≫ 

Koliko košta radikalizacija Bosne: Javna tajna da se za burku plaća 100 evra mesečno, a ugovor za džihad 300 evra (CENOVNIK)

Ista novčana suma plaća se i Bošnjacima koji pristanu da puštaju vehabijske brade, a ukoliko cela porodica pređe na praktikovanje radikalnog islama, dobija 200 evra

  • 26

Član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević tvrdi da je nedavna izjava austrijskog ministra spoljnih poslova Sebastijana Kurca da se u Sarajevu “ženama plaća da potpuno pokrivene izlaze na ulicu” apsolutno tačna.

Bez burki i u Austriji: U oktobru stupa rigorozan zakon

Galijašević ističe da je svima koji žive u Federaciji BiH već dugo poznat i cenovnik na osnovu kog, kako kaže, radikalne islamističke grupe iz Saudijske Arabije "kupuju duše" umerenih bosanskih muslimana.

- Ministar spoljnih poslova Austrije je previše ozbiljan čovek da bi iznosio u javnost tako ozbiljne tvrdnje ako za njih nema pokrića. Saudijske nevladine organizacije kao što su "El Haramejn", "Benevolens internešenal" i "Taibah", koje se već godinama nalaze na crnim listama Saveta bezbednosti UN zbog povezanosti s terorizmom, glavni su finansijeri radikalizacije Bošnjaka u BiH – tvrdi Galijašević.

Dodaje da je u svim većim gradovima FBiH već dugo javna tajna da se ženama koje prihvate da celo telo pokriju po strogim šerijatskim pravilima na mesečnom nivou isplaćuje 100 evra.

- Ista novčana suma plaća se i bošnjačkim muškarcima koji pristanu da puštaju duge vehabijske brade - kaže Galijašević.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

- Ukoliko cela porodica pređe na praktikovanje radikalne verzije islama, za to se dobija dodatni mesečni bonus od 200 evra. Ako je, pak, pojedinac spreman da potpiše ugovor o tome da će se odazvati pozivu na džihad, bez obzira u kom delu sveta se vodila “sveta borba”, to se plaća 300 evra mesečno – tvrdi Galijašević.

Inače, zanimljivo je da je na tvrdnje austrijskog ministra spoljnih poslova da se Bošnjakinjama plaća da pokrivene izlaze na ulicu odmah oštro reagovala Islamska zajednica u BiH, koja je Kurcovu izjavu nazvala “neprimerenom”.

- Islamska zajednica nema saznanja da bilo ko plaća muslimanke u BiH da se oblače na određeni način. Stojimo pri tome da svako ima pravo, pa i muslimanke, da se oblače na način koji žele - navodi se u saopštenju.

Foto: flickr/Institute for Money, Technol

Međutim, sociolog religije iz Tuzle Mehmedalija Nuhić ističe da on lično, kao i njegovi prijatelji, poznaju veliki broj donedavnih bošnjačkih ateista ili sledbenika umerene bošnjačke verzije islama koji su, kako kaže, dobili novac za “mnogo čvršće povezivanje s Alahom”.

- Posebno je zanimljiv slučaj jedne žene koja je od evropski moderno odevene osobe počela da u grad izlazi potpuno pokrivena. Stvari su se promenile kada je iz nekih razloga nekoliko meseci prestala da joj stiže novčana uplata, posle čega je ponovo počela da se odeva moderno – kaže Nuhić.

Dodaje da se na meti organizacija i NVO iz arapskog sveta, koje su spremne da plate bosanskim muslimanima za usvajanje arapskog načina života i praktikovanja vere, uglavnom nalaze pojedinici i porodice lošeg imovinskog i socijalnog stanja.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

- Ljudi koji su bez posla i bilo kakvih primanja lake su mete takvim misionarima. To je posebno tragično, jer bi vera i način njenog ispoljavanja trebalo da bude lična stvar svakog pojedinca, a ne nešto što se kupuje novcem – kaže Nuhić.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio da će od kolega iz austrijskih službi bezbednosti pokušati da dobije informacije o navodnom plaćanju bosanskih muslimanki da pokrivene izlaze na ulicu.

- Pretpostavljam da Kurc tu izjavu nije dao napamet i da mu je neko dao te podatke. Zabrinjavajuće je ako je to istina, a da mi to ne znamo. Postavlja se pitanje ko daje novac za to, ako je istina, otkud dolazi i koje je poreklo tog novca. I dalje to držim s rezervom – rekao je Mektić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA