Američki sud odbacio tužbu žrtava NDH protiv Hrvatske: Srbi, Jevreji i Romi ostaju bez odštete od 3,5 milijardi dolara

Žrtve Pavelićeve NDH, odnosno tužba "Lalić i drugi protiv RH", koja je pokrenuta krajem maja 2016, odbačena je nakon četiri održana ročišta

  • 6

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je danas da je Okružni sud Severnog okruga Istočnog područja Illinoisa u Čikagu odbacio tužbu u predmetu u kojem je grupa tužitelja od Hrvatske zahtevala isplatu odštete od 3,5 milijardi dolara za, kako navodi, navodno oduzetu imovinu hrvatskim Jevrejima, Srbima i Romima tokom Drugog svetskog rata.

Hrvatska dobila tužbu žrtava NDH: Srbima, Romima i Jevrejima da se isplati 3,2 milijarde evra odštete

Žrtve Pavelićeve NDH, odnosno tužba "Lalić i drugi protiv RH", koja je pokrenuta krajem maja 2016, odbačena je nakon četiri održana ročišta u fazi rasprave o formalnim pretpostavkama za vođenje spora.

Iako je, kako se navodi, tužba odbačena pre rasprave o meritumu spora, Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova ponavlja da Hrvatska, kako to jasno stoji i u izvorišnim osnovama Ustava RH, nije nasleldnica Nezavisne Države Hrvatske te da kao takva ne snosi i ne može snositi bilo kakvu odgovornost za zločine počinjene tokom tog razdoblja, navodi se u saopštenju.

- Iako je tužba odbačena pre rasprave o meritumu spora, Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova ponavlja da Hrvatska, kako to jasno stoji i u Izvorišnim osnovama Ustava Hrvatske, nije naslednica Nezavisne Države Hrvatske i da kao takva ne snosi i ne može snositi bilo kakvu odgovornost za zločine počinjene tokom tog razdoblja - navodi se u saopštenju hrvatskog ministarstva.

Pošto se proletos u medijima pojavila informacija o tužbi u Čikagu, američki advokat Džonatan Levi rekao je za Balkansku istraživačku regionalnu mrežu (BIRN) da je ona nevažeća i da je njegovim klijentima Lizabet Lalich i Bogdanu Kljaiću, čija se imena nalaze među podnositeljima tužbe, ukraden identitet.

Advokat zastupa dvoje klijenata u slučaju protiv Vatikana, od koga potražuju novac koji su ustaše položile u Vatikansku banku.

On je rekao i da je najmanje još troje navodnih tužitelja umrlo i da pretpostavlja da ni oni nisu znali za tužbu. Prema njegvoim rečima, Lalić i Kljajić ne žele da tuže Hrvatsku, koja je po međunarodnom pravu država naslednica Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Daljinac

(Telegraf.rs/Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pa da

    30. septembar 2017 | 12:11

    To vam dodje ono prvo koljes polse kazes nisam ja...U svakom slucaju jos jedan pokazatelj ko su nam iskreni neprijatelji.Evropska unija,Sjednijenje drzave i Britanija su nasi neprijatelji i naj gori fasisti mrzitelji svega sto je Srpsko mrze generalno slovene u globalu pogotovo Ruse i Srbe i naravno pravoslavce.Dobri su im oni koji su im poslusni i koje mogu da iskoriste samo za ostvarenje svoji ciljeva zato i trpe neke.A mi sto pre treba da se okrenemo Rusiji i Kini i da zaboravimo na zapad i na evropsku uniju sto pre...

  • LN

    30. septembar 2017 | 21:19

    Kako nije naslednica kad je proterala ili istrebila sve srpsko ? Dizu spomenike ustasama i najvecim koljacima i isticu svuda ustaške simbole. Predsednica slusa ustaške pesme i slavi oluju najvece etnicko ciscenje u Evropi posle drugog svetskog rata. Tacniji naziv ove trule nazovi države bi bio nova ndh

  • Srbo Č

    30. septembar 2017 | 13:59

    Djavo štiti vraga

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA