≫ 

Sveti Petre, kaljaju ti lice, škola tvoja nema ćirilice: Učenici protestuju zbog ukidanja pisma u Danilovgradu (FOTO)

Njihov hrabri gest pozdravljen je burnim aplauzom svih đaka, ali i profesora sada već čuvene gimnazije koja neguje pravu istoriju Crne Gore

  • 6

Đaci gimnazije "Petar Prvi Petrović Njegoš" u Danilovgradu izrazili su svoj protest povodom odluke vlasti Crne Gore da ćirilično pismo izbaci iz upotrebe u školama.

Ćirilica izumire: Koristite je što više, inače će zauvek nestati

Učenici starijih razreda ove gimnazije su, tokom svečanosti povodom Dana škole kada praznuju svetog Petra Cetinjskog, u holu razvili transparent sa natpisom "Sveti Petre, kaljaju ti lice, škola tvoja nema ćirilice".

Njihov hrabri gest pozdravljen je burnim aplauzom svih đaka, ali i profesora sada već čuvene gimnazije koja neguje istoriju Crne Gore.

Da podstimo, ćirilica je isključena iz zvanične upotrebe u školama, pa su roditelji čak primorani da školi pišu poseban zahtev ako žele da njihovo dete svedočanstvo dobije na srpskom pismu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

To je samo jedan od primera u kojima se ćirilica u Crnoj Gori pojavljuje kao izuzetak, a nikako kao pravilo, kako je do nedavno bilo.

Podsetimo, 17. godišnjicu bombardovanja Srbije i Crne Gore maturanti te škole obeležili su tako što su sa školskog razglasa pustili zvuk sirena za uzbunu i bacali avione od papira na kojima je bila ispisana poruka "Da se ne zaboravi!", a sa razglasa se zatim čula pesma Riblje čorbe "Decu ti neću oprostiti".

Nastavničko veće Gimnazije "Petar Prvi Petrović Njegoš" jednoglasno je odbilo da raspravlja o kažnjavanju učenika koji su 24. marta puštanjem sirene za uzbunu i avionima od papira obeležili godišnjicu početka NATO agresije.

Tadašnja direktorka danilovgradske Gimnazije Slavica Pavićević poslata je u penziju odlukom ministra prosvete, jer nije htela da kazni đake. Apeli njenih kolega ostali su bez odgovora nadležnih.

Povodom Dana škole domišljati i hrabri gimnazijalci štampali su i posebne majice sa natpisom "Ćirilica - naše pismo".

Daljinac

(Telegraf.rs/Sputnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Professor

    2. novembar 2017 | 10:12

    Bravo deco!!

  • Marijana Bakov

    2. novembar 2017 | 15:12

    Draga deco jednog dana ovaj ce da ode sa vlasti.Vi ste ti koji ste snaga i buducnost vase zemlje,ne dajte se .Ne dozvolite gorima od sebe da vladaju vama.Ponosna sam na vas i vase divne roditelje jer od dobrih roditelja radjaju se jos bolja deca.

  • Bgd

    2. novembar 2017 | 10:10

    Ima nade...nikako mi nije jasno zasto srpski rod smeta velikima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA