≫ 

Balkanci osvojili najviši vrh Svete iranske planine: Planinari iz bivše Juge poručili svima da "tamo ne odsecaju glave" (FOTO)

U mešovitoj balkanskoj ekspediciji učestvovala su i tri člana Planinarskog društva Kožuf iz Đevđelije

  • 0

Članovi Planinarsko sportskog kluba "Balkan" iz Beograda ponovo su osvojili najviši vrh Irana – Damavand, koji se nalazi na 5.671 metara nadmorske visine. Za razliku od pre dve godine, kada su se sami penjali, sa njima su ove godine išli planinari iz Makedonije i Bosne i Hercegovine, ali svi nisu uspeli da se popnu do samog vrha.

Zrenjaninac Slavoljub je naš heroj: Slepi planinar uspeo je da osvoji jedan od najviših vrhova Srbije (FOTO)

Foto: pkbalkan.org

Na najviši vrh Irana – Damavand, kako su 1. avguta uveče izvestili Milanka i Aca na Fejsbuk stranici Planinarsko sportskog kluba Balkan, ispelo se 12 planinara - iz Srbije šestoro, iz Makedonije četvoro i troje iz BiH. Četvoro planinara je uspelo da stigne do visine od 5.100 metara, a jedan planinar do 5.300 metara visine.

Foto: pkbalkan.org

U mešovitoj balkanskoj ekspediciji učestvovala su i tri člana Planinarskog društva Kožuf iz Đevđelije. Do vrha Damavand stigli su Risto Karkalašev i Petranka Nikova. Treći član makedonske ekipe, Ljubica Karajakova je zbog iscrpljenosti, sa još nekoliko članova mešovite balkanske ekspedicije, ostala u baznom logoru na visini od 5.100 metara nadmorske visine.

Foto: pkbalkan.org

Ovo nije prvi put da članovi Planinarsko sportskog kluba Balkan iz Beograda osvajaju najviši vrh Irana – Damavand. To su uradili i u avgustu 2015. godine, a na dalek i neizvesan put su krenuli uprkos upozorenjima prijatelja da je u Iranu veoma opasno.

Foto: pkbalkan.org

- “Čekaj, tamo odsecaju glave”…”Hoćeš da te zarobi ISIS?”… Ljudi, Iran, Persija, drevna civilizacija, znate, tamo ne seku glave… Spremajući se za put u Iran često sam slušao ovakve, i slične komentare kolega sa posla. Nisam mogao da verujem da takve CNN izjave čujem od ljudi sa akademskim obrazovanjem. A opet, pitao sam se šta nas tamo zaista čeka - napisao je u svom opširnom izveštaju vodič grupe Vuk Tubić, nakon povratka u Beograd.

Foto: Facebook

Prema njegovim rečima, Damavand je ugašeni stratovulkan na masivu Alborz i sa svojom visinom od 5.671 metara nadmorske visine predstavlja najviši vrh Irana i najviši vulkan u Aziji. Nalazi se južno od kaspijskog jezera i stotinak kilometara severno od Teherana.

Foto: Facebook

Može se reći da je Damavand na neki način Sveta planina Iranaca, ono što je za Grke Olimp. Nije tehnički zahtevan, ali lepa visina i prisustvo opasnih sumpornih isparenja na vrhu traže ozbiljne pripreme i jako dobru planinarsku kondiciju.

Tako da Damavand predstavlja izazov i obavezan korak u planinarskoj karijeri svakog planinara koji stremi velikim visinama.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA