UMRO JE PITER O'TUL: Otišao je jedan od najvećih glumaca u istoriji! (FOTO)

Njegov agent je naveo da je poznati glumac, koji je sedamdesetih godina prošlog veka izlečen od raka, preminuo sinoć u jednoj londonskoj bolnici posle duge i teške bolesti

  • 3

Britanski glumac Piter O'Tul, najpoznatiji po ulozi u filmskom klasiku "Lorens od Arabije" iz 1962. godine, preminuo je u 82. godini, objavio je danas njegov agent Stiv Kinis.

Kinis je naveo da je poznati glumac, koji je sedamdesetih godina prošlog veka izlečen od raka, preminuo sinoć u jednoj londonskoj bolnici posle duge i teške bolesti.

O'Tul, rođen u Irskoj, započeo je karijeru na daskama pozorišta u Bristolu i Londonu kad je imao 17 godina, ali se proslavio tek kad je dobio ulogu u filmu "Lorens od Arabije" Ser Dejvida Lina, preneo je britanski Bi-Bi-Si.

Zapažene uloge ostvario je u spektakularnom i kontraverznom filmu "Kaligula" 1979, zajedno sa Malkolmom MekDauelom i Helen Miren, zatim "Poslednji kineski car" iz 1987, "Svengali" 1983, "Fantomi" 1998.

Za tu ulogu je O'Tul nagrađen prvom od ukupno osam nominacija za filmsku nagradu "Oskar", da bi na kraju 2003. bio nagrađen počasnim "Oskarom" za celokupnu karijeru. On je prvo odbio tu nagradu, izjavivši da bi bilo bolje odložiti uručenje do 80. godine.

- Još sam u igri i možda ću osvojiti i pravu stvar - istakao je tada poznati glumac.

Voleo je da kaže da ga njegova karijera na platnu, ali i na daskama koje život znače, ispunjava emotivno i finansijski, donoseći mu ujedno dobre ljude i prijatelje sa kojima je delio neizbežne padove i uspehe.

U braku sa glumicom Sian Filips dobio je dve ćerke, Pet i Kejt, dok je Lorkan O'Tulov sin iz braka sa modelom Karen Braun.

Kejt O'Tul zahvalila se javnosti na podršci i naklonosti pokojnom velikom glumcu, ali je izrazila želju da njegovoj porodici bude dozvoljen porodični oproštaj, uz napomenu da će u dogledno vreme biti organizovan pomen za O'Tulove poštovaoce.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA