Ušli su u uništenu rodnu kuću Radeta Končara, narodnog heroja Jugoslavije: Srpski dom u Hrvatskoj je devastiran (VIDEO)

Obrasla u visokoj travi, kuća narodnog heroja i organizatora NOB-a u Hrvatskoj nema ni prozore

  • 9

Rodna kuća narodnog heroja Jugoslavije, Radeta Končara u selu Končarev kraj pored Plitvičkih jezera potpuno je uništena, zapuštena i prepuštena zubu vremena.

SRBE NA VRBE, ALAH JE VELIKI: Oskrnavljen spomenik srpskim žrtvama u Doboju!

Ovo je još jedan u nizu sličnih "propusta" u Hrvatskoj, a koji se tiču očuvanja spomenika iz vremena SFRJ i predratne Jugoslavije.

Jedan korisnik Tvitera nedavno je posetio ovu kuću i snimio šta je tamo zatekao.

Obrasla u visokoj travi, kuća narodnog heroja i organizatora NOB-a u Hrvatskoj nema ni prozore, dok se fasada polako raspada. Međutim, najgora situacija je zapravo unutra, gde se mogu videti fekalije na sve strane, pokraden nameštaj a ono što je od njega ostalo je potpuno uništeno i polomljeno.

 

Podsetimo, Rade Končar je u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji bio jedna od najvećih partizanskih ikona. Posle Aprilskog rata, bio je aktivan na organizovanju akcija protiv okupacione vojske i njenih kolaboracionista. Bio je koordinator napada na ustaške jedinice i učestvovao u osnivanju partizanskih odreda i organizovao pokret otpora prema italijanskoj okupacionoj vojsci.

Među prvima je dobio zvanje Narodnog heroja Jugoslavije, a Trinaesta proleterska udarna brigada Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, dobila je ime po njemu. Njegovi posmrtni ostaci su posle rata, preneseni iz Šibenika i sahranjeni u Grobnicu narodnih heroja na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Sudbinu sličnu njegovoj deli i kuća slavnog pisca Branka Ćopića u Hašanima u Bosanskoj krajini.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Katolik- Bosanac

    14. avgust 2017 | 18:14

    Vjecna slava heroju Koncaru i svim drugim koji su dali zivote protiv okupatora za danasnju slobodu. Ziveo NOB.

  • Ma

    14. avgust 2017 | 23:11

    Palili su oni i Teslinu kucu.Ali sada ne smeju jer je to naucnik svetskih razmera.Pa bi dobili po usima.Inace i te kako bi opte oni to malo pripalili posto nisu prisvojatali coveka pa im cinjenicno nabijeno na nos istinom sta je covek glavom i bradom.Pa jos i Amerikanci im zapusili usta po tom pitanju.Te bi mu itekako sa apetitom zapalili kucu da mogu.A mi njima cuvamo kucu Bana Jelacica u Novom Sadu i niko im to ne dira.E to su te kulturoloske razlike a za nas kazu da smo "barbari" a u stvari suprotno vidi se ko je ko...

  • Rile

    15. avgust 2017 | 00:00

    U Hrvatskoj? Pogledajte šta Srbi rade sa nasleđem u Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA