Drama na Veliku Gospojinu kod manastira Treskavec, požar pretio da proguta pravoslavni hram: Sumnja se da je namerno podmetnut (VIDEO)

- Odgovorno tvrdim da su ovi požari namerno podmetnuti, pošto su viđene osobe kako pale i beže - izjavio je Stanko Koleski, komandir teritorijalne protivpožarne jedinice

  • 0

Uoči velikog hrišanskog praznika Uspenje Presvete Bogorodice, u narodu poznatom kao Velika Gospojina, ponovo je izbio požar blizu manastira Treskavec kod Prilepa, na jugu Makedonije, preteći da proguta ovaj pravoslavni hram.

Drama u Novom Pazaru okončana: Vatrena stihija koja je pretila kućama je ugašena

Požar je sinoć izbio sa prednje strane manastira, gotovo na istom mestu gde je 23. avgusta bio stavljen pod kontrolu.

Dok se služila večernja bogoslužba u manastirskoj crkvi, koja nosi ime praznika Uspenje Presvete Bogorodice, vatrogasci i građani volonteri su se borili sa vatrenom stihijom oko manastira.

Uprkos opasnosti od plamenih jezika, više stotina građana sinoć je prisustvovalo večernjoj bogoslužbi u manastiru Treskavec. Svima njima je dobrodošlicu u dvor Majke Božije poželeo otac Kalist.

- Zahvalan sam Bogu što živim u manastiru koji je izgrađen ljubavlju Prilepčana i koji vekovima opstaje - rekao je otac Kalist na sinoćnjoj bogoslužbi posvećenoj Uspenju Presvete Bogorodice u crkvi manastira Treskavec.

Printskrin: Youtube

- Uprkos svim iskušenjima sa požarima koji nam se dešavaju poslednjih nedelja, vidim da je manastir pun Prilepčana, koje ni vatrena stihija nije sprečila da dođu - kaže otac Kalist.

- Odgovorno tvrdim da su ovi požari namerno podmetnuti, pošto su viđene osobe kako pale i beže. Ovo prelazi u bezobrazluk, jer je vatra, koja je ponovo bila zapaljena, uzela ogroman zamah, pa je u nedelju zahvatila nekoliko vikendica, voćnjaka i vinograda. Nadam se povoljnijim vremenskim uslovima, da vetar ne dobije drugi pravac. U međuvremenu, za svaki slučaj, oko manastira dežuramo sa dva protivpožarna vozila - izjavio je Stanko Koleski, komadir teritorijalne protivpožarne jedinice iz Prilepa.

Gradonačelnik ovog grada, koji je kasno sinoć došao u manastir Treskavec, pozvao je institucije i šumsku policiju da uhvate i kazne bar jednu osobu koja potpaljuje šume i time dovodi u opasnost celu prilepsku okolinu.

Pogledajte video:

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA