≫ 

Manastir Krupa u Dalmaciji obeležava 700 godina postojanja: Najzapadniji pravoslavni hram na ovim prostorima (FOTO)

U Obrovcu danas živi oko hiljadu Srba, a posle "Oluje" taj kraj je opusteo

  • 12

Manastir Krupa u Dalmaciji koji je sagrađen u vreme kralja Milutina 1317. godine, obeležava 700 godina postojanja.

Danas je Velika Gospojina, a ovo su sva narodna verovanja na jednom mestu: Evo šta danas nikako NE SMETE da radite!

Manastir koji je posvećen Uspenju Presvete Bogorodice čiji se praznik danas slavi, najzapadniji je pravoslavni manastir na ovim prostorima koji je vekovima okosnica opstanka srpskog naroda.

Temelje manastira Krupe postavili su monasi iz manastira Krupe na Vrbasu uz pomoć kralja Milutina, tokom svoje duge istorije taj manastir često je stradao u raznim najezdama, ali je uvek obnavljan.

- Materijalna svedočanstva istorije srpskog pravoslavnog naroda tog kraja, govorim o Bukovici, koja su koncentrisana u riznici manastira govore o jednoj neverovatnoj koncentraciji materijala primenjene umetnosti. To su bogoslužbeni predmeti koji se mogu videti u muzeju u jednoj odaji konaka, u manastiru gde se mogu videti ikone, triptisi, diptisi, putiri - rekao je direktor Arhiva SPC Radovan Pilipović.

On dodaje da manastir ima bogatu staru zbirku štampanih i bogatu zbirku rukopisnih knjiga.

Zapis na svodu manastirske crkve svedoči da je obnavljana u vreme cara Dušana, a kraljevi Milutin, Stefan Dečanski i Dušan, izdavali su manastiru darovnice u vidu zemljišta za izdržavanje, što se vidi u turskim fermanima.

Foto: Telegraf

Manastir je darivala 1494. godine i mati Angelina, srpska despotica.

U mletačko-turskim ratovima manastir je teško stradao, dok je u 19. veku brojne bogoslušbene knjige i druge vrednosti za manastir pribavio arhimandrit Gerasim Zelić. Velika stradanje manastir je pretrpeo i 1941. i 1995. godine.

Foto: Telegraf

- Prisustvo manastira Krupe upravo govori o jednoj ukorenjenosti srpskog naroda da manastir Krupa nije neka slučajnost prisustva srpskog naroda na tolikom zapadu nego jedan stožer - navodi Pilipović.

U blizini Krupe u Obrovcu danas živi oko hiljadu Srba. Posle "Oluje" taj kraj je opusteo, kaže, Dragan Komazec koji ima imovinu u Žegaru kod Obrovca.

Foto: Telegraf

- Prostori na kojima smo živeli su bili pretežno srpska područja nastanjena pravoslavnim stanovništvom i prezimena Komazec, Milić, Zelić, Jovancević su iz tog kraja - rekao je Komazec.

Obnova Krupe počela je 2000. godine, pa se u velelepnom manastiru odvija monaški život, one malobrojne Srbe dočekuju arhimandrit Gavrilo i vladika Dalmatinski Fotije.

Mladi ljudi koji su izbegli iz Republike Srpske Krajine u Srbiju 1995. godine sinoć su organizovano krenuli iz Beograda ka manastiru. "Krajiška omladina" prisustvovala je liturgiji u 9 časova, kao i kulturno-umetničkom programu.

Iguman je uručio zahvalnice svima koji su donirali novac za izgradnju i restauraciju manstira.

(K.Bezbradica-k.bezbradica@telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Komazec

    28. avgust 2017 | 16:44

    Moj krš , moja otadzbina

  • Podeli pa vladaj!

    28. avgust 2017 | 17:45

    Dolazak Slovena u 7veku i pokrštavanje u 8veku. Hrvatska Krstionica kneza Višeslava iz 8veka na njoj krst sa Hrvatskim pleterom(onaj na tabli HOS-a). Kraljevina Hrvatska prva u ovum delu Evrope još 920g. Raskol Crkve 1054g otcepljenje i stvaranje Pravoslavlja. Ubistvo poslednjeg hrvatskog kralja Petra Svačića 1097g. Raspad KH i zajedništvo sa Madjarima 1102g. Papa kruniše prvog srpskog kralja Stefana 1217g. Stvaranje i priznanje harlotske SPC 1219g! Stravanje Srpskog Carstva 1345 traje do smrti Uroša 1371g. Bitka na Kosovom polju 1389g. posle počinje ropstvo i stradavanje i zlo i mržnja... Do srpske Crne ruke i pokretanja najvećeg zla u istoriji ww1 i uništenja katoličke Austrougarske pa do Jezuitske osvete sa Ustašama u Jasenovcu u ww2 pa do srpskog genocida za Veliku srbiju 90ih pa je sada opet Vatikan na redu. Masoni i svetski moćnici su nekako morali da podele Slovenski narod koji je najveći narod na ovoj planeti a to im je bilo naj lakše verom…

  • BOZA ZEMUNAC

    28. avgust 2017 | 17:35

    Srećna slava,Bog vas čuvao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA