7 APOSTOLA MODERNOG BEOGRADA (3. deo): Kako je Branko Pešić od velegrada preko noći 4. decembra 1970. napravio metropolu (FOTO)

Nakon pet „apostola“ koji su predsednikovali Beogradskom opštinom iz rojalističke fotelje, Jugoslavija je ušla u novu eru posle Drugog svetskog rata, eru socijalizma obeleženu neodređenim snom o svetloj komunističkoj budućnosti. Ipak, i te kako se vodilo računa o sadašnjosti. Priča se tako završava s dva predsednika Skupštine grada od kojih je jedan izgradio Terazijski tunel a drugi Terazijsku česmu vratio kući

Komentari

 • Mile

  Ako je Pesic hvalio Tita zasto vi Beogradani onda hvalite Pesica, a istovremeno kritikujete Tita. Nema logike.

 • Абе

  Zaista, a kao i što stoji u tekstu, teško bi bilo zamisliti život u Beogradu bez onoga što je učinio Branko Pešić. Šta izdvojiti? Ja bih izdvojio brzi protok Evropa-Bliski istok i brzi protok vozila u samom Beogradu. Šta bi bilo da su Gazela, autoput, Autokomanda, Terapijski tunel...izgrađeni samo 10 godina kasnije. A gdje su škole, sportski objekti i mnogi drugi koji spadaju u simbole Beograda. Srbija a posebno Beograd nisu se odužili ovom čovjeku.

  • Beogradjanin

   @Абе

   A ti, covIJeku, da se malo vratis odakle te je dovelo (u taj TeraPijski tunel), pa se tamo udivljavaj kome god hoces, a nemoj nama ovdIJe da objasnjavas koliko su nas poslIJe rata usrecile tvoje dodjoske komunjare!

 • chamdzija

  Ko je gledao dokumentarac “hjustone imamo problem” moze da poveze odakle Pesicu pare za sve te investicije.. Sve se moze kad se ima para..

  • Zevs

   @chamdzija

   Pa tada je Beograd imao 300000 industrijskih radnika.Rakovački basen,IMT,ZMAJ,GALENIKA,BIP,BEKO,KLUZ,ENERGOPROJEKT ,RAD,IVAN MILUTINOVIĆ...

 • Nody

  Tito nikome nije pomogao kao Srbima a najvise ga pljujete...ugrizi ruku koja te hrani kao je to surovo

 • S. M.

  Mora se spomenuti velika zasluga Branka Pešića u izgradnji i obnovi potkopaoničkih sels nakon zemljotresa osamdesetih godina. Tada je bio inicijator da se organizuje Omladinska akcija Kopaonik u Brusu i Lukovskoj banji. Veliki broj akcijaša iz Jugoslavije su gradili narodu kuće i infrastrukturu u ovom nerazvijenom delu Srbije. Branko Pešić zaslužuje da mu se i u Brusu podigne spomenik. Verujem da bi se sa ovi predlogom složili i tadašnji istaknuti omladinski rukovodioci: Baki Andjelković, Mića Nenadić, Slobodan Unković, Branislav Knežević, Slobodan Srbulović, Georgi Genov, Siniša Maksimović, Zlatko Ilić, Vejinović i mnogi drugi.

  • Milan

   @S. M.

   S. M. je spomenuo samo neke ljude omladince i akcijaše tog vremena. Oni su ss mnogima imali sreće i da rade sa Brankom Pešićem i uče od njega.

 • atoa

  BEOGRADEEEEE

 • zemunac

  E ovo je bio gospodin.

 • Siki

  SRBIJO MOJA RAJ SI NA ZEMLJI

 • Savina

  Lepo kaze Gospod da ko hoce da bude prvi taj mora da bude sluga svima. Zato buduci gradonacelnice spremi se se za sluzenje Beogradjanima i danu i nocu i srecno ti bilo

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima