Kapetan Dragan uskoro na slobodi, iako je tek danas osuđen na 15 godina: Advokat otkrio ono o čemu niko nije razmišljao

Vasiljkovića je danas sud u Splitu osudio za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima. Optužen je za zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku stanicu u Glini

  • 9

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, koga je danas sud u Splitu prvostepeno osudio na 15 godina zatvora, uskoro bi mogao da bude pušten na slobodu. Ovo je za Index.hr rekao njegov advokat, Tomislav Filaković, koji podseća da je kapetan Dragan pre više od 11 godina uhapšen u Australiji, a obično se vreme provedeno u pritvoru računa u zatvorsku kaznu.

Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora! (VIDEO)

Pre nego što su izrekli presudu kapetanu Draganu, ispred suda su mu ostavili dve poruke: Obe su slutile šta će se desiti (FOTO) (VIDEO)

Vasiljković je odslužio više od dve trećine kazne, koja je još nepravosnažna, u pritvoru, i po tom osnovu mogao bi da uskoro izađe na slobodu.

- To podrazumeva da se odmah pristupi izvršenju kazne, koja je formalno odslužena i ovo bi, u tom smislu, bila očekivana presuda da pokrije dosadašnji ekstradicijski pritvor i istražni zatvor - izjavio je advokat Tomislav Filaković.

Filaković smatra i da, ako Vasiljkovic zatraži upućivanje na izdržavanje kazne zatvora pre pravosnažnosti presude, može odmah zahtevati i uslovni otpust jer je za to ispunjena zakonska pretpostavka.

Vasiljkovića je danas sud u Splitu osudio za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima. Optužen je za zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku stanicu u Glini.

Foto: Profimedia/AFP

Prošle sedmice Vasiljković je izneo svoju odbranu i odbacio krivicu. On je rekao da je žrtva montiranog političkog procesa, i da mu je oduzeto 12 godina života.

Toliko je Hrvatska čekala da Australija odluči da izruči kapetana Dragana hrvatskom pravosuđu.

Vasiljković je optužen da je kao zapovednik Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih srpskih snaga, odnosno zapovednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih snaga Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Na teret mu se stavljalo i da je tokom juna i jula 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi i tokom februara u 1993. u Bruškoj kod Benkovca "mučio, zlostavljao i usmrtio zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije".

Foto: Tanjug/HINA/ Mario Strmotic

Uz to je optužen i da je tokom jula 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovednikom tenkovske jedinice JNA," izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu i prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje."

Tokom napada, oštećeni su i uništeni civilni objekti, stanovništvo naterano na beg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Daljinac

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Podgorica

    26. septembar 2017 | 22:10

    Bog ti dao zdravlja. Branio si srpsku nejac od nacista.

  • Cika Velja

    26. septembar 2017 | 22:45

    Avionski napad na kolonu civila kaja bezi je za Hrvate herojski cin,a ovaj covek je za njih zlocinac??? I to je nacija za pomirenje i saradnju? Kako god ko goce,ali ja jok!!!

  • Pop

    26. septembar 2017 | 22:08

    Komadante moj, bio si jedan od rijetkih boraca i oficira koji si krajnje korektno i dostojanstveno imao stav prema zarobljenicima dal vojni ili civilni!Niko se nije usudio da maltretira zarobljenika jer je bio rigorozan prema nasem vojniku koji je pokusao ili uradio to!Zovi samo sa tobom uvjek i zauvjek!Tvoj mali!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA