Misterija nestalih 3 miliona evra: Trezorista Boban je sa bratom izveo pljačku veka, dobili su kaznu, ali ne pričaju gde su pare iz banke (ŠEMA)

Akteri najveće pljačke banke u Makedoniji se terete da su iz NLB Tutunske banke prvo ukrali 400.000 švajcarskih franaka i 375.000 evra, a potom još 2 miliona švajcarskih franaka i 270.000 evra. Otkrivena je i šema pljačke veka u Skoplju

  • 3

Akteri najveće pljačke banke u Makedoniji zaradili su ukupno 20 godina robije, ali i blizu 3 miliona evra koje su u aprilu opljačkali iz NLB Tutunske banke u Skoplju.

Radio je kao čuvar trezora, a onda je izvršio najveću pljačku banke u istoriji Makedonije: Pristaje na zatvor, ali ne otkriva gde su pare

Krivično veće Osnovnog suda u Skoplju, na 9 godina i 2 meseca zatvora osudilo je danas prvooptuženog trezoristu Bobana Smilevskog za dva krivična dela – utaju i tešku krađu. Njegov brat, Goran Smilevski, za ista krivična dela je zaradio 6,5 godina robije. Trećeoptuženi Boris Mičevski je osuđen na 5 godina i 2 meseca zatvora, a Miroslav Kaevski je dobio uslovnu kaznu za krivično delo utaje.

U završnoj reči, prvooptuženi Boban Smilevski je priznao da je banku „olakšao“ za blizu 3 miliona evra, ali nije otkrio šta je uradio sa ukradenim novcem. Izvinio se svojoj porodici i banci, jer joj je narušio ugled.

- Bio sam u dugovima, a poslednja dva meseca smo bili pod pretnjom, ja i porodica. Gubljenje samokontrole me je dovelo do ovoga. Ja sam bio primer u privatnom životu i društvu, a do krađe, nisam bio kriminalac, niti imam kriminalni um. Drugog i trećeg optuženog sam nenamerno umešao - pokajnički je na sudu rekao Boban Smilevski.

Gde su oko tri miliona ukradenih evra, koje je Smilevski iz NLB Tutunske banke, u aprilu izneo u ukrasnoj kesi, ostaje misterija, jer niko od optuženih o tome nije hteo ni da zucne. Pored izrečenih kazni, sud im je naložio da vrate sav ukradeni novac.

Akteri najveće pljačke banke u Makedoniji se terete da su iz NLB Tutunske banke prvo ukrali 400.000 švajcarskih franaka i 375.000 evra, a potom još 2 miliona švajcarskih franaka i 270.000 evra.

Otkrivena je i šema pljačke veka NLB Tutunske banke u Skoplju. Prema navodima istrage, trezorista Boban Smilevski, njegov brat Goran Smilevski i šalterska radnica E.P. u nekoliko navrata su uspeli da sakriju da je nestao novac iz trezora.

Foto: Printksin:TV SItel

Oko 17 časova, 4. aprila trezorista Boban Smilevski je pitao šaltersku radnicu E.P. koliki je kurs evra i švajcarskih franaka. Rekao joj je da njegov prijatelj želi da konvertira evre u franke. Pola sata kasnije u banku je došao njegov brat Goran i zajedno sa ličnom kartom blagajnici E.P. je dao 95.000 evra da mu preko transakcijskog računa konvertira u franke.

Kada je blagajnica izvršila potrebnu narudžbinu sa elektronskim nalogom iz trezora, trezorista Boban Smilevski joj je rekao da će novac – 100.000 švajcarskih franaka, koji su bili konvertirani od 95.000 evra, on lično uzeti iz trezora, preskačući tako proceduru da novac iz trezora gore pusti kroz vazdušnu cev. Brat trezoriste Goran je potpisao sve potrebne dokumente vezane za novac, a šalterska radnica E.P. je zadržla 95.000 evra u blagajni. Tako joj je nakon završetka smena u blagajni bilo sve čisto, nije imala ni manjka, ni viška para.

Kada je policija pregledala snimke bezbednosnih kamera, otkrila je zanimljive činjenice. Dok je Goran čekao na šalteru da se izvrši navodna konverzija, u vreme dok je njegov brat, trezorista Boban Smilevski bio na poslu, iz trezora niti je izneto 100.000 švajcarskih franaka, niti je šalterska radnica E.P. bratu trezoriste dala novac ( 100.000 franaka ) kako bi se završila konverzija. Policija je zaključila da je na ovaj način prikriven manjak od 100.000 švajcarskih franaka iz trezora, koji je prethodno iz avionske pošiljke od ukupno 1.000.000 švajcarskih franaka uspeo da ukrade trezorista Boban Smilevski.

Foto: Printksin:TV SItel

Tri dana kasnije, 7. aprila, kada je na smeni bila ista šalterska radnica, trezorista Boban Smilevski joj je preko sistema za dostavu iz trezora isporučio 375.000 evra. Ona za taj novac nije pripremila nikakav bankarski dokument, već je Bobanu na ruke dala sav novac, nakon čega je on, sa parama u džepu, mirno išetao iz banke.

Treća i najveća pljačka NLB Tutunske banke desila se 10. aprila kada je trezorista Boban ukrao čak 2.000.000 švajcarskih franaka i 270.000 evra iz deviznog trezora. Novac je stavio u ukrasnu kesu i oko 13 časova neprimetno napustio banku.

Kada je došao na sigurno, kesu sa novcem je predao svom bratu Goranu, a on ju je potom dao njihovom prijatelju Borisu Mičevskom, koji je narednog dana, 11. aprila sa novcem pobegao iz Makedonije.

Policija je utvrdila da je Boris Mičevski iz Makedonije izašao preko graničnog prelaza Tabanovce oko 14 časova sa Folksvagenom golf. On je narednog dana bio uhapšen i izveden pred istražnog sudiju, ali nije rekao šta je sa novcem.

Daljinac

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA