≫ 

Ko je kriv za vršnjačko nasilje, deca ili odrasli? Đaci su brutalniji, devojčice se sve češće tuku, a kazna može da bude i zatvor!

Za strašan slučaj vršnjačkog nasilja nad učenicom Osnovne škole "Sveti Sava" u Banjaluci, školsko osoblje saznalo je od policije

  • 9

Šokantan slučaj nasilja u Banjaluci, gde su, u centru grada, četiri četrnaestogodišnjakinje u subotu naveče brutalno pretukle vršnjakinju, učenicu Osnovne škole "Sveti Sava", pokazuje da prosvetni radnici nemaju dovoljno mehanizama da se sami izbore s nestašlucima đaka, smatraju stručnjaci.

Brutalno nasilje devojčica u Banjaluci: Tukle su svoju vršnjakinju do krvi, vređale je i šutirale, pa tražile da im se izvini i ljubi đon (VIDEO)

Nemili događaj, koji je uznemirio mnoge, kako u Banjaluci, tako i šire, prijavljen je prekjuče policiji, koja je istog dana identifikovala nasilnice. Tinejdžerku su, kako saznaju "Nezavisne", pretukle zbog momka, koji nije njen, a poljubila ga je pre godinu dana.

Ona je, naime, već godinu dana zbog jednog srednjoškolca bila u sukobu s vršnjakinjom, jednom od četiri koje su je u subotu istukle.

- Devojčica, čiji je momak u pitanju, već dugo na društvenim mrežama vređa devojčicu koja je u subotu pretučena. Njih dve su se srele i u petak i pretučena devojka je ovu povukla za kosu. U subotu je usledila osveta. Sa tri drugarice, ova ju je dočekala i premlatila u haustoru u Ulici Veselina Masleše (Gospodska) - pojašnjava izvor "Nezavisnih".

Printksin; Youtube/Igor P

Miroslav Popržen, direktor škole na Laušu koju pohađa premlaćena, odlična učenica primerenog vladanja, ističe da što pre treba da se pogledamo u oči sa realnošću. Školama su, kaže, oduzete ingerencije koje su nekada imale, a one su istovremeno pod lupom svih - od đaka do roditelja. Pa i tetaka.

- Mi više nemamo nikakvih instrumenata! Nama su nametnuti kojekakvi protokoli, a ruke su nam svezane, ne smemo ništa! U zakonu nam se samo preti - ako nastavnik uradi ovo, biće ovo, ako direktor uradi ovo, biće smenjen. O čemu se radi?! Kakva je odgovornost roditelja - pita Popržen.

Za strašan slučaj vršnjačkog nasilja nad učenicom Osnovne škole "Sveti Sava" školsko osoblje saznalo je od policije.

Na snimku koji se za samo jedno veče proširio po celom regionu vidi se kako četiri devojka nasrću na žrtvu, udaraju je rukama, vređaju i šutiraju nogama. Kada je devojčica pala na zemlju nastavili su da je udaraju a zatim se čuje kako jedna od njih govori: "Klekni, izvini se, poljubi mi đon", dok se ostale smeju.

Printskrin: Youtube/Igor P

Žrtva je na početku odbijala da se izvini, a nasilnice su nastavile da je šutiraju i udaraju. Kada je devojčica shvatila da neće prestati da je tuku i da nema nikog u blizini ko bi joj pomogao, ona se drhtavim glasom izvinjava i tu je kraj video snimka.

Snimak je u međuvremenu obrisan sa društvenih mreža i Jutjuba.

U policiji su rekli da će se prema maloletnicima koje se sumnjiče da su pretukle devojčicu postupati u skladu sa zakonom o maloletnicima. U novom Krivičnom zakoniku RS navodi se da će se, ko zlostavlja drugog ili prema njemu postupa na način kojim se vređa ljudsko dostojanstvo, kazniti novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dve godine. Ako se to učini primenom sile, pretnje ili na drugi nedozvoljen način, te se nanese velika bol ili teška patnja, kazniće se kaznom zatvora od šest meseci do pet godina.

(Telegraf.rs / Izvor: Nezavisne)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana Bakov

    19. oktobar 2017 | 13:38

    Naravno da su roditelji krivi,jer ne vaspitavaju decu adekvatno.Znam za slucaj gde dva blizanca brutalno maltretiraju druga iz odelenja,decak dobro i vaspitano dete bavi se sportom i svira klavir,sto kod brace izaziva podsmeh i zato ga maltretiraju.Nema gde se nesrecna majka nije zalila ali bez uspeha.Na kraju se obrati njihovim roditeljima u nadi da ce joj pomoci.A otac joj na to odgovorio da je on rodio sinove a ne p.....e i jos je tuze za uznemuravanje.Sutra dan kada ta ista deca pocine neki veci zlocin pitam se sta ce onda reci njihovi roditelji?

  • ARCIBALD

    19. oktobar 2017 | 14:28

    Deca su slika stanja u porodici.Kucno vaspitanje je nikakvo.To sto vide kod svoje kuce prenesu i u skolu i na ulicu.

  • Groficaofica

    19. oktobar 2017 | 14:21

    Krivi su roditelji,drustvo i drzava koja je zakazala. Dete se ne radja kao nasilnik ili kriminalac vec se to uci,a fala bogu tv je prepun kojekakvih rijalitija koji su sablonski i merilo moralnih vrednosti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA