≫ 

NAJMOĆNIJE ŽENE SVETA: Među njima je samo jedna čije se prezime završava na "IĆ"

Nejasno je, međutim, na koji period se odnose liste, jer se hrvatska predsednica krajem prošlog meseca, tokom višednevne posete Rusiji, sastala sa predsednikom Vladimirom Putinom, pa je pitanje da li je i taj susret "vrednovan"

  • 4

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je 39. od 100 najmoćnijih žena, a na 14. mestu kada je reč o najmoćnijim političarkama sveta po izboru časopisa Forbs.

Putin dočekao Kolindu u Sočiju, ona ga odmah pozvala da dođe u Hrvatsku: O fotografijama sa sastanka bruje društvene mreže (FOTO)

Na Forbsovom portalu za Grabar Kitarović, koja prema najnovijim istraživanjima u Hrvatskoj gubi poverenje građana i ono je u ovom trenutku manje nego što je imao njen prethodnik Ivo Josipović u poslednjoj godini mandata, piše da je ona i ove godine nastavila da gradi svoje ime na međunarodnoj sceni.

- Sarađivala je s američkim predsednikom Trampom i SAD na projektu izgradnje postrojenja za uvoz ukapljenog plina na ostrvu Krku, kojim bi se godišnje isporučivalo do dve milijarde kubnih metara plina, što bi trebalo povećati energetsku zavisnost Evrope od Rusije - navodi se u obrazložnju.

Foto: Tanjug/AP

Dodaje se i da se hrvatska predsednica prošle godine sastala sa iranskim predsednikom Hasanom Rouhanijem.

Što se tiče mesta na dve liste na kojima se nalazi, hrvatska predsednica je, na primer, ispred škotske premijerke Nikol Sturgeon, popularnih pevačica Bijonse i Tejlor Svift, bivše američke državne sekretarke i kandidatkinje za predsednicu SAD HIlari Klinton, književnice J.K. Rolings...

Foto: Tanjug/AP

Na prvom mestu ove liste se nalazi nemačka kancelarka Angela Merkel, dok je na drugoj poziciji britanska premijerka Tereza Mej. Na trećem mestu je žena Bila Gejstsa, Melinda Gejts, a na četvrtom je Šeril Sandberg, direktorka poslovanja kompanije Fejsbuk.

Foto: Tanjug / AP

Nejasno je, međutim, na koji period se odnose liste, jer se hrvatska predsednica krajem prošlog meseca, tokom višednevne posete Rusiji, sastala sa predsednikom Vladimirom Putinom, pa je pitanje da li je i taj susret "vrednovan" i da li je podigao ili smanji rejting, s obzirom na zapadna mišljenja o Putinu.

Hrvatski mediji: Zašto je Grabar Kitarović toliko nepopularna?

Četvrti mesec za redom hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar Kitarović pada popularnost, dok stabilan rast beleži broj onih koji ne odobravaju to što ona radi, pokazali su najnoviji rezultati istraživanja javnog mnjenja Ipsos Pulsa.

U analizi koju je sačinio portal 24sata.hr se podseća da je u istom period predsedničkog mandata, na primer, bivši predsednik Ivo Josipović bio dvostruko popularniji, pa je opet, kako se navodi, izgubio izbore.

Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

Portal smatra da se stoga pred Kitarovićevu postavlja dilema treba li do kraja mandata da ćuti i skriva se ili, kako navode, da "nastavi da mahnita kao tasmanijski đavo", koji u crtanim filmovima poput tajfuna ruši sve pred sobom.

Poredeći je dalje sa Josipovićem, navodi se da je on ćutao kada nije trebalo, a da Kitarović s druge strane ne zna kad treba da ćute.

Podseća se da je Kitarović pre samo par dana optužila predsednicu Komisije za sprečavanje sukoba interesa da vodi "lični rat" potiv nje kada je reč o obeležavanju predsedničinog rođendana sa Zdravkom Mamićem, neposredno nakon što je preuzela funkciju.

To je, kako se navodi, bio razlog što je Kitarović podržala rad parlamentarnu istražnu komisiju za Agrokor, zbog čega je došlo do varničenja na liniji sa premijerom Andrejem Plenkovićem.

Portal podseća i na "njen blam" kada je obilazeći teren Pelješki most nazvala "Pelješačkim", što je izazvalo podsmeh u javnosti.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Navodi se i da je juče, na primer, dobila zahvalnost opozicionog poslanika Arsena Bauka što je na njihovoj strani kada je reč o Agrokoru i komisiji.

S druge strane, HDZ često prećutkuje izjave predsednice Kitarović, osim kada Plenković preuzme na sebe zadatak da "malo disciplinuje i edukuje predsednicu", piše portal.

Ovaj medij primećuje da se upravo tu krije problem Kitarovićeve jer, kako se navodi, niko zapravo nije siguran kakvu ona politiku sprovodi, za koga, u čijem interesu, uz čije odobrenje i na čijem tragu.

Tvrdi se dalje da sve to najmanje zna ona sama, osim što to, kako kažu, čini za sebe.

Kao primer navode da se Kitarović promovisala na spoljnopolitičkom planu i veruje, kažu, da na tome skuplja poene.

- Ali u tom angažmanu vidljiva je samo njena fascinacija diktatorima kao što je Vladimir Putin, nasilnicima kao što je Donald Tramp ili divizijom novopečenih autokrata od Baltika do Crnog mora - navodi hrvatski portal jedan u nizu drugih primera.

Foto: Tanjug/AP

Pitanjem zašto je Kolinda Grabar Kitarović toliko nepopularna bavi se i portal Telegram i konstatuje da je to zato jer nema svoju ni politiku ni ideološku agendu, ili je to zato, dodaje, što je očigledno jasno da uživa u moći, a što je dokazao njen nedavni susret sa Putinom.

Posebno je, ukazuju, problematična i njena neverovatna nekonzistentnost, pa zbog sveta toga i još nekih stvari, rad Grabar Kitarović trenutno ne odobrava 50 odsto ispitanika, dok ga podržava 40 odsto.

U istom razdoblju svog mandata, naime, bivši predsednik Ivo Josipović imao je podršku 72 posto ispitanika, dok ga nije podržavalo 21 posto i to u, kako se navodi, mnogo težim okolnostima.

Još jedan od razloga je to što Grabar Kitarović nastoji svakome da se svidi, baš kao što je to želeo, recimo i Stjepan Mesić dok je obavljao dužnost predsednika.

Foto: Wikipedia/Heinrich-Böll-Stiftung

Mesiću je, međutim, konstatuje Telegram, to uspevalo zbog njegovog "uličarskog komunikacijskog šarma, koji gospođa Grabar Kitarović ne poseduje".

I ovaj medij konstatuje da Kitarovićeva očito veoma uživa u moći.

- Njen nedavni susret sa Vladimirom Putinom predsednica je, predobro se videlo na televiziji, doživela kao apsolutni vrhunac svoje karijere - navodi portal.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alo

    2. novembar 2017 | 15:02

    Zašto niti jedan srpski medij ne piše da su Hrvati osudili trojicu srba na 18g zatvora zbog ratnog zločina, paljenja Hrvatskih kuća u Petrinji! A kukalo se kako su hrvati palili srpske kuće?

  • Nikola Teslić

    2. novembar 2017 | 14:56

    Kako to da Tesla nije na IĆ?

  • Стрелок

    2. novembar 2017 | 17:37

    Гдје је енглеска краљица?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA