≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

ISPRAVKA Ne prekopavaju srpske grobove u Sarajevu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iz preduzeća “Pokop” navode da nikada do sada nije vršeno prekopavanje grobova ni na jednom sarajevskom groblju i da ne postoji nikakav plan da se “prekopavaju grobovi” - ni pravoslavni, ni bilo čiji drugi

  • 56

Napomena: Vest iz jula 2017. godine, o postavljanju nalepnica na grobljima Vlakovo i Bare, nekoliko meseci kasnije predstavljena je kao vest o “prekopavanju srpskih grobova u Sarajevu”. Telegraf.rs je preneo vest portala Informer, koja je sadržala niz netačnih tvrdnji.

U toj vesti navedeno je da su vlasti u Sarajevu počele da prekopavaju čak 13.000 srpskih grobova u ovom gradu, a posmrtne ostake smeštaju u kosturnicu i potom spaljuju što su netačne informacije. Naime, preduzeće “Pokop” je i dalje jedino koje se bavi održavanjem grobalja u Sarajevu. Kako se radi o kantonalnom javnom preduzeću, isto nije u nadležnosti grada, već u nadležnosti Kantona Sarajevo, a ni Vlada KS ni skupština kantona nisu donele nikakve “odluke o prekopavanju grobova” - štaviše, još nisu uredile samu oblast komunalnih delatnosti, koja čeka usvajanje zakona o lokalnoj samoupravi. Iz preduzeća “Pokop” navode da nikada do sada nije vršeno prekopavanje grobova ni na jednom sarajevskom groblju i da ne postoji nikakav plan da se “prekopavaju grobovi” - ni pravoslavni, ni bilo čiji drugi.

Portparolka "Pokopa" je za Raskrinkavanje.ba potvrdila da nikada nije izjavila da će biti prekopani “isključivo pravoslavni grobovi”, niti je tako nešto učinio bilo ko iz ovog preduzeća.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Teslina naslednica

    11. novembar 2017 | 11:58

    Godisnji zakup i naknada za grobno mesto u Beogradu iznosi 1.400,00 din., ako se ne plati u nekom odredjenom vremenskom periodu prekopava se grobno mesto, a u upravi groblja nam ne rade muslimani. Ko to ne sme da ode u Sarajevo da plati taksu za odrzavanje grobnog mesta? Dajte molim vas, najavljeno je da ce se prekopavati grobovi za koje nije placen zakup i odrzavanje ali jos uvek nije kasno da se to plati i da se resi problem. Pre 6 god. Se ovo isto desilo u Beogradu, najavili su da ce prekopati grobna mesta za koje nije placen zakup i odrzavanje, pozvala sam tecu i saznala da nije placao grobno mesto za moju tetku 11 god. otisla sam i platila i sada placam uredno svake godine. Pa ne radi se o velikoj svoti novca da to neko ne moze da plati, svuda se to placa. Da li je lakse platiti ili dizati famu kako smo ugrozeni i kako nam se radi tamo ne znam svasta, imate mogucnost da ako niste placali godinama dug isplatite u 12 mesecnih rata, pre nego sto me bilo ko demantuje neka slobodno proveri.

  • Mara

    11. novembar 2017 | 14:48

    Zar je normalno u civilizovanom svetu ne platiti dest godina održavanje grobnog mesta? Tu je bar jasna situacija, sve što ne platiš državi zna se šta sledi!

  • Neven

    11. novembar 2017 | 18:29

    Ne dirajte grobove, sramota je! To sigurno neće doprinijeti poboljšanju odnosa između nacija u Bosni i Hercegovini. Što se plaćanja tiče, zar se političari koji su na vlasti nisu dovoljno nakrali, pa da mogu pokriti te troškove?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA