• 4

Sobranje usvojilo zaključak zakona, albanski postaje drugi službeni jezik u Makedoniji?

Zakon, inače, predviđa da albanski jezik bude drugi službeni jezik pored makedonskog s obzirom na to da taj jezik govori najmanje 20 odsto gađana i u upotrebi je u svim organima države

  • 4

Većinom glasova Sobranje je usvojilo danas zaključak o zakonu o jezicima, odnosno odlučeno je da u Makedoniji postoji potreba za takvim zakonom.

Zaev se vraća na Tiransku platformu: Albanski jezik izjednačava sa makedonskim?!

Šef parlamentarne grupe najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE Ilija Dimovski izjavio je uoči glasanja da će poslanici te stranke glasati porotiv, jer smatraju da je takav zakon neustavan i diskriminatoran protiv makedonskog jezika i drugih jezika koji govore građani u Makedoniji.

O ovom zaključku će se najpre izjasniti parlamentarni Odbora za evropske poslove pošto zakon ima evropsku zastavu.

Odbor može razmatati zakon tri dana, nakon čega će on biti vraćen na drugo čitanje na plenarnoj sednici, nakon čega će uslediti stav poslanika o zakonskom tekstu.

Zakon, inače, predviđa da albanski jezik bude drugi službeni jezik pored makedonskog s obzirom na to da taj jezik govori najmanje 20 odsto gađana i u upotrebi je u svim organima države, centralnim institucijama, javnim preduzećima, agencijama

Isto važi i za jedinice lokalne samouprave.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Daljinac

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima