Manastir nazvan po Marku Kraljeviću je skriveni biser Makedonije: Godinama čuva neprocenjivo blago, za koje niko ne zna (FOTO) (VIDEO)

Ekipi skopske televizije Kanal 5 je bilo dozvoljeno da vidi i snimi sve te svete predmete koji su bili donacije, najviše od Ruske pravoslavne crkve

  • 3

Retko koja pravoslavna crkva može da se pohvali da poseduje deo svetog krsta, parče marame i pojasa svete Bogorodice, ili mošti od 33 najznačajnih svetaca u hrišćanstvu. Sve te svete relikvije, na jednom mestu, poseduje Markov manastir, pravoslavni hram nadomak Skoplja, koji je sve do sada krio tajnu o neprocenjivom blagu.

Čuvena ikona Bogorodice koja je nestala posle Kosovskog boja, sedam vekova kasnije ponovo je u Srbiji: Evo gde je bila sve vreme (FOTO)

Ekipi skopske televizije Kanal 5 je bilo dozvoljeno da vidi i snimi sve te svete predmete koji su bili donacije, najviše od Ruske pravoslavne crkve.

Markov Manastir, sa crkvom posvećenom Svetom Dimitriju se nalazi na kraju sela Sušica, na levoj obali Markove Reke, na planini Kitki, 20-tak kilometara južno od Skopja.

Srpski Kralj Vukašin Mrnjavčević je 1345. godine osnovao manastir posvećen Svetom Dimitriju, a njegov sin, kraljević  Marko, po kome manastir nosi ime, ga je 1366. godine završio, a od 1366. do 1371. godine i oslikao freskama.

Printskrin: kanal5 tv

Arhitekturu crkve Markovog manastira, izgrađene od cigala i kamena, čini krst upisan u pravougaonik, sa kupolom iznad centralnog dela i slepom kupolom u priprati. Ikonostas Markovog manastira je izrađen od kamenih stubova. Elegantna

spoljna priprata Markovog manastira je dodata 1830. godine po nalogu Hamzi Paše, koji je tokom čitavog 19. veka bio velikodušan ktitor manastira, iako je čudno da je velikodostojnik Turskog carstva velikodušno pomagao hrišćanski pomenik.

Printskrin: kanal5 tv

Natpis iznad južnog ulaza u crkvu Markovog manastira, napisan na crkveno-slovenskom jeziku je jedan od najznačajnijih dokumenata o gradnji crkve i njenim zadužbinarima: „Verni kralj Vukašin i kraljica Jelena, sa njihovom voljenom decom, kraljevićima Markom, Andrijašom, Ivanišom i Dmitrom“.

Natpis je urađen posle pogibije kralja Vukašina u Maričkoj bici 1371. godine, kada je kraljević Marko, kao prvorođeni sin, postao kralj.

Printskrin: kanal5 tv

Tokom turske vladavine, Markov manastir je brojao 20 monaha. Tadašnji iguman manastira, Kiril Pejčinović je Markov manastir razvio u duhovni centar. On je po svojoj prepisivačkoj školi u srednjem veku pripadao grupi najznačajnijih duhovnih centara pravoslavlja.

Printskrin: kanal5 tv

Markov manastir je i danas aktivan, a u njemu bitisuje žensko monaško sestrinstvo, koje je krilo da se u njemu nalaze mošti 33 svetitelja, parče marame i pojasa Bogoridice, parče krsta na koji je bio razapet Isus Hristos...

Printskrin: kanal5 tv

Sve te relikvije se nalaze na postamentu oko ikone majke božije Bogorodice, koja doji Isusa, i koja se osim u Markovom manastiru, nalazi na još samo jednom mestu – u manastiru Hilandar na Svetoj Gori.

Printskrin: kanal5 tv

Igumenija ovog duhovnog svetilišta iz 14. veka, sestra Ilijana veruje da je čudo, izraz Božije ljubavi i volje činjenica što je sve te relikvije dobila bez ikakvog protokola i zahteva, već samo kao izraz bratske ljubavi Ruske zadgranične crkve tokom putovanja u Rusiju, Rumuniju, Jerusalim i Australiju u poslednjih godinu i po dana.

Nije htela da govori pred kamerom televizije Kanal 5, ali je dozvolila da se snimi i javnosti prikaže svo to blago.

Printskrin: kanal5 tv

Najdragoceniji su komadići sa Isusovog krsta i marame i pojasa Bogorodice, jer su oni prava retkost, a poseduje ih svega nekoliko hramova u pravoslavnoj ekumeni.

Na pitanje zašto ove relikvije do sada nisu bile prikazane javnosti, igumenija Ilijana je rekla da su se tome protivile ostale pravoslavne crkve.

Printskrin: kanal5 tv

Ipak, sve te svete predmete vernici će moći da vide za Mitrovdan, kada se praznuje manastirski svetitelj Sveti Dimitrija.

U specijalnim zastakljenim kutijama biće izloženo parče rebra Svetog Dimitrija, zaštitnika Markovog manastira, komadić kože Svete Ane, majke Bogorodie, deo kosti Svetog Jovana Krstitelja, Svete Jelene, komadić kosti sa desne ruke Svetog Nikole, koščica Svetog Jovana Zlatoustog, Svetog Serafima Sarovskog, kosti 44 mučenika, deo kosti sa ruke svetog Gavrila Lesnovskog, kočica Svetog Petra Aleksandrijskog i još od 23 svetitelja.

Printskrin: kanal5 tv

Video pogleajte ovde:

Daljinac

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    29. oktobar 2017 | 10:49

    Normalno da se krije od eretike koje bi ga ukrale i prodale

  • Orthodox

    1. novembar 2017 | 22:18

    Gospodo zastitite te divne ralikvije. Milicija i vojska treba da cuva manastir i danju i nocu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA