"Slikaš se i pevaš razgolićena. Zaslužila si batine": Atraktivna pevačica Elena se razvodi zbog nasilja u porodici pa završila na stubu srama (FOTO)

Zbog toga što je javno progovorila o porodičnom nasilju sa kojim je bila suočena i na taj način želela da ohrabri i druge žene da ne ćute, umesto podrške, Elena se našla na stubu srama

  • 14

Nakon saznanja da se razvodi Elena Velevska ( 38 ), jedna od najpoznatijih i najangažovanijih makedonskih folk pevačica, zbog porodičnog nasilja, umesto podrške, ona se na socijalnim mrežama našla na stubu srama.

- Razgolićena žena zaslužuje batine od svoga muža. Muž treba da tuče svoju ženu ako se ona ne uklapa u idealnu sliku tipične makedonske porodice, u kuhinji, sa decom, zakopčana do grla, sa pogunutom glavom - ovo su bili najčešći komentari na njenim profilima.

Muž treba da tuče svoju ženu ako se ona ne uklapa u idealnu sliku tipične makedonske porodice, u kuhinji, sa decom, zakopčana do grla, sa pogunutom glavom, piše u komentarima Foto: Facebook/Elena Velevska

Nakon deset godina braka sa Marjanom Mirčevskim iz Ohrida, ona je pokrenula brakorazvodnu parnicu i tako rešila da stavi tačku na porodično nasilje.

- Danima se moje ime povlači po medijima. Negde u pozitivnoj konotaciji, a negde sa lažima i neistinama o mom životu. Da nema zabune, želim da stavim kraj čaršijskim muabetima. Da, tačno je da sam pokrenula brakorazvodnu parnicu. Kao i svaka žena želela sam i mislila da svaki bračni problem može da se reši, ali tokom godina porodično nasilje je postajalo sve nepodnošljivije. Zato sam, najviše zbog moje dece, odlučila da tome stavim kraj - napisala je Elena Velevska na Fejsbuku.

Njen muž negira da ju je tukao; Foto: Facebook/Elena Velevska

Ubrzo se javio i njen suprug, Marjan Mirčevski tvrdnjom da ona laže.

- Sami treba da procenite kakve komplimente mi je prethodno davala, da sam najbolji roditelj, da shvatam nju i njenu profesiju, i odjednom sam postao porodični nasilnik, a to je krivično delo. Ja ne znam kako to do sada nije bilo. Sve je to laž. Znam da je pokrenuta brakorazvodna parnica, o tome me je obavestio advokat 27. jula - izjavio je Elenin suprug Marjan Mirčevski.

Elenina objava na Fejsbuku; Foto: Facebook/Elena Velevska

Kada se pre deset godina udala za Marjana, Elena se iz njenog Prilepa preselila kod Marjana u Ohrid. Sa njihovo troje dece - Sofijom, Markom i Kalijom. Pored troje dece sa Elenom, Marjan još ima odraslu ćerku i sina, koji žive u Australiji sa njegovom prvom suprugom.

Bračni nesporazumi, ili porodično nasilje, kako tvrdi Velevska, preneli su se i na teren socijalnih mreža, gde su Makedonci pokazali svoje pravo lice.

Strašni komentari; Foto: Instagram

Zbog toga što je javno progovorila o porodičnom nasilju sa kojim je bila suočena i na taj način želela da ohrabri i druge žene da ne ćute, umesto podrške, Elena se našla na stubu srama.

Elena je doživela linč na društvenim mrežama; Foto: Facebook/Elena Velevska

Skopski nedeljnik i portal Fokus je analizirao komentare na socijalnim mrežama i došao do zapanjujućeg rezultata. Pored velikog broja muškaraca, protiv Velevske se okrenuo i ogroman broj žena koje nisu birale reči da bi iskazale ubeđenje da sve batine nisu iste i da ima „zasluženih“ batina čim ih partner tuče.

- Slikaš se i pevaš razgolićena. Zaslužila si batine - jedan je od najčešćih komentara koji se mogao pročitati na socijalnim mrežama.

Iza mišljenja da ima zasluženih batina, analizira Fokus, veoma borbeno su stale supruge, majke i očevi, odnosno roditelji ženske dece, ubeđeni da se to njihovim čedima nikada ne može desiti.

Sa navodnim argumentima da žena treba da zna gde joj je mesto, pre svega u kuhinji, na socijalnim mrežama oni su poslali poražavajuću poruku:

"Muž treba da bije svoju ženu ako se ona ne uklapa u idealnu sliku tipične makedonske porodice, u kuhinji, sa decom, zakopčana do grla, sa pogunutom glavom"

Slikaš se i pevaš razgolićena. Zaslužila si batine - jedan je od najčešćih komentara; Foto: Facebook/Elena Velevska

Ovako skandalozno prihvatanje i opravdavanje porodičnog nasilja otvara pitanje u kavim lavirinitima je zaglavljena svest našeg naroda, navodi Fokus i dodaje da u Makedoniji još uvek preovladava shvatanje da je muž gazda u kući i da sebi može da dozvoli da bude agresivan da bi uspostavio moć nad ženom.

Zato, naglašava Fokus, trebaće još puno vremena za podizanje svesti jednakosti među polovima da bi se ohrabrile žene da prijavljuju porodično nasilje, prvenstveno zbog toga što veliki broj Makedonki batine dele u dve kategorije – zaslužene i nezaslužene.

Prema podacima Nacionalne mreže protiv nasilja nad ženama, za samo četiri godine, od 2013. do 2017. u Makedoniji je registrovano čak 20 ubistava žena, koje su podlegle pod teškim batinama.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NS

    22. avgust 2018 | 13:31

    Ovakve domaćice se ne žene, nisu za bračnu zajednicu i u principu ja takve muskarce nisam nikada mogao da razumem.Ne mogu one da se svrte uz porodicu i samo je pitanje vremena kada će da sve prospu u vodu. Osudjujem nasilje, žene nisu da se tuku nego da se vole i maze a muškarci pamet u glavu i vodite računa sa kakvim devojkama ulazite u brak.

  • Dzoni

    22. avgust 2018 | 15:54

    Znaci zena ako je lepa i zgodna,ne treba da se pojavljuje,ne treba da se slika vec samo krpe i serpe u ruke?!Zato nam i jeste tako.Zenu treba postovati,voleti,a ne sibati zbog slika.Ova ubija kako izgleda.

  • baba Živkin unuk

    22. avgust 2018 | 15:22

    Šta znači ako udata žena stalno kači na internet slike sa golim dupetom? Ništa drugo nego poziv na avanturu. Zašto bi inače imala potrebu da pokazuje golotinju sem da izaziva jarca. Takve nisu za domaćindku kuću.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA