Kolinda je nosila "zenge" u Vukovaru i digla se velika prašina: A i Srbi su poludeli za istim "ustaškim" čizmama i imaju ih skoro svi (FOTO)

One su idealne za zimu, a novi modeli prilagođavaju se vremenu i modi zbog čega će uvek biti aktuelne i moderne

  • 30

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović na obeležavanju 26. godišnjice ulaska JNA u Vukovar u takozvanom Domovinskom ratu, hodala u žutim čizmama koje proizvodi fabrika "Borovo", a koje je nosila hrvatska vojska tokom 1991. godine u borbama za Vukovar zbog koje su dobile kasnije i ime "zenge".

SKANDAL: Kolinda u Vukovar došla u ustaškim čizmama, a kad su je pitali zbog čega ih je obula, evo šta je odgovorila!

Predsednica je tad izjavila da je time htela da poruči da su Vukovaru potrebna radna mesta za bolju budućnost.

"Zenge" su ime su dobile u Hrvatskoj po prvim brigadama nove hrvatske vojske, Zboru narodne garde (ZNG), osnovanima u maju 1991. godine. Izrađene su od prave kože i pamučnog platna, a njihova posebnost je ručna izrada i to što je svaki par unikat.

I danas se mogu kupiti u trgovinama "Borova" i putem online prodaje po ceni od 599 kuna (oko 80 evra). Kako su najavili iz kompanije, na internetu će uskoro moći da se naruče i ženski modeli.

Čizme su izrađivane od visokokvalitetne kože, po narudžbni američke kompanije "Rojs", ali kako 1991. godine narudžbina nije isporučena zbog početka rata, čizme su ostale u Borovu. Podeljene su vojnicima na prvoj liniji fronta, prenosi Nova TV.

Foto: borovo.hr

Fabrika "Borovo" do početka rata bila je pravi proizvodni gigant, zapošljavala je 24.000 radnika koji su na godinu proizvodili 20 miliona pari obuće, 30.000 tona pneumatika i drugih proizvoda od gume. Danas kompanija zapošljava oko 700 radnika, a u njoj se na godinu proizvede oko 400.000 pari obuće.

U "Borovu" se proizvode i čuvene borosane, koje su na tržištu od davne 1968. godine sa određenim prekidima. Bile su isključivo namenska obuća kreirana za žene koje dugo stoje ili mnogo hodaju, a najčešće su mogle da se vide na nogama čistačica, prodavačica i kafe-kuvarica.

Čizme koje su povezane sa značajnim delom hrvatske istorije i proizvode se u gradu blizu granice sa Srbijom, zapravo se nose u drugim delovima sveta, Balkana, kao i u našoj zemlji. Na ulicama srpskih gradova mnogi nose upravo ovu obuću, verovatno zbog njihove aktuelnosti i izgleda, bez ikakve simbolike.

Kod nas su poznate kao "kanađanke" ili "gojzerice", postale su popularne tokom 90-tih, a vezivane su za hladne dane i severno-američke drvoseče. Poslednjih nekoliko godina su ponovo dospele u modu, a nose ih svi, od najsiromašnijih slojeva društva do bogataša i poznatih ličnosti.

Ukoliko u gradskom prevozu pogledate u obuću ostalih putnika, sigurno će ih minimum jedan čovek imati na nozi. One su idealne za zimu, a novi modeli prilagođavaju se vremenu i modi zbog čega će uvek biti aktuelne i moderne.

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ветеран

    20. novembar 2017 | 17:55

    Глупост.Те чизме су практично, случајно дошле на ноге припадника ЗНГ.Кад би тако размишљали, онда би и пиротски опанак на ногама припадника ЗНГ, био усташки.

  • zak

    20. novembar 2017 | 18:13

    Ko je izmislio da su Timberland čizme - zenge hahaha svaka mu čast za glupost,

  • Klipa

    20. novembar 2017 | 19:01

    Kolinda je zena nedorasla zadatku koji obavlja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA