Hrvatski premijer likuje: "Olujom" smo slomili san o Velikoj Srbiji

Plenković je rekao i da ta, kako je rekao, činjenica obvezuje vlast, celo društvo i nove generacije da odaju poštovanje i počast žrtvi hrvatskih branitelja da nastoje graditi društvo i zemlju onakvom kakvu su sanjali i za kakvu su se zalagali

  • 21

Obeležavanje 22 godine od vojno-policijske akcije hrvatskih snaga Oluja, što se u Hrvatskoj slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja, počelo je danas polaganjem venaca na zagrebačkom groblju Mirogoj i tom prilikom zvaničnici su poručili da je ovo dan odbrane od "velikosrpskog režima" kada je "slomljen san o Velikoj Srbiji".

Kolinda sipala Srbima so na ranu: Oluja je blistava pobeda pod vođstvom Tuđmana

Gradonačelnik Knina: Nadam se da će se Srbi vratiti, ovo je njihova domovina i dedovina

Vence su položili predsednk vlade Andrej Plenković, predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i izaslanica predsednice Hrvatske Maja Čavlović.

Venci su položeni kod spomenika "Glas hrvatske žrtve - Zid boli, kod centralnog krsta" u Aleji poginulih hrvatskih veterana iz Domovinskoga rata, na grobu prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana i na zajedničkoj grobnici za neidentifikovane žrtve.

Premijer Plenković je rekao da je polaganjem venaca odata, kako je rekao, "počast hrvatskim braniteljima i svima koji su za slobodu Domovine dali svoj život i zdravlje u odbrani od velikosrpskog režima Slobodana Miloševića".

Foto: Profimedia/Alamy

Plenković je rekao i da ta, kako je rekao, činjenica obvezuje vlast, celo društvo i nove generacije da odaju poštovanje i počast žrtvi hrvatskih branitelja da nastoje graditi društvo i zemlju onakvom kakvu su sanjali i za kakvu su se zalagali.

- U to vreme je državnička mudrost i odvažnost prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, u kompleksnim međunarodnim i sigurnosnim okolnostima, pridonela oslobađanju ne samo većine okupiranih teritorija Hrvatske,već je značila i strateški preokret odnosa u BiH, sprečavanje nove Srebrenice u Bihaću i da je zahvaljujući Oluji došlo do postizanja Dejtonskog i Pariskog sporazuma - naveo je Plenković, preneli su hrvatski mediji.

Foto: Tanjug/AP

Upitan o podizanju krivične prijave koju je NVO Dokumenta - Centar za suočavanje s prošlošću podneo za zločine počinjene u Uzdolju kod Knina i obližnjim zaseocima od 5. do 8. kolovoza 1995., Plenković je odgovorio da hrvatska vlada "vodi računa o dignitetu Domovinskog rata i svemu na čemu je Hrvatska utemeljena".

- Istovremeno, Hrvatska je demokratska država i država u kojoj postoji sloboda govora i aktivnosti svih udruženja - rekao je.

Predsednik Sabora Goran Jandroković je rekao da je operacijom Oluja, kojom je oslobođena skoro petina okupiranih teritorija, "slomljen san o Velikoj Srbiji" i da je "Hrvatska u Oluji iskazala zajedništvo svih ljudi, veliku vojnu silu te pokazala da se i u složenim međunarodnim odnosima mogu ostvariti željeni ciljevi".

Foto: Profimedia

Istakao je i je ovo "dan sećanja na sve poginule za Hrvatsku, a s posebnim poštovanjem i prvog hrvatskog predsednika Tuđmana bez čije vizije i razumevanja međunarodnih okolnosti projekt stvaranja hrvatske države ne bi bio ovako uspešan".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S.C.

    4. avgust 2017 | 18:28

    Sa olujom ste podigli vase ustastvo.

  • Košava

    4. avgust 2017 | 23:28

    Šta ste slomili bede ljudske ?

  • zoran

    4. avgust 2017 | 18:17

    Da smo ih tuzili na vreme ne bi se busali kao gusani ali nikad ne sme biti zaboravljeno i oprosteno dok je sveta i veka . Odsteta 30-tak milijardi pa da vidimo kako cemo dalje!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA