Bliznakinje Ana i Anja (2) se sa roditeljima popele na vrh Triglava: Ovu avanturu pamtiće celog života (FOTO) (VIDEO)

- Penjanje je trajalo dva dana. Prvo smo se popeli do Planinke, a narednog dana smo se popeli i na sam vrh. Iako je vreme bilo maglovito, deca su sve to dobro podnela - priseća se Joce Smilevski, koji je do sada osvojio Mon Blan, Konkagvu, Monte Rosu, Olimp, Musalu, Vihrem

  • 6

Sa nepune dve godine, bliznakinje Ana i Anja iz Bitolja, na jugu Makedonije, popele su se na Triglav, najviši vrh u Sloveniji na 2.864 metara nadmorske visine. Iako pentranje po planini nije bila njihova, već želja njihove majke Nataše Stevanovske Ilieve, koja je jednom već bila na Triglavu, devojčicama će do kraja života to sigurno ostati kao lepa uspomena.

Balkanci osvojili najviši vrh Svete iranske planine: Planinari iz bivše Juge poručili svima da "tamo ne odsecaju glave" (FOTO)

Zajedno sa roditeljima bliznakinja, na Triglav se penjao i njihov dobar prijatelj Joce Smilevski ( 59 ), član planinarskih društava Đorđi Naumov i Pelister iz Bitolja.

Foto: tera.mk

On je novinarima lokalne televizije Tera i otkrio da je želja majke bliznakinja bila da se sa suprugom i svojim devojčicama popne na Triglav.

Foto: tera.mk

Iako se po planinama penje više od 25 godina, Smilevski kaže da mu je u njegovom dosadašnjem planinarskom iskustvu ovo bio najveći izazov, jer je na leđima u svom rancu nosio malu Anju.

Foto: tera.mk

U rancu kod oca Trajčeta Ilieva bila je njena sestrica Ana, a majka Nataša je u svom rancu nosila sve drugo što je potrebno za bliznakinje.

Foto: tera.mk

- Želja Nataše je bila da se ponovo popnemo na vrh Triglav, koji je jedan od najtežih vrhova za penjanje na bivšim jugoslovenskim prostorima - kaže Smilevski.

U osvajanje Triglava oni su krenuli uoči Iilindana, i sve je, kaže Smilevski, proteklo u najboljem redu. Nakon šest sati pešačenja stigli su do planinarskog doma na 2.332 metra, gde su prenoćili, a narednog dana su krenuli ka cilju – vrhu Triglav.

Foto: tera.mk

- Penjanje je trajalo dva dana. Prvo smo se popeli do Planinke, a narednog dana smo se popeli i na sam vrh. Iako je vreme bilo maglovito, deca su sve to dobro podnela - priseća se Joce Smilevski, koji je do sada osvojio Mon Blan, Konkagvu, Monte Rosu, Olimp, Musalu, Vihrem i mnoge druge planinske vrhove.

Foto: tera.mk

Pogledajte video:

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • planinar

    7. avgust 2017 | 10:16

    One neće pamtiti,ali roditelji hoće.Malo je rizično penjati se sa malom decom na te litice i provalije.Naš narod kaže da đavo nespava,a ponekad ga i sami tražimo.Zašto izazivati sudbinu,a posle celog života se kajati.Nikako neodobravam ovaj" podvig "sa malom decom,zarad slika koje neželim da gledam, i nekih novopečenih neodgovornih roditelja,koji će se sutra hvaliti sa kako su oni kul.

  • Boris

    7. avgust 2017 | 09:49

    Ludost ili hrabrost?

  • Samopitam

    7. avgust 2017 | 09:43

    Kako ce da im ostane u "lepom secanju" ako deca pocinju da pamte tek od 3.godine zivota,a bliznakinje pomenute u tekstu imaju dve godine ???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA