≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

GENIJE SA BALKANA: Otvorio praseći butik, sad mu je samo nebo granica!

Vreme čitanja: oko 2 min.

U planu je otvaranje i Sendvič bara od prasetine

  • 14

Kakav morate genijalac da budete da se dosetite da otvorite praseči butik!

PANIKA NA TAJNOJ TRIBINI U HRVATSKOJ: "Srbi se naoružavaju, moramo da se samoorganizujemo"

MIGRANTI KRENULI PEŠKE IZ BEOGRADA KA HRVATSKOJ: Žele da im se konačno otvore granice

Zahvaljujući domišljatom stočaru, Alenu Bariću (32) iz Ivankova, koji je uvideo nedostatak takve ponude na tržištu, jedinstveni butik u Hrvatskoj kupcima svakodnevno nudi razne vrste pečene prasetine, javlja Glas Slavonije.

Barić se stočarstvom bavi od malih nogu, a svinjogojstvo je porodična tradicija, koju je nasledio od dede i oca i sada tu ljubav nastoji da prenese na svoje sinove. Na imanju je impresivan broj od 150 ovaca, 200 krmača, a godišnje proizvedu i othrane čak 2500 prasića. Stoku prodaju jednom velikom trgovačkom lancu i okolnim mesnim radnjama, ali trenutnom cenom nisu zadovoljni i jedva uspevaju da pokriju troškove, a ono što ostane je za puko preživljavanje.

Alen je nedavno odlučio da napravi i korak dalje - građanima je omogućio da, kada požele da jedu kvalitetno i domaće meso, odu u butik i kupe kilogram pečene prasetine. Prasići se peku u peći i na ražnju na Barićevu imanju u Ivankovu. Takvu uslugu do sada na tom području niko nije nudio. A brojni Slavonci imaju naviku vrućom prasetinom i jagnjetinom s ražnja počastiti se u sujednoj Bosni, uglavnom na Lončarima, gde se uz magistralni put Orašje - Tuzla svakodnevno okreće na desetine prašića i jagnjadi.

Alen do kraja meseca najavljuje otvaranje Prasećeg butika u Osijeku, koji će, za razliku od Vinkovaca, dobiti i dodatan sadržaj – Sendvič bar od prasetine, po uzoru na originalnu priču u Ukrajini.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

MANGULICA ILI OBIČNO PRASE: Evo koje meso je stvarno ZDRAVIJE za jelo! (FOTO) (VIDEO)

Za sada se, kaže, u novootvorenom butiku prosečno proda jedno prase dnevno, ali Vinkovčani sve više dolaze i zanimanje iz dana u dan raste.

- Ja tu ne očekujem neku zaradu. Bitno mi je da u butiku prodajem prasiće iz moje proizvodnje, da radnici zarade za platu i da smo na pozitivnoj nuli. O tome najbolje govori i cena od 70 kuna (1.150 dinara) za kilogram pečene domaće prasetine, što je jeftinije nego u Bosni. Ovo je krvav posao, radi se 25 sati dnevno. To je celi ciklus, koji traži jako puno truda, rada, energije, finansijskih sredstava i odricanja. Trebalo bi više razumevanja za nas i naše muke. Evo, i sada svakog trena očekujem da će nam uleteti neka inspekcija da nas gazi, ali neka, ja se ne bojim - rekao je Alen.

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zule

    12. novembar 2016 | 16:15

    Onda mi imamo 1.000.000 butika. Svasta! Pa to je kod nas standardno. Ne mogu da vjerujem sta covjek prica. Otkrio pecenu prasetinu. U Republici Srpskoj i Srbiji je jeftinije, samo da zna.

  • Dejan

    12. novembar 2016 | 18:36

    Pa to se u Srbiji od vajkada zvalo Pečenjara ili u novije vreme solarijum za prasiće.Pa sta je sledeće sto ce te da nas učite da je na česmi crveno vruća a plavo ladna voda

  • Zane

    12. novembar 2016 | 17:50

    Moj rodjak otvorio "butik" ispod Divčibara pre 50 godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA