Nove tri stvari za koje Hrvati tvrde da su uzroci požara, a nijedna nema veze sa Srbima (FOTO) (VIDEO)

Split je pretrpeo ogromnu štetu, a mnogi sumnjaju da će istraga dati željene odgovore

  • 12

Hrvatska se tokom poslednjih nekoliko dana bori sa stravičnim požarima, a vatrogasci ulažu i poslednje napore kako bi zaustavili vatrenu stihiju na svom primorju. Na udaru su se našli Perun, Korešnica, Solin, Kamensko polje, Sitno Donje i Gornje i druga mesta. Najteže je pogođen Split, gde požari i dalje bukte, a već sada se može videte da će posledice biti kataklizmične. O mogućim uzrocima vatre se već pisalo gotovo svuda, a naše komšije međutim imaju svoju verziju koja su tri moguća uzroka ovih stravičnih požara.

OSTALI SU GAREŽ I PUSTOŠ: Jezivi prizori koje je iza sebe ostavila vatrena kataklizma u Splitu! (VIDEO)

Slobodna Dalmacija piše da je Split prekriven naslagama pepela, da bura nosi dim i do polovine Jadranskog mora, a da građani u očaju posmatraju kako im vatra guta kuće i čitava naselja.

Njihovi mediji smatraju da su uzroci ovih apokaliptičnih scena isključivo nered, nered i nered.

Ističu da bi trebalo da bude više uređenih prostora i čistijih površina oko naselja, sa manje rastinja i šuma.

Na to se ukazivalo i ranije, a dobro je poznato da to uvek predstavlja problem kod ovakvih situacija.

Foto: Tanjug/AP

Dosta se priča i o piromanima koji haraju Dalmacijom. Takođe tu su i teroije da sunce kroz staklene boce pali šume, ali vatrogasci tvrde da nije lako ni da duvanski opušak baš tek tako zapali suvu travu.

U mnogim mestima bar prema njihovim tvrdnjama došlo je do požara u toku noći, pa kao uzroci se ne mogu navesti ni Meces, ni zvezda, ni komete.

Prema pisanju Slobodne Dalmacije, vlada mišljenje da istraga neće pokazati ništa i da to ljudima koji su ostali bez ičega ne bi mogla da pomogne.

Foto: Tanjug/HINA/Milan Šabić

Njima mnogo više znači to što su im se sugrađani našli kada im je bilo najteže, nudeći im smeštaj.

Prema izveštajima koji dolaze iz Hrvatske ovih dana na svu sreću nema povređnih koji zahtevaju hitan prijem u bolnicu. Međutim, vlada mišljenje da i ako nekome zatreba pomoć da će na nju u bolnici morati da čeka i po nekoliko sati, što je gotovo uobičajna scena.

Foto: Tanjug/HINA/MARIO Strmotic

Ljudi su uvereni da ovo što su doživeli ovog leta neće zaboraviti u skorije vreme. Kao zaključak se nameće samo jedna stvar da se lekcije moraju naučiti kako se slične stvari ne bi ponavljale.

Čini se da uzrok požara nije samo jedan već čitava lančana reacija koja je mogla da dovede do mnogo gorih posledica da se na vreme nije reagovalo, prenosi Slobodna Dalmacija.

da podsetimo, ovih dana se na društvenim mrežama pojavljuju komentari u kojima mnogi tvrde da su Srbi odgovorni za podmetnut požar, kao i izjava hrvatskog generala koji je istakao da je to mogao da uradi samo neko ko ne voli Hrvatsku i Jugosloveni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA