Pronađen ubica koji je u crno zavio selo Simnica: U grob poslao dvoje, a u bolnicu osmoro ljudi. U pitanju je bolest koja se prenosi sa životinja (FOTO)

Ubice su krimska kongo hemoragijska i kju groznica...

  • 1

Konačno je pronađen ubica koji je u crno zavio selo Simnica, kod Gostivara, na zapadu Makedonije.

Jeziva smrt kod Doboja: Roj stršljena napao šumara, preminuo od ujeda po glavi i telu

Na Klinici za infektivne bolesti, u najgorim mukama su pre nedelju dana umrli otac i sin iz porodice Miftari, a još osmoro ljudi, koji su u krvom srodstvu sa njima, zadržano je na lečenju.

Nakon laboratorijskih ispitivanja uzoraka uzetih iz krvi ovaca na bačilu iznad sela Simnica, Agencija za hranu i veterinarstvo iz Skoplja je saopštila imena ubica - Krimska Kongo hemoragijska groznica i Kju groznica.

Krimska Kongo hemoragijska groznica je bolest koju prenose insekti, krpelji, komarci i glodari, a od kojih mogu da obole i životinje i ljudi. Ona se kod ljudi manifestuje grozicom, glavoboljom, bolovima u mišićima, povraćanjem, dijarejom i krvarenjem kože.

I Kju groznica se sa životinja prenosi na ljude, a simptomi su groznica, problemi sa disanjem i jetrom. Bolest se širi uzimanjem zaraženog, a ne prokuvanog mleka, kontaktom sa urinom ili izmetom obolelih životinja - ovaca, koza, krava, a njen uzročnik na zemlji i u prašini može da živi duži vremenski period.

Još nisu dobijeni laboratorijski rezultati uzetih uzoraka mleka, sira i vode sa bačila iznad sela Simnica.

U međuvremenu je na bačilu, u selu Simnica i okolini izvršena temeljna dezinfekcija i deratizacija.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA