≫ 

Borut Pahor tesnom pobedom ponovo izabran za predsednika Slovenije

Poslednja ispitivanja javnog mnjenja pokazivala su da je Pahor favorit za osvajanje drugog mandata

  • 3

U Sloveniji su jutros u sedam sati otvorena biračka mesta za drugi krug predsedničkih izbora, a prema prvim rezultatima, pobedu je odneo aktuelni šef države Borut Pahor.

Slovenija u nedelju bira predsednika: Tri muškarca i 5 žena se bore za najvišu poziciju u državi protiv "kralja Instagrama" (FOTO)

Poslednja ispitivanja javnog mnjenja pokazivala su da je Pahor favorit za osvajanje drugog mandata, ali da je njegova prednost nad protivkandidatom, gradonačelnikom Kamnika Marjanom Šarecom manja nego u prvom krugu, održanom pre tri nedelje.

Slovenački predsednik bio je u tesnom vođstvu u odlučujućem krugu predsedničkih izbora u toj zemlji, prema 5,1 odsto prebrojanih glasova, saopštila je slovenačka izborna komisija ubrzo nakon što su birališta zatvorena. Pahor, koji se nadmeće za svoj drugi petogodišnji mandat, osvojio je oko 53 odsto glasova, dok je njegov protivnik - gradonačelnik Kamnika Marjan Šarec - dobio 47 odsto glasova, javljaju slovenački mediji.

Do 16.00 sati izlaznost je bila 30,45 odsto, saopštila je Nacionalna izborna komisija. Kako se navodi, ta izlaznost je veoma slična onoj na predsedničkim izborima 2012. godine, kada je zabeležena najniža izlaznost u istoriji Slovenije od 42,41 odsto.

Kamnik je priznajući poraz rekao da treba čestitati Pahoru na osvajanju drugog mandata.

Foto: Wikipedia/PJakopin

Prema mariborskom listu "Večer" i ljubljanskom "Dnevniku", na osnovu anketa birača sprovedenih u poslednjoj nedelji kampanje, Pahoru se predviđalo dobijanje naklonosti 53,2 odsto birača, a Šarecu 46,8 odsto.

U prvom krugu izbora 22. oktobra za naklonost birača borilo se devet kandidata, pri čemu je Pahor dobio 47,21 odsto glasova, a Šarec 24,76 odsto.

U Sloveniji se glasalo na 3.194 biračkih mesta.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Svetislav

    12. novembar 2017 | 20:48

    Ove zvezdice su mi jako interesantne na zastavi

  • Ccc

    12. novembar 2017 | 21:06

    Bravo slovenci najbolje ste organizovani.Hvala bogu te ste se odvojili od Srbije i zasluzeno uznapredovali.

  • Sladoje

    13. novembar 2017 | 22:10

    Pazi stvarno ove zvezdice kao i na izraelskoj zastavi koja slučajnost . Ali ništa čudno kod kockastih je isti slučaj na njihovom grbu , pa da ne zaboravimo kod naše juzne pokrajine Kosova novopečene lazne policije .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA