≫ 

Vreme čitanja: oko 7 min.

Republička izborna komisija: Pogledajte po satima kakva je izlaznost na izborima

Ekipa Telegrafa

Vreme čitanja: oko 7 min.

Na parlamentranim izborima 2022. godine u 18 časova izlaznost je bila 50, 82 odsto

  • 0

Republička izborna komisija (RIK) iz sata u sat objavljuje rezultate izlaznosti na izborima. Do 18 časova glasalo 51, 93 odsto od ukupno upisanih građana u biračkom spisku. RiK je saopštio i da se prvi preliminarni rezultati

Republička izborna komisija saopštila je na 6. konferenciji za medije u 19.05 časova da je do 18 časova u Srbiji glasalo 51, 93 odsto upisanih birača.

Direktor Republićkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević saopštio je podatke po regionim.

- Region Vojvodine 52,24 odsto, region Šumadije i Zapadne Srbije 52, 75 odsto, region istočne i južne Srbije 51,84 odsto i beogradski region 51, 07 odsto. Na parlamentranim izborima 2022. godine u 18 časova izlaznost je bila 50, 82 odsto a konačni rezultat 58, 60 odsto - naveo je Kovačević.

Vladimir Dimitrijević, predsednik RIK-a kazao je da je na ove izbore do 18 časova glasalo blizu 22.000 birača na KiM. To je do sada veći broj birača nego na prošlim izborima.

On je na šestoj konferenciji RIK-a, u 19.00 sati, rekao da su birači sa teritorije KiM glasali na biračkim mestima u Vranju, Raški, Tutinu i Kuršumliji.

"Na ovim izborima do 18.00 sati glasalo je blizu 22.000 birača sa teritorije Kosova i Metohije, što je do sada veći broj birača nego na prošlim izborima. Dakle, ljudi su ipak uspeli nekako da se organizuju i da glasaju u Vranju, Raški, Tutinu i Kuršumliji. Ove podatke imamo zahvaljujući našim koordinatorima i evidenciji na ukupno 51 biračkom mestu", rekao je Dimitrijević.

Što se tiče incidenata na biračkim mestima, predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević je naveo primer dešavanja na biračkom mestu broj 11 u Bečeju.

"U vezi s tim incidentom nas je obavestila i predsednica izborne komisije Marijana Lovrić. Tokom glasanja se pojavio birač, koji je u prisustvu misije ODIHR-a, pokušao da ubaci listiće za pokrajinske izbore u kutiju za parlament. Zatim je pokušao da otvori kutiju, da je drmusa ili poruši.

Obaveštena je odmah policija, pristupila je patrola u civilu, i u tome su ga sprečili članovi biračkog odbora, kao i posmatrači ODIHR-a.

On se smirio i glasanje je nastavljeno. Navodim ovo kao jedan primer kako su nadležni organi na ovim izborima promptno reagovali i sve ovakve situacije", rekao je Dimitrijević. Naredna konferencija Republičke izborne komisije biće večeras u 20.15 časova, najavio je Dimitrijević.

Prvi preliminarni rezultati u roku od 24 sata od zatvaranja biračkih mesta

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević izjavio je večeras da će po zakonu preliminarni rezultati glasanja biti saopšteni u roku od 24 sata od zatvaranja biračkih mesta.

Na pitanje novinara na konferenciji za novinare RIK-a kada se može očekivati da RIK objavi preliminarne rezultate, Dimitrijević je rekao:

"Što se tiče preliminarnih rezultata, u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika, RIK je obavezna da utvrdi preliminarne rezultate u roku od 24 časa od zatvaranja biračkih mesta. Dakle, taj krajnji zakonski rok jeste nešto posle 20 časova sutra, dakle ponedeljka".

Na konstataciju novinara da RIK neće večeras objavljivati preliminarne rezultate, on je rekao da RIK to ne može da uradi ako postupa po zakonu.

"Po zakonu rok je 24 časa, dok se utvrde svi rezultati glasanja sa biračkih mesta i budu verifikovani kroz Republički zavod za statističku obradu", rekao je Dimitrijević.

On je rekao da je hipotetički moguće izaći sa preliminarnim rezultatima i za dva sata, ali da neće biti uneti rezultati. Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević je objasnio da se primenjuje nova tehnologija sa video bimovima u RIK-u.

"Na video bimovima od početka unosa materijala imate podatke u realnom vremenu. Pa sad, do momenta u kome gledate, uneta je neka količina izbornog materijala i na osnovu te količine vidite kakav je rezultat. Ali ti rezultati su samo možda indikativni, recimo, posle unesenog 30 ili 40 odsto materijala.

Ali, to nisu preliminarni rezultati.

Sledeća konferencija RIK-a biće oko 20.15 časova, kada će biti više reči o izbornim rezultatima.

Izlaznost do 16 časova

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je da je danas do 16 časova u Srbiji glasalo 42,36 odsto od ukupnog broja upisanih birača.

"U regionu Vojvodine glasalo je 42,43 odsto, u regionu Šumadije i zapadne Scribe 42,64 odsto, u regionu južne i istočne Srbije 42,88, a u beogradskom regionu 41, 87 odsto", naveo je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević na petoj konferenciji za medije RIK-a u 17 časova.

Kovačević je dodao da je poređenja radi, na prethodnim parlamentarnim i predsedničkim izborima koji su održani 3. aprila 2022. godine, izlaznost do 16 časova iznosila 41, 56 odsto dok je konačna izlaznost bila 58,6 odsto.

Na teritoriji Vojvodine glasalo je 41,87% birača, na teritoriji Šumadije i Zapadne Srbije 42,43%, u regionu Južne i Istočne Srbije 42,64%, i na teritoriji Beogradskog regiona 42,88% birača.

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević naveo je da na teritoriji južne srpske pokrajine privremene institucije, na čelu sa Aljbin Kurtijem, nisu ni ovoga puta dozvolile da građani Srbije glasaju tamo gde i žive, pa je, kako bi im se omogućilo to pravo, Republička izborna komisija organizovala glasanje na 51 biračkom mestu blizu aministrativne linije sa AP Kosovo i Metohija, i to u Vranju, Raškoj, Tutinu i Kuršumliji.

Prema evidenciji izlaznosti birača sa svakog biračkog mesta, koje su Republičkoj izbornoj komisiji dostavili koordinatori za AP Kosovo i Metohija, do 16.00 časova pravo glasa iskoristilo je preko 18.500 birača.

Predsednik Republičke izborne komisije istakao je da se glasanje nesmetano odvija na svim biračkim mestima i da RIK ulaže pun napor kako bi sve prijavljene nepravilnosti bile proverene. „Važno je da se o svim tvrdnjama koje se tiču mogućih neregularnosti na biračkim mestima, obavezno obaveste nadležni organi, policija, ali i tužilaštvo“, rekao je Dimitrijević.

Posebno se osvrnuo na maliciozne tvrdnje koje su plasirane na društvenim mrežama, a koje se tiču navodnog namernog isključenja struje na četiri biračka mesta u Beogradu u cilju, kako je insinuirano, sabotaže izbornog procesa.

Dimitrijević je naglasio da je, nakon promptne provere, utvrđeno da one nemaju osnova, odnosno da su - potpuno netačne.

Naredna konferencija za medije biće održana u 19.05 časova.

Izlaznost do 14 časova

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je da je danas do 14.00 časova u Srbiji glasalo 32,38 odsto birača upisanih u biračke spiskove. "U Regionu Vojvodine glasalo je 32,62 odsto, u regionu Šumadije i zapadne Srbije 32,13 odsto, u regionu južne i istočne Srbije 33,49 odsto, a u beogradskom regionu 31,86 odsto", naveo je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević na četvrtoj konferenciji za medije RIK-a u 15.00 časova. Kovačević je dodao da je poređenja radi, na prethodnim parlamentarnim i predsedničkim izborima koji su održani 3. aprila 2022. godine, izlaznost do 14.00 časova iznosila 31,56 odsto dok je konačna izlaznost bila 58,6 odsto.

Izlaznost do 12 časova

Danas do 12.00 časova glasalo 21,33 odsto od broja građana upisanih u jedinstveni birački spisak u Srbiji. "U Regionu Vojvodina glasalo je 22,88 odsto, u region Šumadije i Zapadne Srbije 19,58 odsto, u regionu Južne i Istočne Srbije 22,21 odsto, a u beogradskom regionu 20,77 odsto", naveo je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević na trećoj konferenciji za medije RIK-a u 13.00 časova.

Kovačević je dodao da je poređenja radi, na prethodnim parlamentarnim i predsedničkim izborima koji su održani 3. aprila 2022. godine, izlaznost do 12.00 časova iznosila 20,52 odsto dok je konačna izlaznost bila 58,6 odsto.

Do 11 časova glasalo 9,94 odsto od ukupnih birača

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je na drugoj konferenciji za medije u 11.05 časova da je na teritoriji Srbije danas do 10 sati glasalo 9,94 odsto od ukupnog broja upisanih birača, kao i da je nedopustivo svako širenje panike i vršenje pritiska, posebno na društvenim mrežama.

"Poređenje radi, na prethodnim parlamentarnim i predsedničkim izborima, koji su održani 3. aprila 2022. godine, izlaznost je do 10 časova iznosila 9,59 odsto, dok je konačna izlaznost bila 58,60 odsto", naveo je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević rekao je da se glasanje na gotovo svim biračkim mestima sprovodi u najboljem mogućem redu.

"Dužan sam da vas obavestim da je nedopustivo širenje panike i vršenje pritiska na organe za sprovođenje izbora iz pojedinih nevladinih organizacija, posebno na društvenim mrežama. Posebno navođenje tvrdnje da postoje neregularnosti i to paušalno na biračkim mestima, bez navođenja konkretnih biračkih mesta.  Tamo gde ih eventualno bude bilo, probleme će neposredno rešavati članovi Biračkog odbora koji su jedini po zakonu zaduženi da ih rešavaju", rekao je Dimitrijević.

(Telehgraf)

Video: Glasao Nikola Selaković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA