Bošnjaci obnovili spomenik srpskim žrtvama iz Drugog svetskog rata

Inicijativu za obnovu spomenika pokrenulo je Udruženje građana "Ja, Josip Broz Tito" i Udruženje antifašista iz Cazina pre dve godine, a radovi su odlagani zbog nedostatka novca

  • 33

Obnova spomenika srpskim žrtvama ustaških zločina iz Drugog svetskog rata završena je 27. jula, a zanimljivo je da su ga obnavljali isključivo Bošnjaci Cazina.

TITO VAMPIR, SMRT KOMUNIZMU: Na Partizanskom groblju u Mostaru osvanuli ustaški simboli i uvredljivi grafiti

Radovi na obnovi spomenika u mestu Mihaljevac, koji je podignut 1956. godine, su završeni na Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine, preneo je Klix.

Inicijativu za obnovu spomenika pokrenulo je Udruženje građana "Ja, Josip Broz Tito" i Udruženje antifašista iz Cazina pre dve godine, a radovi su odlagani zbog nedostatka novca.

Proijekat je priveden kraju zahvaljujući dobrovoljnim prilozima članova Udruženja i ostalih građana Cazina, kao i sredstvima iz Kancelarije potpredsednika Federacije.

- Spomenik je u poslednjem ratu oskrnavljen i mi smo odlučili da ga obnovimo. Finansijsku pomoć nudili su nam i Srbi iz Bosanske Krupe i Inđije, ali mi to nismo prihvatili jer su naši ljudi spomenik oskrnavili, pa smo hteli sami da ga obnovimo - rekao je za Klix.ba predsednik Udruženja "Ja, Josip Broz Tito" Sead Kličić.

On je dodao da je spomenik podignut u "čast nevinih civilnih žrtava koje su ustaše poubijale 1941. godine".

- Srpsko stanovništvo tada je skupljano po okolnim selima, pre svega u naseljima Osredak i Miostrah, i ovde su dovođeni i ubijani, a prema podacima u toj grobnici se nalazi oko 800 tela - zaključio je Kličić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bozidar Skobic

    14. avgust 2017 | 23:07

    Sa duznim postovanjem odajem priznanje onima koji ovo ucinise i vjeru u postenje povratise! Hvala im za cist obraz! Obnavljanjem spomenika - obnavljaju nadu u zajednistvo!

  • Goran

    14. avgust 2017 | 23:51

    Ko ne postuje svoje,nece ni tudje......E ovi sto pisu negativne komentare,bez obzira koje su veroispovesti,oni ne postuju ni sami sebe a kamo li druge.

  • Tuzlak

    14. avgust 2017 | 23:16

    Ja sam musliman iz Tuzle, vjera u ljude se može vratiti. Trebali biste svi doći na mjesec dana da se družite sa nama Tuzlacima, i da shvatite da nema svrhe da se mrzimo. Ja volim otići kod druga zLatana na pravoslavni Božić, on meni da dođe na Bajram. Volim kod Ivana otići na katolićki Božić.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA