih birača, u Čajetini je do 12 sati izlaznost 17,5 odsto, odnosno pravo glasa iskoristilo je 2.360 upisanih birača. U Požegi je 19,46 odsto. Na teritoriji grada Užica do 12 sati glasačko pravo iskoristilo je 21,79.

12:40 Velike gužve u Tutinu i Vranju gde glasaju Srbi sa KiM

Na glasačkim mestima u Tutinu, gde glasaju Srbi sa KiM stvorile su se velike gužve. Oni glasaju u OŠ "Meša Selimović".

Biračka mesta otvorena su na vreme. Ovde glasaju građani iz Zubinog Potoka, opštine Gora i Pećkog okruga. 

Na biračkim mestima u Vranju na kojima glasaju građani iz Kosovskog Pomoravlja velike su gužve, prenosi RTV Puls. Najviše glasača u jutarnjim satima bilo je iz opština Gnjilane i Kosovska Kamenica.

12:35 Aleksandar Antić glasao na Zvezdari

V.d. direktora "Koridora Srbije" i funkcioner SPS-a Aleksandar Antić glasao je danas na biračkom mestu na opštini Zvezdara.

Antić je kandidat na izbornoj listi Koalicije Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija-Zeleni Srbije i liste "Toma Fila - gradonačelnik Beograda".

12:33 I Jelena Karleuša glasala

12:32 RIK: Nije bilo ubacivanja više izbornih listića u Leskovcu

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević saopštio je da je nakon provere utvrđeno da na biračkom mestu broj 187 u Leskovcu, nije bilo ubacivanja više izbornih listića od predviđenih i da proces glasanja teče u skladu sa zakonom.

Kako je saopštio, proveru su izvršili članovi biračkog odbora. RIK-u je ovu informaciju potvrdila i Gradska izborna komisija u Leskovcu, naveo je Dimitrijević u saopštenju.

12:25 Nikola Nikodijević glasao na Savskom vencu

Predsednik skupštine privremenog organa grada Beograda i predsednik gradske organizacije SPS Beograd Nikola Nikodijević glasao je danas na biračkom mestu Savski venac.

Nikodijević je kandidat na izbornoj listi Koalicije Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija-Zeleni Srbije i liste "Toma Fila - gradonačelnik Beograda".

12:30 Krkobabić glasao na Novom Beogradu

Predsednik PUPS-a Milan Krkobabić glasao je danas u 11 časova na izborima za novi sastav parlamenta i lokalnu vlast u Beogradu.

Krkobabić je glasao u društvu svojih komšija na glasačkom mestu 81, u Domu zdravlja Novi Beograd u Nehruovoj, saopštila je Informativna služba PUPS - Solidarnost i pravda.

12:15 Đorđe Milićević glasao u 10 u Valjevu

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen sa koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević glasao je danas u 10 sati na biračkom mestu u Velikoj sali Skupštine Grada Valjeva.

Milićević se na biračkom mestu pojavio u pratnji ćerke, saopštilo je Ministarstvo.

11:58 IPSOS i CeSID: Do 11 časova glasalo 15,1 odsto upisanih birača

Prema projekciji izlaznosti koju su objavili IPSOS Srbija i CeSID do 11 časova glasalo je 15,1 odsto upisanih birača za današnje izbore u Srbiji.

Poređenja radi, u isto vreme na izborima održanim 2022. godine izlaznost je iznosila 14,1 odsto.

Prema prvom preseku IPSOS Srbija i CeSID - izlaznost na današnjim izborima u Srbiji do 9 časova je bila 5,2 odsto građana, a Beogradu 5,1.

11:52 Milorad Dodik glasao u Banjaluci

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik glasao je danas na parlamentarnim izborima u Srbiji. On je glasao u Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci.

Dodik ima državljanstvo BiH i Srbije.

11:50 PIK: Izlaznost u Vojvodini do 10 sati 11,61 odsto

Predsednik Pokrajinske izborne komisije Rajko Marinković izjavio je da je u Vojvodini do 10 časova glasalo 11,61 odsto upisanih birača.

On je na konferenciji za novinare naveo da je na izborima 2020. godine izlaznost bila slična i iznosila 11,03 odsto.

11:45 Na biračkom mestu 22 glasao Vuk Jeremić

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić glasao je danas na biračkom mestu 22 u OŠ "Sveti Sava" u Beogradu.

Jeremić je glasao oko 10 časova.

11:25 Ministar sporta Zoran Gajić glasao na Savskom vencu

Ministar sporta Zoran Gajić glasao je jutros u 7.30 časova na Savskom vencu na parlamentarnim i lokalnim izborima.

Gajić je glasao na biračkom mestu u Školi za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju.

11:15 Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku rekao je na konferenciji za novinare da je do 10 časova u Srbiji glasalo 9,94 posto od ukupnog broja birača.

10:50 RIK: Apsurdne, sramne i neosnovane tvrdnje o pritisku na birače, nepravilnostima

10:49 Nebojša Stefanović glasao na Bežanijskoj kosi

Član Predsedništva Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović glasao je jutros na Bežanijskoj kosi u Beogradu.

Stefanović je glasao na biračkom mestu u Osnovnoj školi "Borislav Pekić".

10:45 Izlaznost u Kragujevcu do 10 sati - 8,20 odsto

U Kragujevcu je do 10 sati izlaznost na parlamentarnim izborima bila 8,20 odsto, objavila je Gradska izborna komisija.

Reč je o podacima sa 12 oglednih biračkih mesta u Kragujevcu.

10:40 Boris Tadić glasao na Starom gradu

Tadić je glasao na biračkom mestu u Zdravstvenoj stanici u Ulici Koste Stojanovića.

10:25 Vulin glasao na Vidikovcu

Osnivač Pokreta Socijalista i doskorašnji direktor BIA Aleksandar Vulin glasao je jutros u 9 časova na biračkom mestu 43 u Osnovnoj školi "Branko Ćopić" na Vidikovcu.

Vulin je na biračko mesto došao u pratnji supruge i sinova.

10:23 Glasao Tomislav Momirović

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine i član predsedništva SNS-a Tomislav Momirović glasao je jutros na izbornom mestu Institut za transfuziju krvi Srbije na Vračaru.

Izbori 2023 Tomislav Momirović Foto: Tanjug/Rade Prelić

Momirović je glasao u 10 časova.

10:20 Glasao Radomir Lazović

Prvi na listi "Srbija protiv nasilja" Radomir Lazović glasao je jutros u beogradskoj opštini Stari grad.

Lazović je oko 9.30 časova glasao na biračkom mestu u Zdravstvenoj stanici u Ulici Koste Stojanovića.

10:20 Vučević na biračkom mestu u MZ "Narodni heroji"

Izbori 2023 Miloš Vučević Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević glasao je oko 9 časova na biračkom mestu u MZ „Narodni heroji“ u Novom Sadu.

Vučević je glasao zajedno sa porodicom.

10:20 RIK demantuje da je bilo fizičkog napada na biračkom mestu u Ruskom Krsturu

10:18 CeSID i IPSOS: Do 9 sati u Srbiji glasalo 5,2 odsto građana 

Prema projekciji izlaznosti CeSID i IPSOS Srbija - do 9 časova u Srbiji je na vanrednim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima glasalo 5,2 odsto građana i ona je na nivou izlaznosti izbora održanih 2022, 2020. i 2016. godine.

10:15 Ristovski glasao u školi "Kralj Petar I"

Glumac i reditelj Lazar Ristovski glasao je jutros na biračkom mestu u Osnovnoj školi "Kralj Petar I".

Ristovski je glasao oko 9 časova.

Izbori 2023 Lazar Ristovski Foto: Tanjug/TANJUG VIDEO

10:10 Milica Đurđević Stamenkovski glasala na Voždovcu

Izbori 2023 Milica Đurđević Stamenkovski Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Prva na listi Nacionalnog okupljanja, koju čine Srpska stranka Zavetnici i Srpski pokret Dveri, Milica Đurđević Stamenkovski glasala je danas u 10 časova na Voždovcu.

Đurđević Stamenkovski je glasala na biračkom mestu u Osnovnoj školi "Janko Veselinović".

10:07 MUP: Napad na volonterku DS ni na koji način nije politički motivisan

10:05 Vladimir Orlić glasao na parlamentarnim i lokalnim izborima 

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Vladimir Orlić glasao je danas na parlamentarnim i lokalnim izborima oko 10 časova na Čukarici.

Orlić je glasao u Domu zdravlja “Dr Simo Milošević” na biračkom mestu broj 35, a došao je u pratnji svojih roditelja.

10:05 CeSID: Uočeno više od 50 različitih nepravilnosti

CeSID je saopštio da je na osnovu informacija dobijenih od posmatrača, zaključno sa 9.00 časova uočeno više od 50 različitih nepravilnosti.

Među prijavljenim nepravilnostima navode nepoštovanje procedura od strane članova biračkog odbora, ubacivanje listića u pogrešne kutije, neproveravanje identiteta birača, greške u potpisivanju u izvode iz biračkog spiska, narušavanje tajnosti glasova.

Dodali su da su na nekim biračkim mestima prijavljeni lakši incidenti zbog kojih je glasanje prekinuto na kratko.

10:00 Toma Fila glasao na Terazijama

Izbori 2023 Toma Fila Foto: Tanjug/Vladimir Špročić

09:50 Brnabić glasala na izbornom mestu u opštini Savski venac

Izbori 2023 Ana Brnabić Foto: Mileta Mirčetić

09:40 Glasala i Sanja Radojević Škodrić

Izbori 2023 Sanja Radojević Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić glasala je jutros u 9.15 na Vračaru.

Radojević Škodrić je glasala na biračkom mestu u Osnovnoj školi "Kralj Petar II Karađorđević".

09:40 Sva biračka mesta u Šapcu otvorena na vreme

Prema informacijama iz Gradske izborne komisije glasanje se odvija bez problema. U birački spisak u Šapcu za lokalne izbore upisano je 100.040 birača sa pravom glasa.

Glasa se na 100 biračkih mesta, plus jedno u Kazneno popravnom zavodu Bogosavac.

Na lokalnim izborima u Špacu učestvuje 12 lista, od čega su tri nacionalne manjine, a ostalih devet, stranke, koalicije i grupe građana.

Za sada glasanje protiče bez problema i nisu zabeležene neprvilnosti.

09:35 Glasao direktor Kancelarije za KiM

09:30 Do 9 časova u Srbiji je glasalo 4,8 odsto građana

Prema prvom preseku IPSOS Srbija i CeSID - do 9 časova u Srbiji je glasalo 4,8 odsto građana, a u Beogradu 5,1 odsto.

Izlaznost građana na vanrednim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima, uključujući i grad Beograd, do zatvaranja biračkim mesta objavljivaće se u više termina tokom dana.

09:15 Ministarka Maja Popović glasala jutros u 7.45 na izbornom mestu 33 na Vračaru

9:10 U Zlatiborskom okrugu glasa oko 242,5 hiljada birača na 541 biračkom mestu

U Zlatiborskom okrugu pravo glasa na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima ima 242.603 birača, a glasa se na 541 biračkom mestu. Sva biračka mesta su otvorena na vreme i glasanje protiče bez problema, saznaje Tanjug u gradskoj i opštinskim izbornim komisijama. Najviše birača ima u Gradu Užicu, sa opštinom Sevojno, 63.092, a najmanje u Kosjeriću 9.002. U odnosu na poslednje održane izbore, u Užicu pravo glasa ima 642 birača manje, a u Novoj Varoši, koja ukupno ima 12.370 birača, manje je oko 600 birača. Uporedo se održavaju i lokalni izbori u Prijepolju, Priboju i Požegi.

08:50 Miloš Jovanović glasao na opštini Vračar 

BEOGRAD, 17. decembra (Tanjug) - Jedan od lidera Srpske koalicije NADA i nosilac izborne liste Miloš Jovanović glasao je danas u Osnovnoj školi Jovan Miodragović na opštini Voždovac. Jovanović je na biračkom mestu glasao oko 9.00 sati.

08:47 Šapić glasao na Bežanijskoj kosi

Potpredsednik Glavnog odbora SNS i kandidat za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić glasao je jutros u 8.25 sati na Novom Beogradu.

Šapić je glasao u OŠ "Borislav Pekić" na Bežanijskoj kosi, na biračkom mestu broj 119.

08:45 Čedomir Jovanović glasao na biračkom mestu broj 5

Izbori 2023 Čedomir Jovanović Foto: Tanjug/Marko Đoković

Nosilac liste “Mora drugačije” Čedomir Jovanović glasao je jutros oko 8.30 sati na biračkom mestu CMZ "Ušće" u opštini Novi Beograd.

Jovanović je na biračko mesto broj 5 došao u pratnji supruge i sina.

08:32 Predsednik Srbije glasao na Novom Beogradu

Izbori 2023 Aleksandar Vučić Foto: Mileta Mirčetić

08:30 Zukorlić glasao u Novom Pazaru

Izbori 2023  Usame Zukorlić Foto: Elmedin Hajrovic/ATAImages

Nosilac liste "Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu - Stranka pravde i pomirenja - Bošnjaci Sandžaka - Tomislav Žigmanov - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini" Usame Zukorlić glasao je jutros u Novom Pazaru.

Zukorlić je glasao na biračkom mestu 97 u Osnovnoj školi "Desanka Maksimović" u Novom Pazaru.

8.22 Vladimir Obradović glasao na Zvezdari

Kandidat za gradonačelnika Beograda ispred izborne liste “Srbija protiv nasilja” Vladimir Obradović glasao je danas na Zvezdari u osam časova. Obradović je na glasanje došao u pratnji supruge.

08:20 RIK: Sva biračka mesta u Srbiji su otvorena na vreme

U 7 časova ujutru, jedino za tri biračka mesta imamo informacije, što su neke sitne stvari, da je u Žitorađi za biračko mesto 27 promenjeno sedište biračkog mesta jer nije bilo struje, kao i u Somboru na biračkim mestima 31 i 33, koja su prebačena u drugu prostoriju, s obzirom na to da je pukla cev, dok je na ostalim biračkim mestima glasanje počelo uredno.

08:15 Glasao i Marko Kešelj

Izbori 2023 Marko Kešelj Foto: Tanjug/TANJUG VIDEO

08:08 Goran Vesić glasao

Izbori 2023 Goran Vesić Foto: MGSI/ Predrag Mitić

08:05 Na biračkom mestu u Novom Pazaru počelo glasanje na vreme

Predsednik biračkog odbora u biračkom mestu 96 u OŠ "Desanka Maksimović" u Novom Pazaru Fod Batilović izjavio je danas da je na ovom biračkom mestu glasanje počelo na vreme i dodao da nije bilo nikakvih problema prilikom početka izbornog dana.

"Imamo upisanih 2.140 birača na lokalnim i parlamentarnim izborima. Glasači već dolaze i nemamo nikakvih problema", rekao je Batilović za Tanjug.

U Novom Pazaru pravo glasa ima nešto više od 91.000 građana, a glasa se u 99 biračkih mesta.

Građani iz Kosovskomitrovačkog upravnog okruga danas glasaju u Raškoj, izuzev građana iz opštine Zubin Potok, koji zajedno sa građanima sa teritorije Pećkog i Prizrenskog okruga glasaju na teritoriji opštine Tutin.

08:00 Glasala i Darija Kisić

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić glasala je jutros na parlamentarnim izborima i izborima za Skupštinu grada Beograda.

Kisić je glasala na biračkom mestu broju 32, u Osnovnoj školi "Ćirilo i Metodije" na Zvezdari.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Prof. dr Darija Kisić (@darijakisictepavcevic)

07:45 Ministar finansija i potpredsednik Srpske napredne stranke Siniša Mali glasao je jutros na Zvezdari u 7.45 časova.

Mali je glasao na biračkom mestu u Beogradskoj poslovnoj školi.

07:45 Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas glasao je na opštini Vračar

07:25 Lider socijalista Ivica Dačić glasao na Dedinju

Izbori 2023 Ivica Dačić Foto: Mileta Mirčetić

07:22 Srbi iz Kosovskog Pomoravlja krenuli na glasanje još u 4.30: Svoj glas daće u Vranju

Na glasanje su se uputili i Srbi iz Severne Mitrovice, Štrpca...

07:00 - Otvorena birališta u Srbiji

Procedura glasanja

Ukoliko se neko zatekne na biračkom mestu prilikom zatvaranja biračkog mesta ili neposredno ispred, biće mu omogućeno da glasa. Birač može da glasa samo pod uslovom da na biračko mesto ponese neki od ličnih dokumenata - važeću ličnu kartu ili pasoš, a poželjno je i poziv za glasanje.

Nakon što se glasač potpiše u birački spisak, član biračkog odbora mu prska kažiprst desne šake sprejom kako bi se između ostalog izbegla mogućnost da neko glasa više puta, jer se sprej otkriva lampom. Ako birač odbije da mu se sprejom obeleži prst, birački odbor mu ne sme dozvoliti da glasa.

Svi birači koji su iz zdravstvenih razloga sprečeni da dođu na biračko mesto, kao i osobe sa invaliditetom, nemoćni i stari mogu da glasaju kod kuće ili na nekom drugom mestu ako obaveste birački odbor najkasnije do 11 časova na dan glasanja.

Birač koji usled nepismenosti, slabovidosti, invaliditeta ili nekog drugog razloga nije u stanju da sam popuni glasački listić, ima pravo da na biračko mesto povede pomagača koji će umesto njega popuniti glasački listić onako kako mu birač odredi. Kada pristupite mestu predviđenom za glasanje, potrebno je da se upoznate sa sadržajem glasačkog listića koji vam je uručen.

Glasački listići sadrže spisak svih izbornih lista koje učestvuju na određenim izborima.

Glasa se tako što se zaokruži redni broj ispred naziva jedne izborne liste za koju pojedinac želi da glasa. Glasa se lično iza paravana koji obezbeđuje tajnost glasanja. Kada glasač zaokruži redni broj ispred naziva jedne izborne liste, glasački listić treba da presavije i ubaci u glasačku kutiju. Ukoliko neko prilikom obeležavanja glasačkog listića pogreši, ne treba da brine.

Svaki glasački listić popunjen tako da se sa sigurnošću može zaključiti za koga je birač glasao je važeći. Na biračkim mestima zabranjeno je korišćenje mobilnih telefona ili drugih sredstava komunikacija, kao i foto-aparata i kamera.

U slučaju da nekome poziv za glasanje nije dostavljen, odnosno glaču nije poznat broj i adresa biračkog mesta, upitom na veb-prezentaciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave može proveriti na kom biračkom mestu glasa.

Zakon o izboru narodnih poslanika propisuje da se biračko mesto određuje za glasanje najviše 2.500, a najmanje 100 birača, a isto pravilo važi i za inostranstvo.  

(Telegraf.rs) 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    17. decembar 2023 | 09:00

    Danas ko ne izađe na glasanje, gubi svako pravo da priča na temu dnevno političkih tema, o težini života u Srbiji, da kuka na platu, cene, poreze, zagađenje, nečistoću,što nema posla i na sve ostalo na šta utiče politička i administrativna vlast, a utiču na vaš svakodnevni život.Preuzmi odgovornost za svoj život i izađite na glasanje, to je jedini dan kada vas neko pita.Najviše me nerviraju oni koji kažu da nemaju za koga, a uvek je u ponudi vlast, opozicija, levo, desno, liberalno, radikalno, centar, građansko...da se razumemo nisu političari cvećke, ali se oni bave time zato što mi nećemo, a oni treba da se bave opštim dobrom svih nas i ti sad kažeš neću na glasanje, a to je krajnje neodgovorno.

  • marija

    17. decembar 2023 | 09:29

    Svi na glasanje!!!

  • Hmm

    17. decembar 2023 | 09:13

    Koliko nas u Srbiji ima sa omladinom koja jos nema pravo glasa, oko 8 miliona, ha ha... Dobro je rekao Dule Dundjer. Stigli neki novi stanovnici sa pravom glasa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA